Μνημόνιο συνεργασίας για τους πρόσφυγες

Στην περαιτέρω ενίσχυση της ήδη στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου, της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αποσκοπεί η σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των τριών  φορέων που υπέγραψαν, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου κ. Μανόλης Κοκοσάλης και ο Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, κ. Philippe Leclerc.

Στο Μνημόνιο αποτυπώνεται το κοινό πεδίο δράσεων προς όφελος των αιτούντων άσυλο, των προσφύγων αλλά και της τοπικής κοινωνίας του Ηρακλείου, ενώ στόχος της συνεργασίας είναι η περαιτέρω στήριξη και ενδυνάμωση των προσφύγων προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής τους συμπερίληψης και η ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων για την αρμονική ένταξη των προσφύγων που φιλοξενούνται στην πόλη.

Όπως είναι γνωστό, από το 2017, η Ύπατη Αρμοστεία συνεργάζεται στενά με την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, τον Δήμο Ηρακλείου καθώς και με άλλους δήμους στην Κρήτη. Η συνεργασία αυτή αφορά,  έως σήμερα,  την υλοποίηση του προγράμματος ESTIA, αλλά και την ευρύτερη στήριξη των προσφύγων στις προσπάθειές τους για αυτονομία και σε ζητήματα ισότιμης ένταξης στην τοπική κοινωνία.

Στο πλαίσιο του Μνημονίου, οι μορφές στήριξης και συνεργασίας θα επιτευχθούν μέσω της παροχής τεχνογνωσίας σε ένα ευρύ φάσμα συμβουλευτικής καθοδήγησης, συμπεριλαμβανομένης της δικτύωσης, της κοινωνικής ένταξης, της προστασίας, της εργασιακής συμβουλευτικής, της πολιτισμικής διαμεσολάβησης και της αλληλεπίδρασης με την κοινότητα, καθώς και μέσω της στήριξης σε ζητήματα ανάπτυξης προγραμμάτων και δραστηριοτήτων άντλησης πόρων.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, σε δηλώσεις του κατά την υπογραφή του Μνημονίου, ευχαρίστησε θερμά τον κ. Philippe Leclerc για την εξαιρετική συνεργασία και αναφέρθηκε στις χρονικές στιγμές που αποτέλεσαν ορόσημα για την επιτυχημένη πορεία του προγράμματος στην Κρήτη. «Με το μνημόνιο αυτό επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με την Ύπατη Αρμοστεία, η οποία υπήρξε άψογη σε όλα τα επίπεδα μέχρι σήμερα. Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, την Περιφέρεια Κρήτης καθώς και την ΠΕΔ, διότι όλοι μαζί καταφέραμε να χειριστούμε ένα πολύπλοκο και δύσκολο ζήτημα, όπως το προσφυγικό, με – κατά κοινή ομολογία – απόλυτη επιτυχία.  Ιδιαιτέρως ευχαριστώ τον Αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα κ. Philippe Leclerc, για την πολύτιμη βοήθειά του και του εύχομαι καλή επιτυχία σε ό,τι κάνει από εδώ κι εμπρός».

Από τη μεριά του Δήμου Ηρακλείου, η συνεργασία αυτή ολοκληρώθηκε με μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, καθώς ο Δήμαρχος πρόσφερε το μετάλλιο της πόλης στον νυν Αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, για τον οποίο σήμερα είναι η τελευταία του ημέρα στη θέση, καθώς τοποθετείται σε γειτονική χώρα.

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Μανόλης Κοκοσάλης, Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, ευχαρίστησε την Ύπατη Αρμοστεία για τη υποδειγματική συνεργασία που διατηρούν τα τελευταία 3,5 χρόνια και δήλωσε ότι η υπογραφή του Μνημονίου είναι ιδιαίτερα σημαντική, ειδικά την παρούσα περίοδο κατά την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σύνθετες προκλήσεις. «Είναι γνωστό ότι η Αναπτυξιακή Ηρακλείου στέκεται με αίσθημα ευθύνης σε ένα εθνικό και ευρωπαϊκό ζήτημα όπως είναι το προσφυγικό. Με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μια σχέση ειλικρινούς και αποτελεσματικής συνεργασίας, η οποία σήμερα ενισχύεται με την υπογραφή του Μνημονίου. Δεσμευόμαστε ότι μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείς θα αναζητήσουμε νέους τρόπους στην αντιμετώπιση προκλήσεων που αφορούν το προσφυγικό προς όφελος των αιτούντων άσυλο και της τοπικής κοινωνίας».

Σημειώνεται ότι η Αναπτυξιακή Ηρακλείου ως Εταίρος της Ύπατης Αρμοστείας, μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA, έχει αναλάβει να δημιουργήσει θέσεις στέγασης στην Κρήτη για 1.100 άτομα, αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, μέσω της ενοικίασης 200 ιδιωτικών διαμερισμάτων ή κατοικιών σε αστικές περιοχές της Κρήτης, δίδοντας έμφαση στα ίσα δικαιώματα, στην προσβασιμότητα, στον σεβασμό της διαφορετικότητας και στην κοινωνική δικαιοσύνη. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στέγασης από το νέο έτος περνάει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τέλος, από τη δική του πλευρά, ο Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, κ. Philippe Leclerc, τόνισε ότι η Κρήτη έχει δώσει το παράδειγμα καλωσορίζοντας πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο και προσφέροντάς τους αξιοπρεπή διαβίωση και προοπτικές ένταξης.

«Αναζητώντας καλές πρακτικές για το πώς οι πόλεις μπορούν να υποδεχτούν και να καλωσορίσουν τις οικογένειες των ανθρώπων που έχουν ξεριζωθεί από τον πόλεμο και τις διώξεις, μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα στις τοπικές κοινωνίες και τις πόλεις της Κρήτης. Εδώ είναι που βλέπουμε τους κατοίκους, όπως η κα Κίτσα, να ανοίγουν την αγκαλιά τους στους νέους τους γείτονες και να γίνονται οικογένεια για αυτούς. Στην Κρήτη, οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, κάνουν βήματα προς τον αυτάρκεια. Όπως έκανε ο Mehdi, Αφγανός αιτών άσυλο, που επέστρεψε στη δουλειά του ως ξυλουργός στην Κρήτη, και τόσοι άλλοι. Καθώς η πανδημία του Covid-19 αποτελεί πρόκληση για τις κοινωνίες και για την προσφυγική προστασία σε όλο τον κόσμο, οι δήμοι στην Κρήτη ενέταξαν με επιτυχία τους πρόσφυγες, όπως και όλους τους κατοίκους τους, στον σχεδιασμό τους για την ετοιμότητα και την ανταπόκριση απέναντι στον ιό», πρόσθεσε ο κ. Leclerc. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, την ομάδα της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και όλους τους δημοτικούς μας εταίρους στην Κρήτη για τη συνεργασία τους με την Ύπατη Αρμοστεία, η οποία θα συνεχιστεί στο ίδιο εποικοδομητικό κλίμα εμπιστοσύνης.»

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content