Αδιαφορεί ο κόσμος για τη κτηματογράφηση

Η αδιαφορία του κόσμου και η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας αποτελούν τα κυριότερα εμπόδια της νέας γενιάς κτηματογράφησης, η οποία θα χρειαστεί γενναίες επικοινωνιακές ενέσεις από την Ελληνικό Κτηματολόγιο, για να μπορέσει να αναστηθεί. Οι πολίτες εμφανίζονται διστακτικοί, την ώρα που τα όπλα της εταιρείας για να προωθήσει το νέο μεγάλο έργο είναι περιορισμένα. Ο σχετικός διαγωνισμός για την εταιρεία που θα αναλάβει την επικοινωνιακή καμπάνια ακυρώθηκε και στη συνέχεια επαναδημοπρατήθηκε ενώ και τα κεντρικά γραφεία κτηματογράφησης σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη για την υποδοχή των δηλώσεων καθυστερούν.

Τις δυσκολίες παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών (ΠΣΔΑΤΜ) Μιχάλης Καλογιαννάκης. Όπως ανέφερε, η συμμετοχή των πολιτών, μέχρι στιγμής είναι πολύ περιορισμένη, καθώς φτάνει από 0,71% (για προγράμματα κτηματογράφησης με έναρξη 14 Ιανουαρίου 2019) μέχρι 10,50% (έναρξη 19 Νοεμβρίου 2019). Η μέση συμμετοχή είναι 1,49% με μέση έναρξη των δηλώσεων 10 Δεκέμβριου 2018. Στα προηγούμενα προγράμματα κτηματογράφησης, η τελική συμμετοχή των πολιτών έφτασε από 35,31% έως 130,50% με μέση συμμετοχή 71,61%. Το ποσοστό βέβαια αυτό αφορά αποκλειστικά περιοχές που έχει τελειώσει η περίοδος της δήλωσης ιδιοκτησίας.

Οι τοπογράφοι αποδίδουν ευθύνες και στη μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής εφαρμογής για τις δηλώσεις κτηματολογίου.

Η εφαρμογή ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου αλλά εξαιτίας τεχνικών ζητημάτων είναι πλήρως λειτουργική από τις 10 Φεβρουαρίου. Η διοίκηση του συλλόγου των τοπογράφων υποστήριξε πως «η χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής δηλώσεων κτηματολογίου είναι αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη. Κατά την προηγούμενη εφαρμογή το 2,75% των δηλώσεων που υποβλήθηκαν, έγινε με την χρήση της εφαρμογής.

Στα νέα προγράμματα τα ποσοστά φτάνουν από 0,72% μέχρι 20,34%. Το μέσο ποσοστό είναι 6,52%. Παρά το ότι, η νέα εφαρμογή είναι λειτουργική από την αρχή της βδομάδας, ήδη οι δηλώσεις που γίνονται μέσω αυτής έχουν αυξητικές τάσεις και αναμένεται το ποσοστό 6,52% να είναι μικρό σε σχέση με το τελικό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content