Στα χωριά της Βιάννου και της Ιεράπετρας συντελέστηκαν ακραία εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας Η διεκδίκηση των αποζημιώσεων δεν είναι εθνική εμμονή. Είναι ένα βαθύ ζήτημα δικαιοσύνης, ιστορίας, παιδείας και κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας, αναφέρει στο μήνυμα του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης που συμμετείχε χθες στα Αμιρά της Βιάννου στο μνημόσυνο τιμής και μνήμης στους ήρωες του Ολοκαυτώματος. Ο Περιφερειάρχης, οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, της Αυτοδιοίκησης, του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας, Αντιστασιακών οργανώσεων, Ένωσης θυμάτων, θεσμικοί εκπρόσωποι και πολίτες, απέτησαν φόρο τιμής στη μνήμη των πεσόντων πατριωτών στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης-Π.Ε. Ηρακλείου, ο Δήμος Βιάννου, και η Ένωση Θυμάτων.
Ειδικότερα στην δήλωση του ο κ. Αρναουτάκης αναφέρει:
Ο Σεπτέμβρης του 1943 ήταν χρόνος σιωπής, πένθους και θρήνου. Η λήθη, όμως, δεν στάθηκε ικανή για να διαγράψει από τη συλλογική μας συνείδηση και την κοινή ιστορική μας ταυτότητα, τα μαρτυρικά γεγονότα στα χωριά της Βιάννου και της Ιεράπετρας. Φέτος, οχτώ και πλέον δεκαετίες από εκείνο το Φθινόπωρο, τότε που στα χωριά της Βιάννου και της Ιεράπετρας συντελέστηκαν ακραία εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, οι επετειακές εκδηλώσεις που διοργανώνονται μετατρέπουν ξανά τα βιώματα σε ιστορικές αφηγήσεις. Ως Περιφέρεια Κρήτης, τονίζουμε ότι η διεκδίκηση των αποζημιώσεων δεν είναι εθνική εμμονή. Είναι ένα βαθύ ζήτημα δικαιοσύνης, ιστορίας, παιδείας και κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας.
Κατάθεση στεφάνων
Το πρωί τελέστηκε Δοξολογία-Τρισάγιο στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων στο πανδημοτικό Ηρώων στη θέση Σελί Αμιρών, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέα.
Στο ιστορικό του Ολοκαυτώματος αναφέρθηκε ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Ευτύχης Παπαδοπετράκης.
Στην συνέχεια ακολούθησε Προσκλητήριο Νεκρών, κατάθεση στεφάνων, από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης Γ.Γ. Δημόσιας Διοίκησης Ιωάννη Φουστανάκη, τον εκπρόσωπο του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτή Ηρακλείου, Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη, τους Βουλευτές Ηρακλείου Μάξιμο Σενετάκη, Χάρη Μαμουλάκη, το Μανόλη Συντιχάκη ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ, τον Περιφερειάρχη Κρήτη Σταύρο Αρναουτάκη, την Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, τους Δημάρχους Βιάννου, Ιεράπετρας, Ηρακλείου, Μινώα Πεδιάδας, Οροπεδίου Λασιθίου, Χερσονήσου, Αρχανών Αστερουσίων, Σφακίων, Μυλοποτάμου, τους εκπροσώπους των Δήμων Ανωγείων και Φαιστού, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Ηρακλείου, τους εκπροσώπους των Αστυνομικών, Λιμενικών, Πυροσβεστικών Αρχών, των κομμάτων, φορέων, των Ενώσεων Αποστράτων, Εφέδρων Αξιωματικών, της Ένωσης Θυμάτων Βιάννου-Ιεράπετρας, της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας, της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Σοκαρά, του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, του σωματείου αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης «Ομάδες Μπαντουβάδων».
Ακολούθησε ο βουβός πεντοζάλης του πένθους από τη σχολή χορού του Χριστόφορου Μπριντάκη, ο ύμνος της Βιάννου από τη Μικτή Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, υπό την διεύθυνση της μαέστρου Λένας Χατζηγεωργίου, τήρηση ενός λεπτού σιγής και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Οι εκδηλώσεις είχαν τον συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη και του Δημάρχου Βιάννου Παύλου Μπαριτάκη.