Σύσκεψη στην Περιφέρεια με την υπουργό Πολιτισμού

Σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης για τα έργα ΕΣΠΑ στον τομέα του Πολιτισμού παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού

Την Περιφέρεια Κρήτης επισκέφθηκε σήμερα η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. 

Ακολούθησε σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Κρήτης με επίκεντρο τα έργα του ΕΣΠΑ στον τομέα του Πολιτισμού και τα οποία είτε βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης και ολοκλήρωσης, είτε σε επίπεδο μελετών.   

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Γεωργία Μηλάκη, η Διευθύντρια της Διαχειριστικής Αρχής Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη, η ειδική Σύμβουλος της Υπουργού Άννα Παναγιωταρέα, ο Ειδικός Σύμβουλος του Περιφερειάρχη, αρχαιολόγος Γιώργος Τζωράκης, Διευθυντές και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Κρήτης.   

Υπογραφή σύμβασης για την ανάδειξη υδατογεφυρών 

Αγίας Ειρήνης, Καρυδάκι (Morosini) και Φορτέτσα

Στη διάρκεια της σύσκεψης υπογράφηκε από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Κρήτης, για την εκπόνηση τοπογραφικής και στατικής μελέτης στις υδατογέφυρες Αγίας Ειρήνης, Καρυδάκι (Morosini) και Φορτέτσα. Η δράση αποσκοπεί στην προστασία και την ανάδειξη του μεγαλύτερου αρχαίου υδρευτικού έργου που υλοποιήθηκε ποτέ στην Κρήτη και το οποίο εξασφάλισε για αιώνες την υδροδότηση του Ενετικού Χάνδακα, του μετέπειτα Μεγάλου Κάστρου και σημερινού Ηρακλείου.

ΟΙ εν λόγω υδατογέφυρες αποτελούν τα πλέον χαρακτηριστικά σωζόμενα τμήματα του σπουδαίου έργου υδροδότησης της πόλης του Ηρακλείου, κατασκευασμένου το έτος 1627 – 1628, γνωστού ως υδραγωγείου Morosini, και ως μνημεία προστατεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η τοπογραφική μελέτη περιλαμβάνει την γεωμετρική τεκμηρίωση των τριών υδατογεφυρών και θα πραγματοποιηθεί τόσο με κλασσικές επίγειες τοπογραφικές μεθόδους όσο και με φωτογραμμετρικές μεθόδους.

Η στατική μελέτη περιλαμβάνει τον εντοπισμό των τρωτών σημείων των καταπονημένων από τη φθορά του χρόνου υδατογεφυρών (φθορές, ρηγματώσεις κ.λπ.), τον έλεγχο της στατικής τους επάρκειας και εν συνεχεία την διαμόρφωση πρότασης για την εφαρμογή μέτρων τοπικών αποκαταστάσεων — τοπικών ενισχύσεων, στην περίπτωση που αυτές απαιτούνται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content