Μια Κρητικιά στην κορυφή των Ιμαλαΐων, στα 6.500 μέτρα
Το ταξίδι της Αναστασίας Τζανάκη στο Νεπάλ και η δύσκολη ανάβαση 10 ημερών
Η Χανιώτισσα ορειβάτισσα Αναστασία Τζανάκη συμμετέχοντας σε 20μελή ελληνική ορειβατική αποστολή, κατάφερε την επιτυχή ανάβαση του όρους Mera Peak με υψόμετρο 6.476μ στην καρδιά των Ιμαλαίων.
“Ήταν ένα όνειρο ζωής που έγινε πραγματικότητα”, μας λέει η 45χρονH πρώην ερασιτέχνης και πλέον επαγγελματίας ορειβάτισσα, Αναστασία Τζανάκη με καταγωγή από τα Χανιά.
“Ήθελα εδώ και πάρα πολλά χρόνια να κάνω ένα ταξίδι στο μυθικό Νεπάλ, να συναντήσω και να γνωρίσω τους ανθρώπους που γεννήθηκαν σε συνθήκες που συναντάς σε πολύ λίγα μέρη του κόσμου και να περπατήσω σε περιοχές που η φύση σχεδίασε με τον πλέον μοναδικό τρόπο”.
Ήταν λοιπόν η 21η Απριλίου του 2022, όπου η Χανιώτισσα ορειβάτισσα που έχει περπατήσει αρκετές δεκάδες φορές τις Κρητικές Μαδάρες και έχει “πατήσει” αρκετές κορυφές στην Ελλάδα, η μέρα που θα κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, φτάνοντας στο Νεπάλ. Η μέρα που θα αφήσει πίσω της τις εμπειρίες από τον Όλυμπο, τον Σμόλικα, την Τύμφη, τον Ταΰγετο και τις άλλες ελληνικές κορυφές και θα ξεκινήσει την πορεία προς το όνειρο κάθε ορειβάτη: Να πατήσει μια από τις κορυφές των Ιμαλαϊών
Ο πρώτος σταθμός της 20μελής ελληνικής αποστολής ήταν η πόλη του Κατμαντού, πρωτεύουσα του Νεπάλ, μια πόλη πολύχρωμη, πολύβουη, με πολύ καυσαέριο και απίστευτο κυκλοφοριακό κομφούζιο, με πάμπολλα οχήματα και μηχανάκια και παραδόξως χωρίς τροχαία. Μοιάζουν όλα αυτά τα οχήματα να κινούνται με μυστικούς κώδικες και κανόνες άγνωστους σε μας τους Δυτικούς.
Οι Νεπαλέζοι, σε αντίθεση με την πολύβουη και έντονη πόλη τους, εκπέμπουν μια ηρεμία και μια γαλήνη φορώντας πολύχρωμα ρούχα και έχοντας καθαρά βλέμματα. Παρόλα αυτά, η φτώχεια είναι εμφανής σχεδόν παντού.
Στο Κατμαντού η ελληνική ομάδα συναντά τους ντόπιους οδηγούς, τους περίφημους Sherpa, τους ανθρώπους που κουβαλάνε στην πλάτη τους όλα αυτά που χρειάζονται οι αποστολές από όλο τον πλανήτη που επισκέπτονται τα βουνά τους. Και όχι μόνο κουβαλάνε, αλλά απέδειξαν ότι είναι και περίφημοι ορειβάτες αφού μια ομάδα από αυτούς ανέβηκε για πρώτη φορά χειμώνα την διαβόητη και τρομακτική κορυφή Κ2 στο Πακιστάν, ενώ μια ακόμα όμαδα τους κατάφερε μέσα σε 7 μήνες να πατήσει και τις 14 κορυφές που υπάρχουν πάνω από τα 8.000μ. Η συνάντηση με τους Sherpa είναι για να συντονιστούν και να ενημερωθεί η ελληνική αποστολή για την διαδρομή.
Την επομένη μέρα χρησιμοποιώντας ένα μικρό αεροπλάνο η ομάδα προσγειώνεται στο ορεινό αεροδρόμιο Phaplu (2475m), και έπειτα, με χρήση τζιπ, και έξι ώρες πορείας σε χωματόδρομους, έφτασαν στο χωριό Khari Khola (2.220μ)
Μετά από μια βραδιά για ξεκούραση, με αφετηρία το χωριό Khari-Kola, η πεζοπορία ξεκινά σε μία διαδρομή ελαφρώς άγνωστη στους Δυτικούς, και ως εκ τούτου σαφώς πιο όμορφη και ανέγγιχτη.
Για να φτάσει η αποστολή στο High Camp του Mera Peak χρειάστηκαν περίπου δέκα ημέρες. Σε αυτές τις δέκα ημέρες, καλύφτηκαν 9.112 μέτρα θετικής υψομετρικής διαφοράς και απόσταση περίπου 112 χιλιόμετρων.
Το τοπίο άλλαζε. Δάση από ροδόδεντρα, αρχέγονες κοιλάδες των Ιμαλάιων, νερά και άφθονη βλάστηση, έδιναν σιγά -σιγά την θέση τους σε χιονοστιβάδες κορνίζες, σεράκ και κρεβας. Η τελευταία διανυκτέρευση έγινε στο High Mera Camp στα 5.900 μέτρα σε έτοιμες σκηνές με τα απολύτως απαραίτητα πριν το τελικό push της κορυφής.
Πηγή: flashnews.gr