Η πολυνομία είναι μια βασική ελληνική κακοδαιμονία”. Με τη φράση αυτή ο βουλευτής ΝΔ κ. Μάξιμος Σενετάκης ξεκίνησε την ομιλία του ως εισηγητής της πλειοψηφίας στη κύρωση του Κώδικα νομοθεσίας θαλασσίων ενδομεταφορών και δικαιωμάτων επιβατών που έφερε προς ψήφιση το Υπουργείο Ναυτιλίας.
Ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε ότι η πολυνομία “είναι πηγή πολλών κακών”, “τροχοπέδη στην ανάπτυξη”, “εμπόδιο στον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου”, “μήτρα της γραφειοκρατίας”, οδηγεί στην “κακονομία και εντέλει παρατυπία ή/και παρανομία”.
Και για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, η κωδικοποίηση και αναμόρφωση δικαίου, είναι η μόνος, αν και εξαιρετικά δύσκολος, τρόπος.
“Επειδή όμως το έργο της κωδικοποίησης είναι προαπαιτούμενο για ένα νομοθετικό πλαίσιο σταθερότητας. Και επειδή ένα νομοθετικό πλαίσιο σταθερότητας είναι προαπαιτούμενο για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την ανάπτυξη του τόπου, η κυβέρνηση της ΝΔ, ήδη από το 2019, ξεκίνησε να αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Με τον εμβληματικό νόμο 4622 για το επιτελικό κράτος που αφορά και στην τακτοποίηση του χάους της ελληνικής νομοθεσίας, ξεκίνησε το “Ηράκλειο έργο” της κωδικοποίησης”, είπε ο κ. Σενετάκης.
Το παρόν νομοσχέδιο είναι μέρος αυτού του μεταρρυθμιστικού έργου. Συνιστά κωδικοποίηση και αναμόρφωση δικαίου. Ενσωματώνει το ν. 2932/2001, τον ν. 3709/2008, τον ν. 6059/1934 τον ν.δ. 187/1973. Όλα αυτά νοικοκυρεύτηκαν σε ένα κώδικα που παρέχει την δυνατότητα, τόσο στους πολίτες όσο και στα διοικητικά όργανα, να έχουν άμεση και ασφαλή γνώση της συνολικής νομοθεσίας που αφορά σε ζητήματα θαλάσσιων ενδομεταφορών και δικαιωμάτων και υποχρεώσεων επιβατών και μεταφορέων στις θαλάσσιες ενδομεταφορές. Και το κυριότερο να μπορεί να εφαρμοστεί από εφαρμοστή που δεν είναι κατ’ ανάγκη έμπειρος νομικός.
Ο κ. Σενετάκης έκλεισε την εισήγηση του λέγοντας ότι “η κωδικοποίηση της ελληνικής νομοθεσίας και τακτοποίηση του νομοθετικού χάους, είναι μια από τις πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης. Διότι είναι από τις λίγες κυβερνήσεις που αντιλαμβάνεται τα τεράστια αναπτυξιακά εμπόδια που προκαλεί το φαινόμενο της πολυνομίας. Και είναι από τις πλέον λιγοστές κυβερνήσεις που διαθέτει ισχυρή πολιτική βούληση να το περιορίσει”.
Πρόκειται για “ουσιώδη διαφορά του τρόπου διακυβέρνησης αυτής της κυβέρνησης με αρκετές προηγούμενες”, είπε ο βουλευτής και κατέληξε:
“Ανεξάρτητα από το αν και που θέλουμε νέους νόμους, το σίγουρο είναι ότι δεν θέλουμε νόμους που να μην εφαρμόζονται. Ή όταν εφαρμόζονται να εφαρμόζονται σωστά. Και η κωδικοποίηση αυτό ακριβώς κάνει”.