Ο συνδυασμός του πρωτογενούς τομέα με την πολιτιστική μας κληρονομιά μπορεί να γίνει υπερόπλο για την ανάπτυξη του τόπου μας, τόνισε κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Δημαρχείο Μοιρών, ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο για τη σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι στη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς, με στόχο την αναβάθμισή της και την ανάδειξή της σε πρότυπο αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Η σύσκεψη στις Μοίρες αφορούσε την εγκληματικότητα στην περιοχή, με αφορμή πρόσφατο περιστατικό, όπου 22χρονος πυροβόλησε στο κεφάλι 29χρονο στον δρόμο Μοιρών – Τυμπακίου, ύστερα από διαπληκτισμό.
«Καμία ανοχή στην ανομία και σε οποιαδήποτε μορφή βίας. Οφείλουμε να κάνουμε το αυτονόητο για τον τόπο μας, να δουλέψουμε όλοι μαζί ως μια μεγάλη ισχυρή ομάδα, προκειμένου να πρυτανεύσει η ασφάλεια, το αύριο και η τάξη!», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Λευτέρης Αυγενάκης προς πάσα κατεύθυνση, τονίζοντας ότι δεν επιτρέπεται κάποιοι καουμπόηδες και μεμονωμένα περιστατικά να αμαυρώνουν την εικόνα της Μεσσαράς.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής, Γιώργος Λυμπινάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής- Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, Νικόλαος Χρυσάκης, στελέχη της ΕΛ. ΑΣ., καθώς και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το Αστυνομικό Τμήμα (Α.Τ.) Μοιρών καλύπτει με τις αρμοδιότητές του το σύνολο της περιοχής της Μεσσαράς.
Όπως είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης προτεραιότητα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός σοβαρού και ολοκληρωμένου σχεδίου ασφάλειας.
Σημείωσε ότι δεν θέλει επ’ ουδενί να μηδενιστεί το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας και η μεγάλη προσφορά της στην περιοχή, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι είναι απόλυτη υποχρέωση της Πολιτείας και κάθε βαθμίδας διοίκησης να διασφαλίσει το κατάλληλο πλαίσιο ασφαλούς διαβίωσης των πολιτών, βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα τα ζητήματα της ορθής και επαρκούς αστυνόμευσης και της ευνομίας.
Γίνονται συντονισμένες ενέργειες για την ενίσχυση του Α.Τ. Φαιστού, την επανασύσταση της ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΣ και τη συντομότερη σύσταση και λειτουργία της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Μεσσαράς.
Το κείμενο της εισήγησης του ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη στο Δ.Σ. στις Μοίρες έχει ως εξής:
«Σήμερα είμαστε εδώ όχι για ένα ευχάριστο γεγονός, για μια ευχάριστη συζήτηση, αλλά για ένα θέμα που μας θίγει όλους. Προκαλεί οργή, στεναχώρια, απογοήτευση, το άκουσμα ενός θλιβερού γεγονότος που δεν έχει λογική. Είναι καταδικαστέο με τον πιο σκληρό τρόπο απ΄ όλους μας. Από κάθε λογικό άνθρωπο που γνώριζε ή δε γνώριζε το συγκεκριμένο παιδί, γνώριζε ή δε γνώριζε τη συγκεκριμένη οικογένεια. Τυγχάνει να γνωρίζω προσωπικά και το παιδί και την οικογένεια και ένα παραπάνω με στενοχωρεί, με συγκλονίζει. Ζήτησα να βρεθούμε εδώ, για να ακούσουμε όλες τις απόψεις στο πιο υπεύθυνο τοπικό όργανο, αυτό του Δημοτικού Συμβουλίου και να συντονίσουμε τα βήματά μας. Βρίσκομαι εδώ με διπλή ιδιότητα. Ως δημότης Φαιστού, αλλά και ως μέλος της κυβέρνησης. Βεβαίως δεν είμαι υπουργός Πολιτικής Προστασίας, αλλά αυτό δεν μου στερεί το δικαίωμα να αναλάβω κομμάτι της ευθύνης που μου αναλογεί και αφορά την περιοχή μας. Και αυτό που γίνεται από τα στελέχη της ΕΛΑΣ σε τοπικό επίπεδο, πρέπει να γίνεται ακόμα καλύτερα. Δεν θα πρέπει να μηδενίσουμε το έργο που παράγεται από τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας σε τοπικό επίπεδο. Θα ήταν λάθος. Είναι μια τάση που διαμορφώνεται, να μηδενίζουμε πολύ εύκολα οτιδήποτε συμβαίνει σε μια περιοχή, με αφορμή ένα γεγονός το οποίο ομολογουμένως είναι συγκλονιστικό. Την ίδια ώρα, όμως, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τα όσα θετικά γίνονται και να δούμε ποιος είναι ο στόχος, ποιες είναι οι προτεραιότητες και ποιες είναι οι ανάγκες, ώστε να κάνουμε το έργο σας καλύτερο και τη ζωή μας πιο ασφαλή.
Εγώ, δηλώνω διαθέσιμος και με τη δυνατότητα που μου δίνεται συμμετέχοντας στην ελληνική κυβέρνηση, για να κάνουμε το αυτονόητο για τον τόπο μας. Οφείλουμε στην περιοχή αυτή να πρυτανεύσει η τάξη, η λογική, η ασφάλεια, η νοικοκυροσύνη. Να μη υπάρχει ο φόβος, η ανασφάλεια, η αγωνία, η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα. Μεμονωμένα περιστατικά δεν μπορεί να γενικεύσουν ή να αμαυρώσουν την εικόνα της Μεσσαράς. Ένας τόπος κατά βάση νοικοκυραίων, ανθρώπων της παραγωγής και ανθρώπων φιλόξενων. Ένας τόπος που έχει ταυτιστεί με ωραίες στιγμές της τοπικής ιστορίας.
Θέλω να διαβεβαιώσω τον καθένα και την κάθε μία ξεχωριστά, ότι ένα ατυχές γεγονός μας φέρνει ακόμα κοντύτερα για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να το αντιμετωπίσουμε με τον πιο κατηγορηματικό και αποφασιστικό τρόπο και να ελπίσουμε και να επιδιώξουμε ότι είναι το τελευταίο γεγονός που θα προσβάλει την τοπική μας κοινωνία.
Δεν θα ήθελα, επιθυμία μου είναι – δεν σημαίνει ότι επειδή το επιθυμώ θα συμβεί κιόλας- αυτό το γεγονός να είναι αντικείμενο διενέξεων ή διαφορετικών προσεγγίσεων με αφορμή τις εκλογικές διαδικασίες. Μακριά το ένα από το άλλο. Αυτό είναι παράκληση προς τον καθένα ξεχωριστά και νομίζω πως γνωριζόμαστε πολύ καλά μεταξύ μας.
Για τρίτη φορά λέω ότι δεσμεύομαι προσωπικά και θα μπω μπροστά σε ό,τι χρειαστεί για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη, ποιοτικότερη, ασφαλέστερη στον τόπο αυτό.
Με αφορμή τη σύσκεψη που κάναμε στην Γεωργική Σχολή Μεσσαράς, θέλω να σας ενημερώσω για τα εξής:
Δεν έχω ούτε δύο μήνες στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, αλλά έχουμε στόχο και προτεραιότητα. Και αυτός δεν είναι άλλος από το να ενισχύσουμε με όλες τις δυνάμεις που έχουμε ως Υπουργείο και ως Κυβέρνηση, τον πρωτογενή τομέα και κυρίως τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Είναι προσωπικό στοίχημα του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά και δικό μου , η Γεωργική Σχολή Μεσσαράς να ξαναβρεθεί στο επίπεδο που κάποτε λειτουργούσε και ήκμαζε. Πιθανότατα με άλλο προσανατολισμό, αντικείμενο, στο πρόγραμμα το καθημερινό, στη στόχευση που πρέπει να έχει ως χώρος.
Η σημερινή συζήτηση ήταν πραγματικά ουσιαστική και με πολύ-πολύ υλικό. Διαφορετικές προσεγγίσεις από διαφορετικούς ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικούς χώρους. Βρεθήκαμε εκεί αφού πριν είχαμε περιηγηθεί στις αρχαιότητες της Γόρτυνας και αμέσως μετά στο Μουσείο της Μεσσαρας, για να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνο ένας χώρος με 1.300 στρέμματα και μερικά κτίρια, κάποια εγκαταλελειμμένα και κάποια άλλα σε καλύτερη κατάσταση, αλλά είναι μια ολόκληρη περιοχή που συνθέτει εξαιρετικά στοιχεία που συνδέονται με τον πρωτογενή τομέα, αλλά και με την τοπική πολιτιστική κληρονομιά μας. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν ένα υπερόπλο που θα βοηθήσει στην πραγματική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Ακούσαμε διαφορετικές προσεγγίσεις από διαφορετικούς ανθρώπους. Ακούσαμε τους εκπροσώπους της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής που βρέθηκαν εδώ σήμερα, εκπροσώπους των Πανεπιστημίων της Κομοτηνής και της Γεωπονικής Σχολής της Αθήνας, από τον πρόεδρο και στελέχη του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, από στελέχη του ΕΛΜΕΠΑ (του παλιού ΤΕΙ Ηρακλείου), από στελέχη του ΥπΑΑΤ και από τις δυο Γενικές Γραμματείες, από τον Περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, από στελέχη της παλιάς Σχολής Μεσσαράς και φυσικά από τους εκπροσώπους των 3-4 διαφορετικών χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτουμε στο Υπουργείο. Θα αξιοποιήσουμε συνδυαστικά ό,τι δυνατότητες έχουμε, ώστε να αποκτήσει γρήγορα ξανά ζωή και να παραγάγει πραγματικό έργο αυτή η Σχολή.
Από τη μια μιλάμε για αναπτυξιακά θέματα και από την άλλη για ζητήματα που μας θλίβουν. Η ζωή είναι σκληρή και θα πρέπει να τη δούμε κατάματα. Δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να κάνουμε το χατίρι ελαχίστων καουμπόηδων της περιοχής μας, οι οποίοι δεν έχουν τόπο. Είναι ντροπή αν νομίζουν κάποιοι ότι με τη δύναμη του μπράτσου μπορούν να επιβάλλονται σε μια κοινωνία πολιτισμένη. Εμείς θα συνεχίσουμε τη μάχη μας, πάντα συντονισμένα με όλα τα θεσμικά όργανα της κοινωνίας.
Στόχος μας: Πρώτον, να κάνουμε καλό στον τόπο μας. Αυτός είναι ο οδηγός μου. Το λέω δημόσια και το λέω δυνατά και καθαρά. Κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις ή κάποιοι μεμονωμένοι καουμπόηδες δεν θα επιτρέψουμε να αποτελέσουν πρόβλημα και με οποιαδήποτε αναστάτωση, να προκαλέσουν αποπροσανατολισμό σε όλα αυτά πρέπει να συμβούν σε αυτόν τον τόπο. Ο τόπος μας έχει αστείρευτες δυνατότητες και μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε όταν συνεργαστούμε και βάλουμε στόχο και δουλέψουμε ως μια μεγάλη και ισχυρή ομάδα. Η Μεσσαρά έχει απίστευτες δυνάμεις και το πιστεύω βαθύτατα.
Τέλος, θέλω να καλωσορίσω για άλλη μια φορά τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης, Γιώργο Λυμπινάκη, έναν καταξιωμένο και αγαπητό αξιωματικό. Από όλα τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας μόνο καλά λόγια θα ακούσει κανείς, γιατί και ως άνθρωπος, αλλά και ως υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛΑΣ, μόνο θετικό πρόσημο ακολουθεί το δικό σας όνομα».