Προτάσεις του Ιατρικού Συλλόγου για βελτίωση της Υγείας

Μετά τα ημίμετρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης κλινικών σε νοσοκομεία της Κρήτης  (Παθολογική κλινική Ρεθύμνου, Αναισθησιολογική κλινική ΒΓΝΗ), το ΕΣΥ συνεχίζει να «αιμορραγεί», με τις ελλείψεις πλέον σε κρίσιμο ιατρικό προσωπικό να αφορούν όλο και περισσότερες κλινικές και εργαστήρια, όπως προσφάτως και το Ακτινολογικό τμήμα του ΒΓΝΗ. Ως απάντηση στην έλλειψη ιατρικού προσωπικού ακτινολόγοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ενημερώθηκαν προσφάτως για την απόφαση της διοίκησης να πραγματοποιήσουν εφημερίες στο ΒΓΝΗ με την διαδικασία του «εντέλλεσθε».

Όπως ακριβώς συμβαίνει και στα άλλα νοσοκομεία της Κρήτης, έτσι και στο ΠΑΓΝΗ, το ωράριο εργασίας όλων των ιατρών καθώς και ο αριθμός των εφημεριών που ήδη πραγματοποιούν, υπερβαίνει σε πολλές περιπτώσεις το προβλεπόμενο  όριο με βάση το νόμο. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο φόρτος εργασίας στα εργαστήρια ιατρικής απεικόνισης των νοσοκομείων, τα τελευταία χρόνια ολοένα και αυξάνει λόγω των αναγκών απεικόνισης στη διαχείριση των ασθενών. Επιπλέον στο ΠαΓΝΗ πραγματοποιούνται ειδικές διαγνωστικές και επεμβατικές πράξεις που παρέχονται αποκλειστικά σε αυτό το τμήμα στην Κρήτη με πάγιο αίτημα του εργαστηρίου ιατρικής απεικόνισης την ενίσχυση του με ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνολογικό προσωπικό.

Δεν αποτελεί πια υπόθεση αλλά δυστυχώς δεδομένο ,ότι  η λύση των μετακινήσεων των ήδη εργασιακά επιβαρυμένων συνάδελφων, δημιουργεί δυσλειτουργίες σε όλα τα τμήματα και ωθεί σε περισσότερες παραιτήσεις. Λειτουργεί σαν αλυσιδωτή αντίδραση με αρνητικό σωρευτικό αποτέλεσμα που επηρεάζει όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης, όπως διαπιστώνουμε καθημερινά. 

Τα «εντέλλεσθε» σαφώς και δεν αποτελούν λύση, αλλά απλά διαιώνιση του προβλήματος.

Είναι ώρα των λύσεων και όχι των εμβαλωμάτων.

 Ως ΙΣΗ προτείνουμε :

  • Κάλυψη των κενών θέσεων και όχι οι μετακινήσεις των ιατρών από νοσοκομείο σε άλλο νοσοκομείο. 
  • Άμεση θέσπιση οικονομικών κινήτρων, που θα προηγηθεί της  προκήρυξης όλων των κενών οργανικών θέσεων των νοσοκομείων, καθώς και των θέσεων ιατρών που είναι προς συνταξιοδότηση. Οι επαναλαμβανόμενες προκηρύξεις που κρίνονται άγονες είναι η απόδειξη ότι χωρίς οικονομικά κίνητρα, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται. 
  • Παροχή οικονομικών και επιστημονικών κινήτρων στους ιατρούς του ΕΣΥ, ώστε να μειωθεί ο όλο και αυξανόμενος αριθμός αποχωρήσεων από το ΕΣΥ καθώς και δυνατότητα συνεργασίας με ιδιώτες ιατρούς μερικής ή πλήρους απασχόλησης.
  • Πρόσκληση σε κοινή συνάντηση για τα Τμήματα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στελέχωσης, με συμμετοχή του Διοικητή της 7ης ΔΥΠΕ , του κοινού διοικητή ΠΑΓΝΗ και ΒΓΝΗ, των διευθυντών των ιατρικών υπηρεσιών, των διευθύνσεων των Τμημάτων ΠΑΓΝΗ και ΒΓΝΗ, και του ΙΣΗ για εξεύρεση κοινά αποδεκτής  λύσης ! Έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν ότι δια μέσω του διαλόγου  και όχι των «εντέλλεσθε», είναι δυνατή η ανεύρεση μιας προσωρινά αποδεκτής λύσης έως την πλήρωση των θέσεων. 

Το πρόβλημα στελέχωσης του ΕΣΥ καθίσταται ολοένα και σοβαρότερο και υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σύντομα στην κατάρρευση κλινικών και εργαστηρίων, που χωρίς αυτά είναι αδύνατη η λειτουργία των Νοσοκομείων (πχ Παθολογικά, Αναισθησιολογικά, Ακτινολογικά Τμήματα).

Απαιτούνται άμεσα λύσεις ουσιαστικές και με προοπτική και όχι λύσεις εμβαλωματικές που απλά θα επιδεινώσουν το πρόβλημα!

Ο Πρόεδρος                                                                                       Ο Γεν. Γραμματέας

Αλέξανδρος Π. Πατριανάκος                                           Νικόλαος Εμμ. Λαθουράκης

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content