Το Ηράκλειο τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου οργανώθηκαν σήμερα από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου στο μνημείο Μικρασιατικού-Ποντιακού Ελληνισμού (συμβολή Λ. Κνωσσού και Ιωνίας).

Το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Καθεδρικό ναό του Αγ. Τίτου επίσημη Δοξολογία όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος. Για το ιστορικό των δραματικών ημερών μίλησε η Πρόεδρος του Συλλόγου «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Ν. Ηρακλείου»  Αντωνία Τσαγκαράκη.

Στο μνημείο Μικρασιατικού-Ποντιακού Ελληνισμού ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος και κατάθεση στεφάνων από: τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Μάξιμο Σενετάκη, τους βουλευτές Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη, Φραγκίσκο Παρασύρη, τον Ευρωβουλευτή Νίκο Παπανδρέου, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό, τον εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, κομμάτων, φορέων, Ποντιακών Σωματείων-Συλλόγων, Μικρασιατών, ενώσεων αποστράτων.

Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, Νίκος Ξυλούρης, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης. 

Στ. Αρναουτάκης: Τιμούμε τα χιλιάδες θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού

Σε δήλωση-μήνυμα του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ανέφερε: «Η 19η Μάϊου είναι Ημέρα Μνήμης για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμούμε τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων, που εξοντώθηκαν με βίαιο τρόπο και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν, οριστικά, τα πατρογονικά τους εδάφη. Οι χιλιάδες νεκροί εκείνη της περιόδου μας υπενθυμίζουν, πως ο αγώνας για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης των λαών είναι διαρκής.

Τονίζουμε, επίσης, τη μεγάλη προσφορά των Ελλήνων του Πόντου, οι οποίοι συνεισέφεραν σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Ελλάδας. Οι Έλληνες του Πόντου διατηρούν μέχρι σήμερα αναλλοίωτα τα στοιχεία της παράδοσης και του πολιτισμού τους στην Κρήτη και σε κάθε περιοχή της Ελλάδας».

Αλέξης Καλοκαιρινός για τη Γενοκτονία των Ποντίων: Παραμένει εθνική μας υποχρέωση η συνέχιση των προσπαθειών αναγνώρισης αυτού του εγκλήματος σε διεθνές επίπεδο (video)

Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα θύματα

της Γενοκτονίας ο Δήμαρχος Ηρακλείου

Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και στην υποδοχή των Τιμίων Καρών των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων του Ρεθύμνου, παραβρέθηκε, τιμώντας τη σημερινή ημέρα, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου παρακολούθησε την επίσημη δοξολογία στο Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Αρχιεπίσκοπου Κρήτης Ευγένιου και την ομιλία της Προέδρου του Συλλόγου «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Ν. Ηρακλείου» Αντωνίας Τσαγκαράκη, για τα δραματικά γεγονότα του 1919.

Στη συνέχεια μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στο μνημείο Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού, στη συμβολή των λεωφόρων Κνωσσού και Ιωνίας, επιμνημόσυνη δέηση από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κνωσσού Μεθόδιο. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο από το Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό και τους άλλους επίσημους προσκεκλημένους, Yπουργούς  Βουλευτές, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας,  Ποντιακούς και Μικρασιατικούς Συλλόγους.

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός δήλωσε για τη Γενοκτονία των Ποντίων: «Η ιστορική μνήμη παραμένει ζωντανή. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεοτούρκους, δεν ξεχάστηκε και δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Η συνέχιση των προσπαθειών αναγνώρισης αυτού του εγκλήματος σε διεθνές επίπεδο, και ιδιαίτερα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένει εθνική μας υποχρέωση. Στο Δήμο Ηρακλείου, έχοντας τη χαρά και την τιμή να συμβιώνουμε με μια δραστήρια κοινότητα Ποντίων που ξέρει να διατηρεί την ιστορική της φυσιογνωμία, τους αγκαλιάζουμε και τους ευγνωμονούμε για την συνεισφορά τους στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας».  

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, Βουλευτές, οι Αντιδήμαρχοι Νίκος Γιαλιτάκης, Μανόλης Χαιρέτης, Αντώνης Περισυνάκης, ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Κώστας Βαρβεράκης και η Γενική Γραμματέας του Δήμου Μαρία Σκραφνάκη.

Γιάννης Κουράκης 
για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού:

Η περηφάνια του Πόντου και η αλήθεια θα νικήσουν τη λήθη
 
­ 
Kourakis Agrotes
Ηράκλειο, 19/05/2024
­ 
105 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων και 30 χρόνια από την επίσημη αναγνώρισή της από τη Βουλή με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Γιάννης Κουράκηςοοποίος ήταν ένας από τους βουλευτές που ψήφισαν τότε για την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης, απέτισε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα.Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κουράκης παρακολούθησε τη επίσημη δοξολογια και στην συνέχεια απέθεσε συμβολικά λουλούδια στο μνημείο Μικρασιατικού-Ποντιακού Ελληνισμού στο Ηράκλειο, το οποίο είχε ανεγερθεί, κατά την περίοδο που διετέλεσε Δήμαρχος Ηρακλείου, έστειλε το μήνυμα πως «η περηφάνια του Πόντου και η αλήθεια θα νικήσουν την λήθη».«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ιστορική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων στις 24 Φεβρουαρίου 1994, όταν ομόφωνα ψηφίσαμε την πρόταση νόμου 22 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού», ανέφερε ο κ. Κουράκης, δηλώνοντας «περήφανος που ήμουν εκεί, ως μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος με Πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου».Και συνέχισε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:«Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα λόγια που είπε, εκφράζοντας τη βαθιά ανθρώπινη συγκίνηση όλων μας, ο τότε Πρόεδρος της Βουλής, ο Απόστολος Κακλαμάνης, στην έναρξη της συνεδρίασης. Λόγια που αποτυπώνουν και το ιστορικό μας χρέος να μην σταματήσουμε ποτέ να εργαζόμαστε για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας:  ‘’Η καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρας ιστορικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα αποτελέσει μία ελάχιστη, οφειλόμενη προ πολλού, ηθική συμπαράσταση της Ελληνικής Βουλής στο Ολοκαύτωμα του Ποντιακού Ελληνισμού από το 1916 έως το 1923. Διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των Πτερύγων της Βουλής, πιστεύω ότι ιστορικοί, ηθικοί και εθνικοί λόγοι επιβάλλουν να γνωρίσει και αναγνωρίσει η Διεθνής Κοινότητα τους υπεύθυνους του φρικιαστικού αδικήματος των διωγμών και της συστηματικής γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου…’’Επίσης δεν θα ξεχάσω ποτέ τις ομιλίες των Ποντίων βουλευτών από όλα τα κόμματα του τότε Κοινοβουλίου. Όπως αυτό το ανατριχιαστικό απόσπασμα από ποντιακό μοιρολόι που ακούστηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Πόντιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ:   ’Έκαψαν τ’ εγκλησίας εμούνΈκαψαν τα σχολεία μουνΑμάν νέ η πίστη μουν εχάθενΝέ η γλώσσα μουνΜ’ ατά τα δυο έζησαμε αδακάΜ’ ατά θα εμπαίνωμε ση στράτανΚαι μ’ ατά θ’ αρχινούμε α’ σην αρχήν όπου κι αν πάμεΈκαψαν τις εκκλησιές μας,έκαψαν τα σχολεία μας,η πίστη μας, όμως δεν χάθηκε,ούτε η γλώσσα μας.Μ’ αυτά τα δύο ζήσαμε εδώμ’ αυτά μπαίνουμε στη στράτα,μ’ αυτά θα αρχίσουμε από την αρχή όπου και αν πάμε’’». 
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content