Τεχνική σύσκεψη με την παρουσία στελεχών του Δήμου και της Περιφέρειας Κρήτης για τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Δήμου Ηρακλείου
Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις και η αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου Ηρακλείου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης σύσκεψη εργασίας με τη συμμετοχή της νέας Δημοτικής Αρχής και της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων – Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η οποία εντάσσεται στα πλαίσια της στενής συνεργασίας Δήμου και Περιφέρειας για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των έργων της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης, τέθηκαν οι προτεραιότητες και εξετάστηκε η πρόοδος σημαντικής μερίδας των έργων.
Υπενθυμίζεται ότι η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2023 και αφορά την χρηματοδότηση έργων ανάπλασης ύψους σχεδόν 38 εκατομμυρίων ευρώ για τις περιοχές του Κέντρου, των Καμινίων, του Πόρου και της Χρυσοπηγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός τόνισε ότι «Έπρεπε να υπάρχει συγκεκριμένη περιοχή παρέμβασης, σύμφωνα και με τις απαιτήσεις του προγράμματος. Ωστόσο δεν θέλουμε μια πόλη δύο ταχυτήτων. Τα έργα των ενταγμένων περιοχών στη ΒΑΑ θέλουμε να είναι συμβατά με έργα που θα γίνονται σε περιοχές εκτός παρέμβασης. Το ζητούμενο είναι να έχουμε μια πόλη με καλύτερη καθημερινότητα, ελκυστική για τους ανθρώπους της και η οποία θα αποτελεί πόλο έλξης για όλους.».
Μεταξύ των έργων της Στρατηγικής ΒΑΑ είναι η Πράσινη και Βιώσιμη Ανάπλαση της Αγίας Τριάδας, η ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών και σχολικών κτηρίων και αποκαταστάσεις ιστορικών κτηρίων όπως το Μέγαρο Κοθρή, η Φάμπρικα Ανωγειανάκη και η οικεία Χρονάκη. Συμπεριλαμβάνονται ακόμα η στερέωση και στατική αποκατάσταση του παραθαλάσσιου τμήματος των ενετικών τειχών καθώς και η ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος σήμανσης του ισόπεδου τμήματος της ενετικής οχύρωσης.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου επεσήμανε ότι η προτεραιοποίηση των ενταγμένων έργων είναι το ζητούμενο, συμπληρώνοντας ότι τα έργα για το χερσαίο και παράκτιο τείχος βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας. Όπως τόνισε «Ο δήμος αφιερώνει ανθρώπινους πόρους, μεριμνά για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων και εκτελεί έργα για τα τείχη. Είναι αυτονόητη η απαίτηση μας, η χρήση των τειχών να ανήκει στην πόλη για τους ανθρώπους της. Το ζήτημα θα τεθεί ξανά προς συζήτηση στη συνάντηση που θα έχουμε με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την επίσκεψη της στο Ηράκλειο το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.».
Ο απώτερος στόχος του προγράμματος, όπως δήλωσε η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Υ.Δ. ΕΠ Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη, είναι η ολοκληρωμένη χωρική παρέμβαση και η παράδοση υλοποιημένου έργου ορατού στον πολίτη όπως απαιτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη προκειμένου να συζητηθούν λεπτομερώς τα ενταγμένα έργα και να τεθεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους.
Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Θεοτοκόπουλος» της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, συμμετείχαν υπηρεσιακά στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιώργος Σισαμάκης, η Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Προγραμματισμού Ιωάννα Καλονάκη, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Μαρία Σκραφνάκη καθώς και οι Διευθυντές των Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου.