Αμεσος κίνδυνος για τις ελληνικές Τράπεζες

Η ισχυρή «βουτιά» που έχουν σημειώσει οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών από τον Μάιο και ειδικά από τα τέλη του Αυγούστου, και η οποία έχει οδηγήσει σε πτώση έως και 50% της χρηματιστηριακής αξίας τους, κινδυνεύει να τις θέσει εκτός διεθνώς δεικτών, άρα και εκτός των ραντάρ των μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων.

Σύμφωνα με έκθεση της Société Générale, οι τρεις ελληνικές συστημικές τράπεζες Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα αναμένεται να βρεθούν εκτός του δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών, κατά την προγραμματισμένη αναδιάρθρωση στην οποία θα προχωρήσει η εταιρεία για τους δείκτες της στις 13 Νοεμβρίου και η οποία θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη του μήνα. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, θα οδηγήσει σε ισχυρές ρευστοποιήσεις στις τρεις μετοχές, οι οποίες θα φτάσουν συνολικά τα 110,19 εκατ. δολάρια.

Η πρόβλεψη αυτή της γαλλικής τράπεζας άλλαξε εντελώς το κλίμα στο ελληνικό Χρηματιστήριο στην προχθεσινή συνεδρίαση, που αν και είχε ξεκινήσει στα θετικά, πολύ γρήγορα βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος, με ένα νέο κύμα πωλήσεων να «χτυπάει» τις τραπεζικές μετοχές. Ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε έως και στο -5,79%, η μετοχή της Eurobank σημείωσε απώλειες -8,91%, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας -7,10%, η Πειραιώς -7,27% και η Alpha Bank που εκτιμάται ότι θα είναι η μόνη που θα «διασωθεί» είχε κέρδη 1,21%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Société Générale, η έξοδος των τριών τραπεζικών μετοχών θα έχει ως αποτέλεσμα ρευστοποιήσεις οι οποίες στη Eurobank εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 52,73 εκατ. δολάρια ή τα 79,01 εκατομμύρια μετοχές, στην Πειραιώς τα 17,59 εκατ. δολάρια ή τα 12,07 εκατ. μετοχές και στην Εθνική Τράπεζα τα 39,87 εκατ. δολάρια ή τα 23,34 εκατ. μετοχές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ