Με σασμό έληξε μία βεντέτα στην Κρήτη, όπως αναφέρει το newsroom της gazzetta, βάζοντας τέλος στο μίσος που υπήρχε μεταξύ δύο οικογενειών του Δήμου Αμαρίου και κρατούσε για περίπου δύο δεκαετίες.
Η κόντρα μεταξύ τους είχε ξεκινήσει για κτηματικές διαφορές που προκάλεσαν το πρώτο φονικό, το οποίο ακολούθησε άλλο ένα, τρία χρόνια αργότερα. Απολογισμός; Δύο νεκροί, ένας άνδρας να είναι πλέον σε αναπηρικό καροτσάκι, αλλά και αρκετοί τραυματισμοί.
Τους τελευταίους όμως 23 μήνες, αρκετά μέλη των δύο οικογενειών, αποφάσισαν να βάλουν τέλος στην βεντέτα, αρχίζοντας τις ειρηνευτικές διαδικασίες.
Συνολικά 17 άτομα συμμετείχαν σε αυτές και παρά το γεγονός οτι χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια, δεν το έβαλαν κάτω. Συνέχισαν και τελικά κατάφεραν να μπει τέλος σε μία βεντέτα που τρόμαζε μία ολόκληρη περιοχή της Κρήτης, της οποίας οι κάτοικοι φοβόντουσαν τη στιγμή του επόμενου χτυπήματος…
Το μόνιασμα αυτό επισφραγίστηκε με δύο τρόπους… Αρχικά με τον όρκο τιμής μπροστά στην εικόνα του Αγίου Γεωργίου στην Μονή Δισκουρίου και στη συνέχεια με δύο βαφτίσεις που νονοί των παιδιών ήταν μέλη των μέχρι πρότινος αντίπαλων οικογενειών.
Έτσι, εκτός από την επιτυχημένη σειρά του Alpha, σασμός υπήρξε και στην πραγματική ζωή στην Κρήτη.
Ο Αϊ Γιώργης του Δισκουρίου
Αυτή η εικόνα απεικονίζει τον Άγιο Γεώργιο και σήμερα βρίσκεται στην Ιερά Μονή Δισκουρίου, δύο χιλιόμετρα από την Αξό στο δρόμο προς τα Λιβάδια. Οι αληθινές διαστάσεις της είναι πολύ μικρότερες από το ξυλόγλυπτο.
Είναι ‘περιλουσμένη’ από τα τάματα των προσκυνητών. Ο δωρητής αυτής της εικόνας ήταν ο Επίσκοπος Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Καλλίνικος Νικολετάκης το έτος 1832.
Η ιδιαιτερότητά της είναι ότι όταν ένα άτομο υποψιάζεται κάποιον άλλο ότι του έχει κλέψει κάτι ή του έχει κάνει κάποιο άλλο κακό, τότε τον καλεί να πάει να ορκιστεί επάνω στην εικόνα ότι είναι αθώος.
Εάν ορκιστεί, απαλλάσσεται αμέσως από κάθε υποψία, διαφορετικά είναι σαν να παραδέχεται την ενοχή του. Κανένας δεν παίρνει ψεύτικό όρκο γιατί λένε ότι τότε στον ψευδο-ορκούμενο ή στην οικογένειά του θα συμβεί κάτι άσχημο.
Οι περισσότερες ορκωμοσίες αφορούν τη ζωοκλοπή των αιγοπροβάτων μεταξύ βοσκών όταν υπάρχουν υποψίες.