Τι συζήτησαν σήμερα Δήμαρχος και Κυριάκος Μητσοτάκης

14 κρίσιμα έργα και ζητήματα του Δήμου Ηρακλείου, στην ατζέντα της συνάντησης του Δημάρχου Ηρακλείου με τον Πρωθυπουργό

Με ατζέντα γεμάτη με κρίσιμα ζητήματα του Δήμου, υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη,  στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Λότζια.

Ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός υποδέχθηκε στο αίθριο της Λότζια τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μαζί με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τους Αντιδημάρχους και τους Προέδρους των Οργανισμών του Δήμου. Από την αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο Αλέξης Καλοκαιρινός επεσήμανε σε δήλωσή του την προσδοκία για την επίλυση ζητημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τονίζοντας: «Το Ηράκλειο είναι μια πόλη με μεγάλο δυναμισμό αλλά πρέπει να οργανώσει τη δυναμική της. Αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση σήμερα. Ήδη έχουμε μια παραγωγική συνεργασία με Υπουργεία όπως, ενδεικτικά αναφέρω, το Εσωτερικών, το Ανάπτυξης, το Αγροτικής Ανάπτυξης, το Πολιτισμού, το Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Περιβάλλοντος. Αλλά το πλήθος μιας αποτελεσματικής συνεργασίας νομίζω ότι δηλώνει και μια προοπτική η οποία ανοίγεται και την οποία βεβαίως θέλουμε να αξιοποιήσουμε. Κύριε Πρόεδρε σας καλωσορίζω στο Ηράκλειο.».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του, δήλωσε: «Ευχαριστώ Δήμαρχε μου. Με πολύ μεγάλη χαρά επισκέπτομαι το ιστορικό κτήριο, το Δημαρχείο Ηρακλείου για να επαναεπιβεβαιώσω την εξαιρετική συνεργασία την οποία ήδη έχουμε δρομολογήσει. Χρέος της κυβέρνησης είναι να συνεργάζεται άψογα με τις Τοπικές Αρχές, πόσο μάλλον σε μια πόλη όπως το Ηράκλειο η οποία αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις αλλά και πολλές ευκαιρίες. Πολύ σωστά είπε ο Δήμαρχος ότι το Ηράκλειο είναι μια πόλη με απίστευτο δυναμισμό, πρέπει όμως να οργανώσει σωστά αυτή τη νέα αναπτυξιακή δυναμική. Και εκεί προφανώς, η συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση, με πολλά επιμέρους Υπουργεία είναι απολύτως απαραίτητη. Έχουμε μια πλούσια ατζέντα θεμάτων τα οποία ήδη συζητούμε για το πώς μπορούμε να στηρίξουμε καλύτερα το Δήμο στους σημαντικούς στόχους που έχει θέσει. Μια καλή ένδειξη αυτής της συνεργασίας είναι και η επίσκεψη την οποία μόλις έκανα στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου όπου έχει γίνει μια πολύ σημαντική δουλειά. Στο παρελθόν ήταν πάντα η εντύπωση μου ότι το λιμάνι ήταν λίγο αποκομμένο από την πόλη. Σκοπός μας είναι να έρθουν πιο κοντά το λιμάνι και η πόλη και βέβαια ο νέος επενδυτής σε συνεννόηση πάντα με την τοπική κοινωνία και με τον Δήμο να δρομολογήσει τις σημαντικές επενδύσεις οι οποίες θα χτίσουν στην εξαιρετική δουλειά η οποία έχει γίνει ήδη για να αναπτύξει και το λιμάνι του Ηρακλείου από τη μια τη μεγάλη οικονομική του δυναμική και από την άλλη προφανώς να αναδειχθεί ως ένας πολύ σπουδαίος ιστορικός λιμένας, τοπόσημο της πόλης και σημείο αναφοράς για την τουριστική κίνηση. Επίσης να εκφράσω την ικανοποίηση μου για το γεγονός ότι η τουριστική φαίνεται να έχει ξεκινήσει πολύ καλά, μου έλεγαν στο αεροδρόμιο ότι έχουν σχεδόν 16% αύξηση στις αφίξεις από πτήσεις του εξωτερικού. Και βέβαια και η οργάνωση του τουρισμού στην πόλη, από τη μία φέρνει πολλά χρήματα ο τουρισμός, είναι ο αιμοδότης της οικονομίας, από την άλλη, να εξασφαλίσουμε ότι η εμπειρία των επισκεπτών θα είναι όσο το δυνατόν καλύτερη, χωρίς επιβάρυνση στο περιβάλλον, χωρίς επιβάρυνση στην σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, και αυτά είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να συζητήσουμε από κοινού.

Δεν θα πω περισσότερα παρά μόνο να επαναλάβω ότι και με τον Δήμαρχο και με τον Περιφερειάρχη έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία και ότι η δέσμευση μου για την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής που θα αλλάξουν την όψη της Κρήτης ισχύει στο ακέραιο και μιλάμε για το αεροδρόμιο το οποίο προχωράει με πολύ γρήγορους ρυθμούς και έχουμε θέσει ως στόχο να παραδοθεί εντός του 2027. Μιλάμε για τον ΒΟΑΚ που έχουμε πια ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες και έχουμε απόλυτη βεβαιότητα πια για την χρηματοδότηση του έργου οπότε πολλά πράγματα γίνονται στην Κρήτη σημαντικά και σπουδαία και αυτό προφανώς μου δίνει μεγάλη χαρά ως Πρωθυπουργός αλλά και ως Κρητικός.».

Αμέσως μετά ακολούθησε κλειστή, κατ’ ιδίαν συνάντηση του Δημάρχου Ηρακλείου και του Πρωθυπουργού, κατά την οποία ο Αλέξης Καλοκαιρινός ενημέρωσε εν συντομία αλλά ουσιαστικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παραδίδοντάς του παράλληλα ένα υπόμνημα με στοιχεία και δεδομένα για: Τα συμπληρωματικά έργα του ΒΟΑΚ, την αξιοποίηση της έκτασης του Αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», την ολοκλήρωση της διευθέτησης της Χερσαίας Ζώνης, την προγραμματική σύμβαση για τα Ενετικά Τείχη, την ρύθμιση οφειλών πολιτών προς τον Δήμο σε πολλές δόσεις και με διαγραφή προσαυξήσεων, την τακτοποίηση αυθαιρέτων, την σχολική στέγη, την πολιτική προστασία, τη διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε ακίνητα της Νέας Αλικαρνασσού, την Κοινωνική Κατοικία, την επανεκκίνηση στην ανακύκλωση, την υποστήριξη των Ενεργειακών Κοινοτήτων της Τ.Α., την κατασκευή φραγμάτων, καθώς και για την υποστήριξη της λειτουργίας του Παγκρητίου Σταδίου.

Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός επεσήμανε στον Πρωθυπουργό:

Για τον ΒΟΑΚ, και με δεδομένο ότι η «παράκαμψη Ηρακλείου» διχοτομεί την πόλη, είναι αναγκαίος ο επανασχεδιασμός των κάτω και άνω διαβάσεων, πέραν των πλευρικών επεκτάσεων τους. Γι’ αυτό ο Αλέξης Καλοκαιρινός πρότεινε τη λύση των Cut & Covers και μιας σειράς άλλων έργων, που θα αποδώσουν και σημαντικό κοινόχρηστο χώρο, παρουσιάζοντας στοιχεία χωροθέτησης, μαζί με φωτορεαλιστικά σχέδια.

Για την αξιοποίηση έκτασης του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», έγινε αναλυτική αναφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις κυριότητες του Δήμου Ηρακλείου, τονίστηκε ότι η ορθολογική αξιοποίηση της έκτασης της ευρύτερης περιοχής μπορεί να δώσει λύσεις σε μια σειρά προβλημάτων, αρκεί ο σχεδιασμός να ακολουθήσει τη φιλοσοφία της ομαλής εναρμόνισης και σύνδεσης με την πόλη και το περιβάλλον της, αντί να το αντιμετωπίσει ως αποκομμένο τμήμα γης. Τονίστηκε επίσης το ότι έχει ανατεθεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος μελέτη Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) προκειμένου να θεσμοθετηθούν χρήσεις γης, περιοχές προς πολεοδόμηση κ.λπ. στα όρια του Δήμου Ηρακλείου, οπότε η όποια πρόταση αξιοποίησης της περιοχής, θα πρέπει να εναρμονιστεί με τις κατευθύνσεις του υπό εκπόνηση ΤΠΣ Ηρακλείου. Με αυτά τα δεδομένα, ο Δήμος Ηρακλείου οφείλεται να αναγνωρισθεί ως συνδικαιούχος του έργου και να κατοχυρωθεί η συμμετοχή του σε όλα τα στάδια, να εξετασθεί η σκοπιμότητα διεύρυνσης της υπό πολεοδόμηση περιοχής, και τη σχεδιαζόμενη πολεοδόμηση να συναρτηθεί και συναρθρωθεί με το υπό εκπόνηση Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) του Δήμου Ηρακλείου.

Για την χερσαία ζώνη του Ηρακλείου, επισημάνθηκε από τον Αλέξη Καλοκαιρινό ότι είναι αναγκαία η έκδοση ΚΥΑ από τα συναρμόδια Υπουργεία, με την οποία να μεταβιβάζονται στον Δήμο τα τμήματα της χερσαίας ζώνης που αποδεσμεύθηκαν, ενώ αναφέρθηκε και στο αίτημα της πολυετούς παραχώρησης στον Δήμο, του κτηρίου του Θεατρικού Σταθμού και του πρώην κτηρίου του ΚΤΕΛ.

Για τα Ενετικά Τείχη, ο Δήμαρχος Ηρακλείου παρουσίασε στον Πρωθυπουργό τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής και τον ενημέρωσε ότι ολοκληρώνεται, υπό την καθοδήγηση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η προετοιμασία για την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Δήμου Ηρακλείου, η οποία θα καταλήγει σε παραχώρηση προς τον Δήμο των Ενετικών Τειχών της πόλης.

Για την ανάγκη ρύθμισης είσπραξης οφειλών πολιτών και επιχειρήσεων προς τον Δήμο, τονίστηκε από τον Αλέξη Καλοκαιρινό η ανάγκη άμεσης θεσμοθέτησης έκτακτης ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών πολιτών και Επιχειρήσεων, για κάθε είδους οφειλή τους προς τους ΟΤΑ, με πολλές δόσεις και παράλληλη διαγραφή προσαυξήσεων. Όπως δηλαδή ισχύει και για την κεντρική διοίκηση. Επισημάνθηκε επίσης ότι ο ισχύον νόμος που καθορίζει 5ετή προθεσμία είσπραξης, δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες τόσο σε πολίτες όσο και στους ίδιους τους Ο.Τ.Α..

Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και για το ζήτημα της τακτοποίησης των αυθαιρέτων, με τον Δήμαρχο να ζητά να δοθεί μία νέα ευκαιρία για την ένταξη αυθαιρέτων Κατηγορίας 5 στον Ν. 4495/2017, καθώς επίσης και να μειωθεί το Ειδικό Πρόστιμο για τις τακτοποιούμενες κατασκευές και να γίνει απόδοση ποσοστού του στους ΟΤΑ, προκειμένου να το διαχειριστούν για έργα περιβαλλοντολογικής αναβάθμισης των πυκνοδομημένων περιοχών αυθαιρέτων με ευέλικτες διαδικασίες.

Για τα δυο αυτά θέματα, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε και για τις πρωτοβουλίες του Δημάρχου Ηρακλείου προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα και Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη.

Στο ίδιο σκεπτικό και η πρόταση Καλοκαιρινού για τη διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε ακίνητα της Νέας Αλικαρνασσού, όπου παρουσίασε την κατάσταση και επεσήμανε την ανάγκη θεσμοθέτησης διαδικασιών που θα δίνουν τη δυνατότητα εκποίησης δημοτικών κατεχόμενων εκτάσεων, στους ήδη κατέχοντες, με προϋποθέσεις, όπως προβλέπεται σε εκτάσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

Μιλώντας για την σχολική στέγη, ο Δήμαρχος Ηρακλείου παρουσίασε την κατάσταση, τη δυναμική και τον σχεδιασμό που υπάρχει για τον Δήμο Ηρακλείου, καθώς και το οξύ πρόβλημα χρηματοδότησης των αναγκών της. Τόνισε ότι τα υφιστάμενα εργαλεία συγχρηματοδότησης μέσω τομεακών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ενδιαφέρον του Δήμου Ηρακλείου για την ταχύρρυθμη κατασκευή βιοκλιματικών σχολείων, παρουσιάζοντας σχετικά παραδείγματα.

Στο υπόμνημα περιλαμβανόταν επίσης θέματα πολιτικής προστασίας, με τον  Δήμαρχο Ηρακλείου να ζητάει την ενίσχυση του Δήμου με μηχανήματα έργου, την εκπαίδευση και πιστοποίηση του προσωπικού, καθώς και την ενίσχυση του Δήμου για μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα σε περιοχές που παρουσιάζουν προβλήματα, όπως επίσης και το θέμα της κοινωνικής κατοικίας, για το οποίο ο Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρθηκε στα προβλήματα που εντοπίζονται σε τοπικό επίπεδο, ζητώντας να συμπεριληφθεί ο Δήμος σε χρηματοδοτικά εργαλεία (π.χ. Κοινωνική Αντιπαροχή, Κοινωνική Στέγαση για τις πλέον ευάλωτες ομάδες), αλλά και να σχεδιαστούν νέα, σε συνεργασία με το Δήμο. 

Αναφορά γίνεται μέσω του υπομνήματος και σε ζητήματα ανακύκλωσης, με τον Αλέξη Καλοκαιρινό να αναδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική  Αυτοδιοίκηση, καθώς επίσης και στην ανάγκη υποστήριξης των Ενεργειακών Κοινοτήτων της Τ.Α., όπου η υλοποίηση έργων για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, μπορεί να συμβάλει δραστικά στην μείωση των δημοτικών δαπανών, στην στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, αλλά και στην μείωση των εκπομπών του CO2 στην κατεύθυνση της κλιματικής ουδετερότητας των πόλεων.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου παρουσίασε και δεδομένα για τους υδάτινους πόρους τόσο στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ηρακλείου, καθώς επίσης και για τα οφέλη από την κατασκευή φραγμάτων περιμετρικά του αστικού ιστού σε επιλεγμένες τοποθεσίες (Λαδούκος, Δαφνές, Ασίτες), ενώ συζητήθηκε και το θέμα του Παγκρητίου Σταδίου, με τον Αλέξη Καλοκαιρινό να ενημερώνει τον Πρωθυπουργό για τα πρόσφατα προβλήματα, καθώς και για τα κόστη επισκευών, συντήρησης και λειτουργίας του Σταδίου, το οποίο είναι αδύνατο να εξυπηρετηθεί στο σύνολό του από τον Δήμο Ηρακλείου. Γι’ αυτό και ζήτησε την ετήσια χρηματοδότησή του, σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ (τότε) ΥΠΠΟΑ και Δήμου Ηρακλείου.

Στο τέλος της συνάντησης ο Δήμαρχος Ηρακλείου δώρισε στον Πρωθυπουργό το σύμβολο του Δήμου, τον μυθικό Γρύπα καθώς και την έκδοση της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Ηράκλειο: Μια πόλη πολλές ιστορίες».

Τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συνόδευαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης, ο Βουλευτής Ηρακλείου Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης και στελέχη της ΝΔ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content