Συμπεράσματα και προτάσεις του Δημάρχου μετά την άσκηση «Μίνωας 2024»

Ιδιαίτερα χρήσιμα ήταν τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την άσκηση «Μίνωας 2024» για το Δήμο Ηρακλείου, με τον Δήμαρχο Αλέξη Καλοκαιρινό να προχωράει στη αξιολόγησή τους και να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις στη σχετική σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Καλοκαιρινός τόνισε ότι ήταν μια χρήσιμη άσκηση σε επίπεδο Κρήτης, αλλά λιγότερο χρήσιμη για το Ηράκλειο. «Λιγότερο χρήσιμη, γιατί ο σχεδιασμός της δεν περιελάβανε περιστατικά πεδίου στο Ηράκλειο. Αυτή είναι μια κρίσιμη έλλειψη και επεσήμανα ήδη ότι πρέπει να αναπληρωθεί. Θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ασκήσεις στο Ηράκλειο που συγκεντρώνει σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού της Κρήτης, με τις ιδιαιτερότητες που έχει ως κατεξοχήν αστική περιοχή και με την επικινδυνότητα όπου όλοι γνωρίζουμε.» επεσήμανε ο Δήμαρχος Ηρακλείου. 

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός μίλησε συγκεκριμένα για τα κενά, καταθέτοντας προτάσεις για την εκπόνηση ασκήσεων στο Ηράκλειο, για τη κατάρτιση σχεδίου αντιμετώπισης τσουνάμι και για την δημιουργία μόνιμου συντονιστικού κέντρου ελέγχου. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: 

«Όλοι πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί με τους εαυτούς μας αποτιμώντας αυτές τις ενέργειες. Ήταν μεν θετικό ότι γνωριστήκαμε και συνεργαστήκαμε, διαπιστώσαμε ωστόσο ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα διαλειτουργικότητας: ποιος συνεργάζεται με ποιον, σε ποιο επίπεδο, με ποιο χρόνο και με βάση ποιο πρωτόκολλο. Έχουμε πάρα πολύ δουλειά να κάνουμε σε αυτό το πεδίο. 

Το δεύτερο ζήτημα είναι αυτό των τηλεπικοινωνιών που είναι πολύ σημαντικό. Επισημάνθηκαν ελλείψεις και ελπίζω ότι αυτές θα καταγραφούν και θα αναπληρωθούν με πολύ συγκεκριμένο τρόπο ξεκινώντας από τα δορυφορικά τηλέφωνα και φτάνοντας στους ασυρμάτους με δεδομένο ότι οι συμβατικές επικοινωνίες σε περίπτωση τέτοιων συμβάντων καταρρέουν. Εμείς στο Δήμο Ηρακλείου το αντιμετωπίσαμε σαν μια ευκαιρία για να κάνουμε και τη δική μας εσωτερική δοκιμή και λειτουργήσαμε ένα δικό μας εσωτερικό ασύρματο δίκτυο το οποίο λειτούργησε σχετικά ικανοποιητικά αλλά έχουμε και πολύ συγκεκριμένες ιδέες και σχέδια για το πώς αυτό θα το αναπτύξουμε έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε τις επικοινωνίες μας. Ωστόσο, όπως είπα, το πρόβλημα είναι συνολικότερο. 

Το τρίτο ζήτημα αφορά τους συνολικούς σχεδιασμούς και εδώ επεσήμανα μια μεγάλη έλλειψη της άσκησης, η οποία αφορά στην περίπτωση ανάπτυξης βαρυτικών κυμάτων, των τσουνάμι, στα παράλια της Κρήτης. Ήταν ένα σενάριο που πρακτικά είχε εξαιρεθεί με σημειακές μόνο περιπτώσεις μη ρεαλιστικές. Ωστόσο όταν τέθηκε χθες διαπιστώσαμε όλοι την απόλυτη αμηχανία για τη διαχείριση τέτοιων συμβάντων που είναι πραγματικά συμβάντα μεγάλης κλίμακας που έχουν ένα κατακλυσμιαίο χαρακτήρα. 

Και τέταρτον σημείο το οποίο αφορά στις υποδομές και στους πόρους. Και εδώ επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε τις υποδομές μας. Εδώ πρότεινα την άμεση δημιουργία ενός μόνιμου συντονιστικού κέντρου ελέγχου και εδώ ο Δήμος Ηρακλείου μπορεί να διαθέσει εφόσον έχουμε τη διαβεβαίωση ότι αυτό θα είναι επιχειρησιακό 24 ώρες το 24ωρο για τη στιγμή όπου θα συμβεί αυτό για το οποίο συζητάμε σήμερα και έρχεται χωρίς προειδοποίηση. Υπάρχει ένα θέμα ετοιμότητας και αυτό επεκτείνεται και στους υπόλοιπους πόρους και στις υποδομές που διατίθενται για τα οποία βεβαίως θα έπρεπε να εξασφαλίσουμε την ύπαρξη τους με ρεαλιστικούς χρόνους χρησιμοποίησης. 

Όλα αυτά είναι ζητήματα που αποδεικνύουν ότι καλώς έγινε η άσκηση. Οι άνθρωποι οι οποίοι συμμετείχαν έδειξαν πολύ μεγάλο ζήλο και πολλοί από αυτούς είναι άνθρωποι που κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους και την κάνουν με μεγάλή δέσμευση και επίσης είναι και πολλές εθελοντικές ομάδες. Όλα αυτά μας επιστρέφουν στο πρώτο θέμα του συντονισμού, της διαλειτουργικότητας σε διάφορα επίπεδα. Είναι ζητήματα στα οποία υπάρχουν πρόοδοι αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο.». 

Σχετικά με την αποτίμηση της άσκησης για το Δήμο Ηρακλείου για τον οποίο προβλεπόταν εκκενώσεις κτηρίων και σχολείων ο Αλέξης Καλοκαιρινός δήλωσε: «Ήδη πριν την έναρξη της άσκησης και σήμερα την επόμενη ημέρα είμαστε σε διαρκή δραστηριότητα γύρω από αυτά τα θέματα. Είναι οι χρόνοι συγκέντρωσης, τα σχέδια εκκένωσης, οι διαφυγές, ο ορισμός των υπευθύνων οι οποίοι θα κατευθύνουν τον πληθυσμό. Αυτά είναι η βάση θα έλεγα η οποία αναθεωρείται και εδώ έχουμε πραγματικό δρόμο να κάνουμε αλλά θα πρέπει να τον κάνουμε γρήγορα διότι η ευθύνη είναι πάρα πολύ μεγάλη και έχουμε απόλυτη συναίσθηση».

Στην σύσκεψη αποτίμησης της άσκησης συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, οργανισμών και εθελοντικών οργανώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι την διήμερη άσκηση «Μίνωας 2024» διοργάνωσαν το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας και η Περιφέρεια Κρήτης. Η συμμετοχή του Δήμου Ηρακλείου περιλάμβανε τη διάθεση της Κινητής Μονάδας Επικοινωνιών & Δικτύων, ενός βαν του Δήμου Ηρακλείου ειδικά διαμορφωμένου για να λειτουργεί ως κόμβος τηλεπικοινωνιών και να συμβάλλει στην μετάδοση των πληροφοριών μεταξύ των τμημάτων που επιχειρούν και των κέντρων ελέγχου. Συμμετείχε επίσης δημιουργώντας το δίκτυο των τηλεπικοινωνιών για όλο το νησί σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών, έχοντας σε ετοιμότητα μηχανήματα έργου και προσωπικό σε επιφυλακή, καθώς και με την παραχώρηση του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου στο οποίο και στήθηκε το επιχειρησιακό κέντρο για όλη την Κρήτη.

Στην άσκηση συμμετείχαν με ιδιαίτερο ρόλο οι Αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Καραντινός, Παιδείας Αντώνης Περισυνάκης, Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας Νίκος Γιαλιτάκης, Τεχνικών Έργων Γιώργος Σισαμάκης, Χωροταξικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας & Δημοτικής Περιουσίας Στέλα Αρχοντάκη – Καλογεράκη και Δημοτικής Αστυνομίας, Κοινωνικής Πρόνοιας Γιώργος Τσαγκαράκης, Αποκέντρωσης & Ανάπτυξης της Υπαίθρου Μανόλης Χαιρέτης, καθώς και η Γενική Γραμματέας Μαρία Σκραφνάκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content