Το Ηράκλειο τίμησε τον Γιώργο Γραμματικάκη

Με το βραβείο Ηθικής Τάξεως

Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, πραγματοποιήθηκε απόψε Παρασκευή η τελετή απονομής του Βραβείου «Ηθικής Τάξεως» 2022, στον Γιώργο Γραμματικάκη.

Στην εκδήλωση παρέστησαν πολλοί επιφανείς Ηρακλειώτες, πανεπιστημιακοί και συνάδελφοι του τιμωμένου, ενώ εκ μέρους του απουσιάζοντος Δημάρχου Βασ. Λαμπρινού, καλωσόρισε με θερμά λόγια τον κ. Γραμματικάκη ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Καραντινός.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο προϊστάμενος της Βικελαίας Δημ. Σάββας, ενώ για το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου, μίλησε η κ. Kατερίνα Kόπακα,  ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Αναλυτικότερα:

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, η Τελετή Απονομής του Βραβείου «Ηθικής Τάξεως» 2022 του Δήμου Ηρακλείου στον Γιώργο Γραμματικάκη. Το Βραβείο απένειμε στον τιμώμενο, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, ο Αναπληρωτής Δημάρχου και Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιώργος Καραντινός. 

Νωρίτερα, στον χαιρετισμό που μετέφερε εκ μέρους του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, ο Αντιδήμαρχος τόνισε μεταξύ άλλων: «Το πολύπλευρο έργο και η προσφορά του Γιώργου Γραμματικάκη, είναι βέβαια γνωστά στους περισσότερους συμπολίτες μας. Η συνεισφορά του στην επιστημονική κοινότητα, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης  είναι αδιαμφισβήτητη. Εργαζόμενος από πολλές θέσεις, και αναλαμβάνοντας επί δύο θητείες την θέση του Πρύτανη, συνέβαλε καθοριστικά στην συγκρότηση ενός καλύτερου Πανεπιστημίου, με υψηλό επίπεδο σε κάθε τομέα του. 

Ο Γιώργος Γραμματικάκης προχώρησε ακόμη περισσότερο: έκανε κατανοητή και προσιτή την Επιστήμη της Φυσικής σε πολύ κόσμο, συνδυάζοντας αξιοθαύμαστα τις γνώσεις του σύμπαντος, τους κοσμικούς νόμους, με την τέχνη του λόγου και τον προβληματισμό ενός οξυδερκούς και συνειδητού πολίτη. Τα βιβλία του, έφτασαν σε χιλιάδες αναγνώστες, κι αυτό είναι ένα ακόμη ουσιώδες επίτευγμα της πορείας του. 

Η ευρύτητα του πνεύματος και των ενδιαφερόντων του, τον οδήγησαν και σε άλλα πεδία. Αναφέρω, ενδεικτικώς το Μουσείο Καζαντζάκη. Στο οποίο, κατά το διάστημα που διετέλεσε πρόεδρός του, συνέβαλε με όλες του τις δυνάμεις,  στην επανεκκίνησή του, στην συνολική ανακαίνισή του. Επίσης, επισημαίνω: την συμμετοχή του στην ΕΤ1, έχοντας την επιστημονική επιμέλεια των τηλεοπτικών σειρών: «Αναζητώντας την Βερενίκη» (το 1997), «Στα μονοπάτια της Επιστήμης (το 2008), «Συνομιλίες για την Επιστήμη» (το 2009), «Μονά ζυγά δικά σας» (το 2011). Απροσδόκητη μα όχι ανακόλουθη με την προσωπικότητά του, είναι και η παρουσία του ως Αντιπροέδρου της «Εθνικής Λυρικής Σκηνής». Η θητεία του στην Ευρωβουλή είναι ένα ακόμη πεδίο της ανάγκης του να μετάσχει στην δημόσια ζωή, στα ζητήματα της πολιτικής, στα προβλήματα της εποχής μας.

Χαρισματικός δάσκαλος, έξοχος ομιλητής και συγγραφέας, διαρκώς ανήσυχος νους, δοτικός και ζεστός άνθρωπος, ο Γιώργος Γραμματικάκης, έδωσε –και συνεχίζει να προσφέρει– με την πορεία του στην κοινωνία μας, το παράδειγμα του υπεύθυνου πολίτη, του λαμπρού επιστήμονα, του άξιου Κρητικού. Το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» αποτελεί ένα «ευχαριστώ» σε όλη την διαδρομή του, και σε όσα μάς δώρισε όλα αυτά τα χρόνια».

Ο Γιώργος Γραμματικάκης παραλαμβάνοντας το Βραβείο, ξεκίνησε την συγκινητική ομιλία του λέγοντας: «Ένα βραβείο, που προέρχεται από  την γενέθλια πόλη μου, και  φέρει την μεγαλόπρεπη  επωνυμία, «Βραβείο Ηθικής Τάξεως»  έχει  από μόνο του μια λαμπερή ιδιαιτερότητα. Όταν λοιπόν  μου ανήγγειλε  την βράβευση  ο ίδιος ο  Δήμαρχος, ένα δέος  με κατέλαβε. Είχα ενταχθεί απροειδοποίητα στην σιωπηλή σειρά των σπουδαίων ανθρώπων, που τιμήθηκαν με το ίδιο  βραβείο, και του προσέδωσαν  απήχηση και κύρος. Οι  μνήμες άρχισαν  να με κατακλύζουν. Σαν  αστραπή λοιπόν πέρασαν από το μυαλό μου οι αλάνες που παίζαμε παιδιά, τα σχολεία και οι δάσκαλοι που  με δίδαξαν, ο αυστηρός  -μόνον στην επιφάνεια- πατέρας μου, το τρυφερό βλέμμα  της μητέρας μου, η μαγεία και τα βάσανα του πρώτου έρωτα, ο μυθικός κόσμος της Βικελαίας, ο μονάκριβος αδελφός μου, οι φίλοι. Κάποια στιγμή μάλιστα νόμισα -σίγουρα ήταν μια ψευδαίσθηση!- ότι ηχούν χαρμόσυνα οι καμπάνες του Αγίου Τίτου, που λάτρευα παιδί. Η  αδιάκοπη βουή της πόλεως τρυπούσε  τους τοίχους και τα παράθυρα».

Ακολούθως αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια στο Ηράκλειο, στην πορεία και στους σταθμούς της ζωής του για να κλείσει μιλώντας για την πόλη και τους ανθρώπους της: «Την γοητεία του Ηρακλείου συνιστούν οι πολλές και αντιθετικές του όψεις, η πολύχρωμη νεολαία  που κατακλύζει την πλατεία και τα δρομάκια της, η αίσθηση ότι πλέει  σε ένα πέλαγος πολιτισμών και ιστορίας. Το κύριο όμως χαρακτηριστικό της πόλεως παραμένουν οι ίδιοι οι πολίτες της: Είναι φιλικοί  και ανοιχτόκαρδοι, ενώ δεν παύουν να εκπλήσσουν  με την αφηγηματική τους δεινότητα. Δίκαια  βέβαια επικρίνονται  για την συχνή έλλειψη  σεβασμού  που δείχνουν προς την πόλη τους,  δεν τους χαρακτηρίζει όμως η έπαρση, ούτε η αδιαφορία για τον Άλλο. Ναι, το Ηράκλειο, η πόλη μας, αρνείται κάθε αντικειμενική περιγραφή της. Υποκλίνομαι λοιπόν στην μυστική της  γοητεία, και την  ευχαριστώ που τόσο πρόθυμα συνεργάστηκε με τους σχεδιασμούς της μοίρας, για να με φέρει σήμερα ενώπιον σας,  γεμάτο συγκίνηση και μνήμες. Κύριε δήμαρχε, αγαπητές φίλες και φίλοι,    Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς».

Για τη ζωή και το έργο του Γιώργου Γραμματικάκη μίλησε επίσης η ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Kατερίνα Kόπακα, 

Χαιρετισμό απέστειλε και ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης. 

Παρευρεύθηκαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Γρηγόρης Πασπάτης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων, Αντιδήμαρχοι, Αντιπεριφερειάρχες, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθηγητές και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας κ.ά 

Υπενθυμίζεται ότι το Βραβείο πρότεινε ομοφώνως να δοθεί στον κορυφαίο  επιστήμονα, διανοούμενο, και συγγραφέα η αρμόδια Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου και συμφώνησε επίσης ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

 

Ο Γιώργος Γραμματικάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1939. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ιmperιal College του Λονδίνου. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1973. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών «Δημόκριτος», και αργότερα και στο “Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών” (CERN) της Γενεύης.

    Ξεκίνησε την διδασκαλία το 1978, συμμετέχοντας συνάμα στην οργάνωση του νέου τότε Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 1982 εξελέγη καθηγητής και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του. Διετέλεσε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, από τον Μάιο του 1990. Και ξανά από το 1993, επί μια ακόμα θητεία.

   Το 2000 ανέλαβε την Προεδρία της “Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου”. Παράλληλα, συμμετείχε σε διεθνείς επιτροπές για τις προοπτικές της Παιδείας και της Έρευνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

   Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του “Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη”, και Αντιπρόεδρος της “Εθνικής Λυρικής Σκηνής”.

   Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε τακτικά στις εφημερίδες “Το Βήμα”, και “Ελευθεροτυπία”. Υπήρξε, συνάμα, από το 1997 ως το 2002, μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ.

   Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από τη δομή της ύλης και την κοσμολογία, ενώ ως Επισκέπτης Καθηγητής, τα έτη 1989 και 1990, στο Πανεπιστήμιο του Harνard, ασχολήθηκε με την Ιστορία της Επιστήμης.

   Παράλληλα με τις δραστηριότητες αυτές ο Γιώργος Γραμματικάκης, είναι συγγραφέας σειράς επιστημονικών βιβλίων, που είχαν μεγάλη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό, φέρνοντας τους νόμους και την πορεία του σύμπαντος και στους μη ειδικούς. Τον Μάιο του 2014 πολιτεύτηκε, και εκπροσώπησε τη χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Ο Γιώργος Γραμματικάκης έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης Σητείας και Δράμας. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και το Μακεδονικό Βραβείο. Από την Γαλλική Δημοκρατία του έχει απονεμηθεί ο τιμητικός τίτλος “Chevalier dans l’Ordre des Palmes Academiques”.

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content