Με νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, αποκαθίσταται η κανονικότητα του καθεστώτος που διέπει τη λειτουργία του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης ως προς τις παρακαταθήκες των αρχαιοτήτων.
Όπως γράφει η εφημερίδα “Πατρίς”, το ΙΜΚ, που είναι αναγνωρισμένο πέρα από τα όρια της Κρήτης, δεν θα αποχωριστεί σημαντικά κομμάτια του, που διατηρεί από τη δεκαετία του ΄50, όπως έγινε με τον Άγιο Τίτο της Γόρτυνας που θα συμπεριληφθεί στη συλλογή του Μουσείου Μεσαράς, ένα μουσείο που έχει αλλάξει τον χαρακτήρα, με τον οποίο αρχικά είχε δημιουργηθεί.
Ο πρόεδρος της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, κ. Αλέξης Καλοκαιρινός, αναφέρει πως το Υπουργείο αναγνωρίζει το καθεστώς με το οποίο ιδρύθηκε το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, τις προϋποθέσεις ίδρυσής του, που αφορά στις παρακαταθήκες αρχαιοτήτων.
Ο πρόεδρος της ΕΚΙΜ, κ. Αλέξης Καλοκαιρινός
Το 2008 ζητήθηκε από το ΙΜΚ να ενταχθεί σε νόμο του 2002 που αφορούσε σε μακροχρόνιο δανεισμό αντικειμένων, μία σύμβαση που θα έπρεπε να ανανεώνει κάθε πέντε χρόνια.
Έτσι, όμως, επικράτησε μία αβεβαιότητα και ανασφάλεια που έδενε τα χέρια των ανθρώπων του Μουσείου, δεν μπορούσαν να προγραμματίσουν τα επόμενα βήματά του.
Η απώλεια
Με οδύνη δέχθηκε την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου πριν από τρία χρόνια και αποχωρίστηκε τις αρχαιότητες της Γόρτυνας, τον Άγιο Τίτο. Ο κ. Καλοκαιρινός αναφέρει πως και με την ψήφιση του νομοσχεδίου, αυτό δεν μπορεί να αλλάξει αφού πρόκειται για προγενέστερη απόφαση του ΚΑΣ. Κάνει λόγο για ακρωτηριασμό του Μουσείου που, όμως, πρέπει να σεβαστεί τις εξελίξεις. Το Μουσείο της Μεσαράς έχει στη διάθεσή του ακόμα και σήμερα τον Άγιο Τίτο της Γόρτυνας. Ο κ. Καλοκαιρινός τονίζει πως στο εξής πρέπει να γίνει σεβαστός και από τους άλλους ο σχεδιασμός του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.
Σημειώνει πως τόσο το ΙΜΚ όσο και η ΕΚΙΜ υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, «το Μουσείο είναι δημόσιο αγαθό», τονίζει και προσθέτει πως στόχος τους είναι να έχουν μία καλή συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία.
Η υπουργός υπέρ του ΙΜΚ
Η υπουργός Πολιτισμός, κ. Λίνα Μενδώνη, είπε το βράδυ της Τρίτης στη βουλή, πως «είναι υποχρέωση του Υπουργείου Πολιτισμού να εξακολουθήσει να παρέχει καθεστώς ασφάλειας στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, για να μπορεί αυτό να προβαίνει στο σχεδιασμό του εκθεσιακού του προγράμματος, χωρίς ανασφάλεια και ανατροπές σχετικά με τα εκθέματα και την αποστολή του.»
Γιατί αντιδρούν οι αρχαιολόγοι
Ενστάσεις για το άρθρο 60 του νομοσχεδίου, που αφορά στην ιδιωτική συλλογή του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, εγείρει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Σε συγκεκριμένο σημείο στο υπόμνημα που κατέθεσε, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής «είναι απαραίτητο να αλλάξει η διάταξη ώστε:
α. Να εξαιρεθούν σαφώς όσα αντικείμενα ανήκουν στην κυριότητα και τη νομή των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, τα οποία επουδενί δε μπορούν να υπαχθούν στην κατηγορία της “ιδιωτικής μουσειακής συλλογής”.
β. Να καθοριστεί διαδικασία και χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο η ΕΚΙΜ θα παραδώσει στο ΥΠΠΟΑ κατάλογο των αντικειμένων που θεωρεί ότι ανήκουν στην ιδιωτική μουσειακή συλλογή του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, και του τρόπου απόκτησής τους, ώστε να κριθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και να καταρτιστεί τελικός κατάλογος της ιδιωτικής μουσειακής συλλογής που μπορεί να υπαχθεί νόμιμα, με βάση την προέλευσή της και τις διατάξεις του Ν. 3028/02, στο καθεστώς του προτεινόμενου άρθρου.
Πηγή: Εφημερίδα “Πατρίς”