Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός: «Σήμερα είναι μια διπλή γιορτή. Γιορτή για τον Άγιο Τίτο που είναι ο θεμελιωτής της εκκλησίας της Κρήτης, γιορτή για την 25η Αυγούστου του 1898, που άνοιξε τον δρόμο για την αυτονομία της Κρήτης και για την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό»
Με την επισημότητα και τη λαμπρότητα που αρμόζει στην περίσταση, παρουσία εκπροσώπων αρχών, εκπροσώπων φορέων και πλήθους κόσμου, το Ηράκλειο τίμησε τον Απόστολο Τίτο και την μνήμη των σφαγιασθέντων κατοίκων του Χάνδακα της 25ης Αυγούστου 1898.
Το πρωί της Κυριακής 25/8 τελέστηκε στο Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου ο Όρθρος και ακολούθησε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση στον περίβολο του Ιερού Καθεδρικού Ναού, στο χώρο που βρίσκεται το μνημείο «Των Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος Σφαγιασθέντων Χριστιανών».
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό, τους Βουλευτές Ηρακλείου Μάξιμο Σενετάκη, Χάρη Μαμουλάκη, Φραγκίσκο Παρασύρη και Μιχάλη Γαυγιωτάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Συλλόγων Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ξηράς και Αεροπορίας, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.
Σε δήλωσή του αμέσως μετά το τέλος της τελετής, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός τόνισε: «Σήμερα είναι μια διπλή γιορτή. Είναι μια γιορτή θρησκευτική για τον Άγιο Τίτο που είναι ο θεμελιωτής της εκκλησίας της Κρήτης και βεβαίως είναι μια γιορτή που συνδέεται νευραλγικά με γεγονότα της νεότερης ιστορίας μας. Είναι η 25η Αυγούστου του 1898, είναι η μέρα εκείνη που άνοιξε τον δρόμο για την αυτονομία της Κρήτης και για την ενσωμάτωσή της, 15 χρόνια αργότερα, στον εθνικό κορμό.
Είναι μια μέρα σημαντική, για την οποία πρέπει να επιστρέφουμε την σκέψη μας, διότι αυτή ήταν μια μέρα με πολύ βαρύ φόρο αίματος εδώ, ειδικά στην πόλη του Ηρακλείου. Το Ηράκλειο πλήρωσε έναν πολύ βαρύ φόρο αίματος για να φτάσουμε στην αυτονομία και στη συνέχεια στην εθνική ολοκλήρωση. Αυτό που ήταν και ο πόθος των Κρητικών, στη διάρκεια πολλών αιώνων.
Αυτά είναι γεγονότα τα οποία θα πρέπει να τα ανακαλούμε και θα πρέπει να τα συνδυάζουμε με τις σκέψεις μας σήμερα, για το πώς πορευόμαστε, σε καιρούς που είναι ειρηνικοί αλλά που εγκυμονούν αρκετούς κινδύνους στη γειτονιά μας και αυτά όλα θα πρέπει να μας θέτουν σε μια ετοιμότητα. Κυρίως όμως, αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι τα ειρηνικά έργα. Είναι τα έργα για τα οποία μας προετοίμασαν με την θυσία τους οι άνθρωποι τους οποίους τιμούμε σήμερα. Είναι ένας λόγος λοιπόν παραπάνω, να αισθανόμαστε το βάρος της ευθύνης και να προχωρούμε με αποφασιστικότητα, με θέληση και με την κατάλληλη προετοιμασία και κυρίως με ενότητα που χρειάζεται πάντα και περισσότερο απ’ όλα σήμερα.».
Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρευρέθηκαν επίσης Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Δημοτικών Οργανισμών, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Μαρία Σκραφνάκη, επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων και Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Ο πανηγυρισμός από την Εκκλησία
Η Αποστολική Εκκλησία της Κρήτης πανηγύρισε τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Τίτου, πρώτου Επισκόπου και Πάτρωνός της, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Του, στο Ηράκλειο.
Το απόγευμα του Σαββάτου 24 Αυγούστου 2024, τελέσθηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σελευκείας κ. Θεοδώρου.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Βογιατζόγλου.
Στο τέλος της ακολουθίας του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, ο οποίος παρέστη συμπροσευχόμενος, ευχαρίστησε με θερμά λόγια τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σελευκείας κ. Θεόδωρο, τον Πανοσιολογιώτατο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης π. Βαρθολομαίο, τον κλήρο, τους άρχοντες και τον λαό και ευχήθηκε καταλλήλως.
Το πρωί της Κυριακής 25 Αυγούστου 2024, τελέσθηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Θεοδώρου, Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρωνος, Σελευκείας κ. Θεοδώρου και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Απαμείας κ. Παϊσίου και Κνωσού κ. Μεθοδίου.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης Αρχιμανδρίτης Νήφων Βασιλάκης.
Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, στη σύντομη προσλαλιά του, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιγραμματέα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου για την ομιλία του καθώς και τον κλήρο, τους άρχοντες και τον λαό για την παρουσία και τη συμμετοχή τους στη μεγάλη αυτή εορτή .
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Αρχιερατικό Τρισάγιο, στον αύλειο χώρο του Ναού, για τους Χριστιανούς που σφαγιάστηκαν την 25η Αυγούστου του 1898.
Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος παρέδωσε στον προϊστάμενο του Ναού του Αγίου Τίτου πατέρα Εμμανουήλ Αντωνακάκη και έναν πάπυρο όπου αναγράφεται η προς Τίτον επιστολή του Αποστόλου Παύλου.
Στην εν λόγω επιστολή ο Απόστολος Παύλος δίδει εντολές προς τον μαθητή του, Τίτο, αναφορικά με το πώς θα εδραιώσει τη Χριστιανική πίστη και το λόγο του Ιησού Χριστού στις ψυχές των Κρητικών. Ο κ.κ. Ευγένιος είπε ότι χρωστούσε το δώρο αυτό εδώ και δύο χρόνια. Ο πάπυρος θα τοποθετηθεί στο παρεκκλήσιο όπου φυλάσσεται και η Τιμία Κάρα του Αγίου Αποστόλου Τίτου.