Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση την αντίθεση του στην συνεχιζόμενη εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στο έδαφος την Ουκρανίας.
Συντάσσεται απόλυτα με τις θέσεις που διατυπώθηκαν τόσο από την Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας όσο και από το Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CCBE), σύμφωνα με τις οποίες η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και είναι απερίφραστα καταδικαστέα. Η δια της βίας παραβίαση των συνόρων ανεξαρτήτων κρατών και η, συνεπεία αυτής, προσπάθεια αναθεώρησής τους, αποτελεί παράνομη πράξη, η οποία θα πρέπει να ιδωθεί υπό το πρίσμα του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών.
Διαπιστώνει με λύπη ότι η Ευρώπη, για μία ακόμη φορά, γίνεται πεδίο πολεμικών συγκρούσεων, που θα επιφέρουν ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες σε όλους τους λαούς της, απροσδιόριστες σήμερα ως προς την έκταση και έντασή τους. Η Ιστορία, ως φαίνεται, δεν ήταν διδακτική για κάποιους.
Υπενθυμίζει ότι όλα τα κράτη πρέπει να σέβονται τις θεμελιώδεις υποχρεώσεις και αξίες που απορρέουν από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το καταστατικό του Συμβουλίου της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και άλλες γενικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου συμπεριλαμβανομένου του καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Χαιρετίζει την δήλωση του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ότι έχει το δικαίωμα να ασκήσει τη δικαιοδοσία του και να διερευνήσει οποιοδήποτε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας έχει διαπραχθεί στο Ουκρανικό έδαφος και να ασκήσει δίωξη σε κάθε πρόσωπο που διαπράττει ή υποκινεί τέτοια εγκλήματα.
Ενώνει την φωνή του με του με την Ολομέλεια των Προέδρων των δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας και του Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκπροσωπεί ένα εκατομμύριο Ευρωπαίου δικηγόρους και καλεί τη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς να παρέμβουν λυσιτελώς για την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας και την αποκατάσταση της νομιμότητας. Παράλληλα δε, να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την ορθή διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης, των μεταναστευτικών ροών και των συνεπειών , που η πολεμική αυτή σύγκρουση επιφέρει. Υπογραμμίζει ότι το δικαίωμα του ασύλου πρέπει να γίνει σεβαστό και να διασφαλιστεί ενθαρρύνοντας τα κράτη μέλη να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα στο θέμα διαχείρισης των συνόρων τους και τους δικηγόρους να παρέχουν νομική υποστήριξη στους ανθρώπους που ζητούν διεθνή προστασία
Εκφράζει την ανάγκη για σεβασμό στις παγκόσμιες αξίες της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και δηλώνει την αλληλεγγύη του στους Ουκρανούς συναδέλφους που δέχονται επίθεση αλλά και στους Ρώσους συναδέλφους που δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα από φόβο για τη ζωή τους.