Υπερφορολόγηση και στάση πληρωμών του κράτους δημιούργησαν το υπερπλεόνασμα

Σημαντική υπέρβαση παρουσιάζει το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού το δεκάμηνο Ιανουάριος- Οκτώβριος 2018 καθώς ανήλθε στο ποσό των 6,46 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,584 δισ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο πέρυσι το πρωτογενές πλεόνασμα ανέρχονταν σε 5,33 δισ. ευρώ. Το πρωτογενές πλεόνασμα έρχεται σε συνέχεια της υπερφορολόγησης και της στάσης πληρωμών από το κράτος που θεωρείται ως ο μεγαλύτερος οφειλέτης.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία εξέλιξης του προϋπολογισμού που δόθηκαν στη δημοσιότητα αποτυπώνοντας τη θετική πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, ενώ προεξοφλούν την υπέρβαση στο τέλος του έτους του στόχου του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2018, παρουσιάζεται πλεόνασμα και στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (γενική κυβέρνηση) ύψους 1,650 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,127 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2019-2022, για το αντίστοιχο διάστημα του 2018 και πλεονάσματος 144 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content