Στις αρχές του 2022 αναμένεται να ξεκινήσει στην πόλη του Ηρακλείου το εμβληματικό έργο αντικατάστασης 150 χιλιομέτρων δικτύου ύδρευσης.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και η σύμβαση υπεγράφη το πρωί της Δευτέρας 8 Νοεμβρίου, στην αίθουσα Πειραματικού του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ Γιώργο Βουρεξάκη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 13,3 εκ. ευρώ και έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τα τρία χρόνια.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική παρέμβαση η οποία θα αποτελέσει το πιο καθοριστικό βήμα για την οριστική επίλυση του διαχρονικού προβλήματος της υδρεύσεως στο Ηράκλειο.
Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, στον χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΕΥΑΗ για την υπογραφή της σύμβασης: «Το έργο της αντικατάστασης 150 χιλιομέτρων δικτύου ύδρευσης, για το οποίο υπογράφουμε την σύμβαση υλοποίησης, είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στον τόπο μας. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι ουσιαστικά αποτελεί την αρχή του τέλους για το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει διαχρονικά το Ηράκλειο: αυτό της ελλιπούς, ποσοτικά και ποιοτικά, υδρεύσεως.
Αν έπρεπε να βάλω έναν τίτλο στην σημερινή ημέρα θα την χαρακτήριζα ως την πιο κομβική στην πορεία μας προς κάτι απλό μα εξαιρετικά πολύτιμο: Την επιστροφή στη βρύση!
Θυμίζω ότι πριν αναλάβουμε τη διοίκηση του Δήμου Ηρακλείου, είχαμε θέσει ως βασική μας προτεραιότητα το θέμα του νερού.
Λέγαμε τότε ότι θα αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμη λύση, με απώτερο στόχο να φύγουν τα ντεπόζιτα από τις ταράτσες του Ηρακλείου. Στην πορεία, ορισμένοι, μας έψεξαν για την συγκεκριμένη τοποθέτηση. Ωστόσο εμείς ξέραμε ότι παρότι χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια, μεθοδική προετοιμασία, ολοκληρωμένος σχεδιασμός και υπομονή, ο στόχος ήταν και είναι εφικτός.
Πλέον, είμαστε σε ένα σημείο από το οποίο μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι στο βάθος ήδη φαίνεται αυτό που είχαμε οραματιστεί. Δεν θα συμβεί από την μια στιγμή στην άλλη, και ποτέ δεν ισχυριστήκαμε κάτι τέτοιο. Όμως όταν ολοκληρωθεί και αυτό το έργο, μαζί με όλα τα άλλα που έχουν είτε υλοποιηθεί, είτε υλοποιούνται, είτε έχουν προγραμματιστεί, τότε, ναι, πιστεύω ακράδαντα ότι θα τελειώσουμε με τα ντεπόζιτα οριστικά και αμετάκλητα.
Τούτο ήταν και είναι τελικά το ζητούμενο: Τα οφέλη της αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου να φτάσουν στα σπίτια των δημοτών και να μπορούν όλοι να τα αντιληφθούν. Για να τα αναφέρω όσο πιο συνοπτικά γίνεται, αυτά τα οφέλη είναι:
– Μείωση των διαρροών
– Αύξησης της πίεσης και
– Καλύτερη ποιότητα του νερού.
Με την ολοκλήρωση των έργων που υλοποιούμε και προγραμματίζουμε, θέλουμε όσοι ζουν στο Ηράκλειο να μπορούν να απολαμβάνουν καλής ποιότητας νερό στις βρύσες των σπιτιών τους, σταθερά και χωρίς διακοπές».
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στο ιστορικό του έργου:
«Το 2016, κατά την επίσκεψη του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Λότζια, του θέσαμε κατά προτεραιότητα την χρηματοδότηση της αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου ως βασικό αίτημα. Ο κ. Τσίπρας το αποδέχθηκε αμέσως.
Ακολούθως, με συνεχείς επισκέψεις στα αρμόδια υπουργεία και με την αμέριστη συμπαράσταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηγουμενίδη και του κ. Βαρδάκη, τους οποίους και πάλι θέλω να ευχαριστήσω θερμώς, καταφέραμε να εντάξουμε σε χρηματοδοτικά προγράμματα (ΠΕΠ Κρήτης, ΥΜΕΠΕΡΑΑ, Φιλόδημος) έργα προϋπολογισμού περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν στην αντικατάσταση περίπου 250 χιλιομέτρων δικτύου.
Από αυτά είναι σε εξέλιξη (στις περισσότερες περιπτώσεις σε στάδιο ολοκλήρωσης) η αντικατάσταση των δικτύων στις περιοχές Ακαδημία, Μασταμπάς, Θέρισσος, Δειλινό, Νέα Αλικαρνασσός, μήκους περίπου 80 χιλιομέτρων και έχουν ολοκληρωθεί στις περιοχές του Παγκρητίου και της Χρυσοπηγής, μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων ενώ έχουν προκύψει προβλήματα με τον ανάδοχο στην Ηλιούπολη τα οποία προσπαθούμε να λύσουμε.
Συνολικά δηλαδή έχουμε προχωρήσει στην αντικατάσταση περίπου 90 χιλιομέτρων μέχρι σήμερα.
Το εμβληματικό έργο για το οποίο υπογράφουμε στη σημερινή εκδήλωση, εντάχθηκε στον Φιλόδημο, επισήμως το 2019 και μεταφέρθηκε στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” πρόσφατα.
Θέλω να ευχαριστήσω τα Δ.Σ. της ΔΕΥΑΗ, το σημερινό αλλά και τα προηγούμενα για την προετοιμασία που είχαν κάνει ώστε να είμαστε στην ευχάριστη θέση να υλοποιούμε τόσο σημαντικά έργα, όπως και όλους τους προηγούμενους Προέδρους που έβαλαν το μικρό ή το μεγάλο λιθαράκι τους. Και ασφαλώς τον σημερινό Πρόεδρο κ. Βουρεξάκη.
Ευχαριστώ επίσης την Τεχνική Υπηρεσία της Επιχείρησης και όλα τα στελέχη της που στήριξαν και στηρίζουν διαχρονικά, ενίοτε υπό δύσκολες συνθήκες, τα έργα και τον σχεδιασμό της,
Ευχαριστώ, όπως ανέφερα ήδη, τους βουλευτές της πόλης και όλους τους πολιτικούς παράγοντες της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς και την σημερινής για την συνδρομή τους στην χρηματοδότηση όλων αυτών των έργων.
Και ευχαριστώ, τέλος τους δημότες, για την υπομονή τους. Ξέρουμε ότι τα έργα ενέχουν πάντα και μια δόση ταλαιπωρίας. Να είναι βέβαιοι όμως ότι αξίζει τον κόπο: το Ηράκλειο σε λίγα χρόνια θα έχει πλέον ένα καινούργιο δίκτυο ύδρευσης. Δηλαδή από το 2016 κι έπειτα θα έχουμε αντικαταστήσει συνολικά 250 χιλιόμετρα και μάλιστα χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση του Δήμου ή της ΔΕΥΑΗ».
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης σημείωσε από την πλευρά του:
«Μπαίνει επιτέλους σε τροχιά υλοποίησης ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχει ανάγκη η πόλη του Ηρακλείου και ευελπιστούμε ότι με την ολοκλήρωση του, η ποιότητα του νερού που θα φτάνει στα σπίτια των δημοτών θα είναι άριστη, γεγονός που αποτελεί στοίχημα για την παρούσα Δημοτική Αρχή»
Λεπτομέρειες για το έργο και για τον γενικότερο σχεδιασμό της ΔΕΥΑΗ παρουσίασε η διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας της Επιχείρησης Πόπη Τζαβλάκη.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι βουλευτές Μάξιμος Σενετάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, εκπρόσωπος του βουλευτή Σωκράτη Βαρδάκη, οι Αντιδήμαρχοι Στέλα Καλογεράκη – Αρχοντάκη, Γιάννης Αναστασάκης, Γιώργος Καραντινός, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιάννης Δεικτάκης, ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιάννης Ρασούλης κ.ά.
Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει:
Α) Αντικατάσταση – Επέκταση των δικτύων ύδρευσης συνολικού μήκους περίπου 150 χιλιομέτρων στις περιοχές Κορώνη Μαγαρά, Αγ. Αικατερίνη, Δημοκρατίας – Κηπούπολη, Αλικαρνασσός, Αγ. Ιωάννης και Δυτικά Προάστεια (Τρείς Βαγιές, Σταυρωμένος, Λίντο). Το έργο προβλέπεται να εξελιχθεί παράλληλα σε τέσσερα μέτωπα εργασιών .
Β) Προμήθεια και τοποθέτηση 20.000 υδρομέτρων (ασύρματης μετάδοσης δεδομένων) με ενσωματωμένη διάταξη καταγραφής και επικοινωνίας, που θα δίνουν τη δυνατότητα αποστολής μετρήσεων ακριβείας στον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου.
Προμήθεια και τοποθέτηση του συστήματος τηλεμέτρησης των υδρομέτρων που θα επιτρέψει στη Δ.Ε.Υ.Α.Η. να λαμβάνει, να διαχειρίζεται και να αποθηκεύει τις μετρήσεις ώστε να προβαίνει σε αντίστοιχες αποφάσεις.
Παράλληλα προχωρά ο εκσυγχρονισμός και η συμπλήρωση του συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου διαρροών – τηλεέλεγχος του δικτύου ύδρευσης στην πόλη Ηρακλείου.
Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα συγκέντρωσης πληροφοριών, εποπτικού ελέγχου, αυτοματισμού, διαχείρισης και επεμβάσεως στην λειτουργία των εγκαταστάσεων ολόκληρου του δικτύου ύδρευσης.
Γ) Λειτουργία του συστήματος τηλεμέτρησης των μετρητών κατανάλωσης νερού και του συστήματος τηλεελέγχου για 2 επί πλέον έτη.