Πάσχα με ανοιχτούς ναούς θέλει η Εκκλησία της Κρήτης – Τι λέει ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής
Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος μιλά στη neadrasis για την πανδημία, την Εκκλησία και τους απελπισμένους πιστούς
Χιλιάδες ήταν οι άνθρωποι που βρήκαν, στήριξη, υλική και ηθική βοήθεια, έναν άνθρωπο να πουν τον πόνο τους και μια κουβέντα παρηγοριάς και ελπίδας, στις δύσκολες μέρες της πανδημίας στην Εκκλησία της Κρήτης.
Για πάνω από ένα χρόνο και με τα δεδομένα να είναι δύσκολα, άλλοτε με ανοιχτούς κι άλλοτε με κλειστούς τους ναούς, πάντα τηρώντας το νόμο και τα μέτρα που επιβάλλουν οι ειδικοί η Εκκλησία δεν έμεινε απλός παρατηρητής. Ανασκουμπώθηκε για στηρίξει τους πιστούς και την κοινωνία.
Για όλα όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα για τη μάχη που έδωσε και δίνει στην πρώτη γραμμή η Εκκλησία της Κρήτης και για όσα προσδοκούν κλήρος και πιστοί για το φετινό Πάσχα, μίλησε στη neadrasis.gr o Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Βερνιδάκης.
Απαντώντας στο θέμα για το οποίο πολύ συζήτηση γίνεται τελευταία πως δηλαδή θα κάνουμε ή θα θέλαμε να κάνουμε Πάσχα ο π.Μεθόδιος απαντά: “Σίγουρα δεν επιθυμούμε ένα Πάσχα όπως το περισυνό με κλειστούς ναούς. Θα θέλαμε οι ναοί να είναι ανοιχτοί και να μπορέσουν οι πιστοί να ανάψουν το κερί τους και να προσευχηθούν, με τους κανόνες ασφαλείας που θα τεθούν για να περιοριστεί η μετάδοση του ιου. Βέβαια περιμένουμε τις επίσημες κρατικές ανακοινώσεις και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν τόσο η Εκκλησία της Ελλάδος όσο και η δική μας Εκκλησία της Κρήτης, αλλά το να κάνουμε Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα με ανοιχτούς ναούς δεν είναι απαίτηση μόνο της Εκκλησίας αλλά και των πιστών”.
Η Εκκλησία της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας, που ως σήμερα τήρησε απέναντι στα μέτρα και τη πανδημία μια υπεύθυνη στάση σύμφωνα με τον Πρωτοσύγκελο θα συνεχίσει να το κάνει αφού όπως επισημαίνει: “Εμείς πειθαρχούμε στα μέτρα που ανακοινώνονται όχι δουλικά αλλά γιατί αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε, ο ιός υπάρχει και ένα ιδιαίτερα επικίνδυνος. Έχουμε χάσει ήδη πολλούς ανθρώπους και λαϊκούς και κληρικούς. Προσπαθούμε να τηρήσουμε τα μέτρα και να συμβάλλουμε στην διατήρηση της υγείας των πιστών”.
Στήριξη σε εκατοντάδες οικογένειες
Ποιό ήταν όμως το σκηνικό που δημιούργησε η πανδημία στην Κρήτη όπως αυτό έφθασε ως τους ανθρώπους της Εκκλησίας; Όπως επισημαίνει ο π.Μεθόδιος: “Η κατάσταση ήταν τραγική. Κάποιοι συνάνθρωποι μας αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Μην έχοντας ούτε τα στοιχειώδη, φαγητό ή και χρήματα για το νοίκι, το ρεύμα τους λογαριασμούς αφού έχουν να δουλέψουν ένα χρόνο. Αυτό τους έφερε σε αδιέξοδα και σε απελπισία, και μην έχοντας κάποιοι από αυτούς την καθημερινή επικοινωνία με τους πνευματικούς τους, ένοιωσαν εγκλωβισμένοι”.
Ωστόσο η Εκκλησία αντέδρασε άμεσα αφού όπως τονίζει ο Πρωτοσύγκελος το Φιλόπτωχο Ταμείο της Αρχιεπισκοπής, μέσω της Διακονίας αγάπης στηρίζει σε σταθερή βάση 1700 οικογένειες, συνεχίζονται τα συσσίτια των ενοριών ενώ υπήρξε και έκτακτη στήριξη σε κάποιες περιπτώσεις που χρειάστηκε.
Ωστόσο και η ίδια η Εκκλησία αντιμετώπισε προβλήματα για να τα βγάλει πέρα με αυτό το έργο με τον π.Μεθόδιο να αναφέρει: “απευθυνθήκαμε κι εμείς σε ανθρώπους που μπορούσαν να μας στηρίξουν. Σήμερα συνεχίζουμε το έργο μας, όχι με την ίδια άνεση όπως παλιά αλλά το κάνουμε”.
Κλήσεις από το εξωτερικό
Στα πλαίσια της προσπάθειας που κατέβαλλε η Εκκλησία για να στηρίξει το λαό έδωσε στη δημοσιότητα και τα τηλέφωνα στελεχών της για την παροχή ψυχολογικής στήριξης στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Και ήταν εκατοντάδες οι συμπολίτες που πήραν τηλέφωνο.
Όπως λέει ο Πρωτοσύγκελος: “Δεχθήκαμε πολλά τηλέφωνα από την Κρήτη, όλη την Ελλάδα ακόμα και από το εξωτερικό, από ανθρώπους που αναζητούσαν στήριξη, πνευματική καθοδήγηση και ελπίδα. Έτσι αποδείχθηκε ότι αυτή η κίνηση ήταν σημαντική για ανθρώπους που ένοιωθαν απελπισμένοι”.
Καταλήγοντας ο π.Μεθόδιος επισημαίνει: “Ευχή και προσευχή μου είναι να επιτρέψουν οι συνθήκες και να πρυτανεύσει η λογική και να μπορέσουμε να εορτάσουμε το Πάσχα με ανοιχτούς ναούς και τήρηση των μέτρων. Να βρούμε σιγά σιγά ξανά τα πατήματα μας”.
ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΕΡΓΗ