Λ.Στεφανάκη, Δήμαρχος Γαύδου: Έτοιμο και covid free το νησί για τους επισκέπτες του
Η Δήμαρχος του ακριτικού νησιού μιλά για τον κορωνοϊό που διπλασίασε τον πληθυσμό, το σχολείο, το στρατιωτικό φυλάκιο και τις δυσκολίες του μικρού Δήμου
Έτοιμη να υποδεχθεί τους φετινούς επισκέπτες της είναι η ακριτική Γαύδος, το μοναδικό σημείο στην Κρήτη, που θεωρείται αυτή τη στιγμή ασφαλής προορισμός σε σχέχη με την πανδημία του covid.
Της Μαρίας Καλλέργη
O αγαπημένος τόπος των ψαγμένων ταξιδιωτών, που έγινε covid free, με τον μαζικό εμβολιασμό για τα νησιά κάτω των 1000 κατοίκων, μέσα στην πανδημία, το χειμώνα που πέρασε διπλασίασε τον πληθυσμό του!
Για τον τρόπο που η Γαύδος το νοτιότερο κατοικημένο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης βίωσε την πανδημία μίλησε στη neadrasis.gr η Δήμαρχος της Λίλιαν Στεφανάκη, η μοναδική γυναίκα Δήμαρχος αυτήν την περίοδο στην Κρήτη και μάλιστα σε ένα Δήμο στη μέση του Λιβυκού πελάγους, μικρό αλλά με όλα τα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει ένας Δήμος . Ίσως κάποιες φορές και περισσότερα αφού οι ιδιαιτερότητες που έχουν να κάνουν με το ελάχιστο προσωπικό, την απόσταση που χωρίζει αυτόν τον τόπο από την Κρήτη κάνουν τις δυσκολίες μεγαλύτερες.
Ωστόσο το όποιο “κενό” πιθανά δημιουργείται έρχεται να καλύψει η αγάπη των ακριτών μας για τον τόπο τους, που με μπροστάρισα τη Δήμαρχο τους Λίλιαν Στεφανάκη, με πάθος δίνουν καθημερινά τον αγώνα για τη Γαύδο που ονειρεύονται.
Ο διπλασιασμός του πληθυσμού
Ποια είναι όμως αυτή η Γαύδος και ποιες ιδιαίτερες συνθήκες δημιουργεί ο ; κορωνοϊός; Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η κ.Στεφανάκη: “Στη Γαύδο σήμερα έχουμε εμβολιαστεί και είμαστε covid free προορισμός. Φυσικά περιμένουμε τους επισκέπτες μας σε ένα τόπο που διατηρεί και θα διατηρήσει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία τους ως ένας τόπος στον οποίο οι άνθρωποι έρχονται για να απολαύσουν αλλά και να σεβαστούν τη φύση της, το περιβάλλον της και όσα μοναδικά και απλόχερα προσφέρει”.
Η ζωή τον περασμένο χειμώνα στη Γαύδο πέρασε δύσκολα, όπως και σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας. Όμως όπως ανέφερε η Δήμαρχος: “το χειμώνα, προφανώς εξαιτίας της πανδημίας, ο πληθυσμός του νησιού έφθασε τους 150 κατοίκους όταν συνήθως είναι σε ανάλογες περιόδους 70 ως 80. Στο νησί μας η ζωή είναι απλή, δεν υπάρχει συνωστισμός και ο κόσμος το εκτιμά αυτό, αισθάνεται ασφαλής”.
Σήμερα στην ακριτική Γαύδο υπάρχει το στρατιωτικό φυλάκιο, με εννιά άτομα και τον επικεφαλής του, αλλά και το σχολείο με τη δασκάλα και τρεις μαθητές, δύο στην Πέμπτη και έναν στην έκτη του δημοτικού. Την επόμενη χρονιά το σχολείο θα μεγαλώσει αφού στο σχολείο θα πάνε και δύο νήπια που ζουν στο νησί, αλλά το παιδί της έκτης θα φύγει για το γυμνάσιο. Έτσι το δημοτικό της Γαύδου την επόμενη χρονιά αναμένεται να έχει τέσσερα παιδιά. Οι μαθητές της Γαύδου πάντως, όπως και όλης της Ελλάδας εξάλλου, τη φετινή χρονιά έκαναν πολλά μαθήματα με τηλεκπαίδευση.
Ένας δύσκολος Δήμος
Η Δήμαρχος Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη γνωρίζει κι αγαπά τη Γαύδο από παιδί. Είναι ο τόπος του πατέρας της και δικός της, ζούσε εκεί η γιαγιά της και η ίδια περνούσε ως παιδί πάντα τις διακοπές και τα Καλοκαίρια στο νησί.
Η Γαύδος ήταν πάντα και στα επαγγελματικά της ενδιαφέροντα αφού εργαζόμενη ως δασολόγος στη Διεύθυνση Δασών Χανίων ασχολήθηκε πολύ με τον τόπο της. Όταν συνταξιοδοτήθηκε και μεγάλωσε τα τρία της παιδιά, αποφάσισε να ασχοληθεί περισσότερο και από το μετερίζι της αυτοδιοίκησης πλέον με το νησί της με μοναδικό στόχο να προσφέρει.
Ας μην υποθέσουμε όμως ότι η Διοίκηση αλλά και η αποτελεσματική λειτουργία ενός Δήμου εξαρτάται από τον πληθυσμό του, άρα και είναι εύκολη όταν ο Δήμος είναι μικρός. Εκτός από τις ιδιαιτερότητες που δεδομένα έχει η Γαύδος η κΣτεφανάκη επισημαίνει: “ένας μικρός Δήμος χρειάζεται σε πολλά επίπεδα τα ίδια ή κάποιες φορές και περισσότερα από ένα μεγάλο. Στο Δήμο Γαύδο είμαι εγώ, ένας γραμματέας και δύο αντιδήμαρχοι. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα καθημερινά ζητήματα αλλά και όλα όσα γραφειοκρατικά για έναν Δήμο απαιτούνται τρέχουμε όλοι καθημερινά και πολύ. Αξιοποίησα βεβαίως και τη δυνατότητα που μου δίνει ο νόμος για ειδικούς συνεργάτες και ήρθαν και κάποιοι εργαζόμενοι με πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Προσπαθούμε καθημερινά με στόχο να διατηρήσουμε τη μοναδική φυσιογνωμία του νησιού μας αναδεικνύοντας και προβάλλοντας τη μοναδικότητα του περιβάλλοντος μας με την υπέροχη φύση, τις αμμοθίνες και τους αρχαιολογικούς μας χώρους. Γι αυτό θέλουμε οι άνθρωποι που θα μας επισκεφθούν να έχουν περιβαλλοντικές ευαισθησίες και να σεβαστούν τον χώρο μας”.