Με «φόντο» την έκρηξη των χρεών στα ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία έφτασαν στα 43,4 δισ. ευρώ, το Υπουργείο Εργασίας … κάνει το αυτονόητο: Ο ανώτατος αριθμός δόσεων για ρυθμίσεις οφειλών προς τα Ταμεία ευθυγραμμίζεται με τον αντίστοιχο αριθμό δόσεων της ΑΑΔΕ ώστε με αυτόν τον τρόπο, να διευκολυνθεί μια μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Το φθινόπωρο θα κατατεθεί στην Βουλή νομοσχέδιο που θέτει νέους κανόνες στην εξόφληση των χρεών στα ασφαλιστικά Ταμεία.
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα ρυθμίζεται και το ζήτημα της 10ετούς παραγραφής οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ, αντίς της 20ετίας που ισχύει σήμερα.
Αύξηση των δόσεων σε 24 ή 48 από 12 σήμερα
Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά στο θέμα των δόσεων, αυτή την στιγμή για να εξοφλήσει κάποιος τα χρέη του στα Ταμεία έχει μία και μόνο διέξοδο: Αυτή των 12 δόσεων, σε αντίθεση με την Εφορία η οποία παρέχει περισσότερες επιλογές.
Η «σφιχτή» αυτή πρακτική ενδεχομένως και να συμβάλλει στην … εκρηκτική αύξηση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που σπάνε το ένα ρεκορ μετά το άλλο!
Χρέη λοιπόν επιχειρήσεων και επαγγελματιών συσσωρεύονται σε μια περίοδο κατά την οποία τα κρατικά ταμεία «διψούν» για «ζεστό χρήμα» και αναζητούν πόρους για να χρηματοδοτήσουν κοινωνικές πολιτικές, όπως είναι οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος ή των καυσίμων.
Έτσι, προωθείται νομοσχέδιο –το οποίο θα κατατεθεί στην Βουλή μέσα στον Σεπτέμβριο- που θα ανεβάσει από 12 σε 24 τις δόσεις της πάγιας ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών.
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση εκτός από τις 24 δόσεις θα προβλέπονται και 48 δόσεις μόνο στην περίπτωση που η οφειλή καταλογίστηκε από τη διοίκηση μετά από καταγγελία ή επιτόπιο έλεγχο.
Ποιοι «κερδίζουν» από τη νέα ρύθμιση
Η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία που ακολουθεί το μοντέλο της ρύθμισης της ΑΑΔΕ σε 24 δόσεις, αντί για 12 που ισχύει σήμερα, θα δώσει ανάσα σε περίπου 200.000 οφειλέτες του ΚΕΑΟ με νέα χρέη.
Ο διπλασιασμός των δόσεων θα ωφελήσει και περίπου 95.000 οφειλέτες, οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ στο α’ τρίμηνο του 2022 ήταν ενταγμένοι στις 12 δόσεις. Για αυτούς θα μειωθεί σχεδόν στο μισό το ποσό της μηνιαίας δόσης.
Είναι ενδεικτικό πως για ένα σχετικά μικρό χρέος πχ 9.000 ευρώ εφόσον αυτό ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση που ισχύει για τα ασφαλιστικά ταμεία, η μηνιαία δόση διαμορφώνεται περίπου στα 788 ευρώ (συνυπολογιζόμενου του επιτοκίου), ποσό απαγορευτικό για τους περισσότερους επαγγελματίες σε μια περίοδο που τα ενεργειακά κόστη, αλλά και εκείνα των πρώτων υλών έχουν εκτοξευτεί.
Αντίθετα, η αντίστοιχη πάγια ρύθμιση για χρέη στην Εφορία ανεβαίνει στις 24 έως 48 δόσεις, κάτι που «λύνει τα χέρια» σε όσους έχουν φορολογικές οφειλές και την διάθεση να τις διευθετήσουν, καθώς ο συγκεκριμένος αριθμός δόσεων οπωσδήποτε είναι διαχειρίσιμος.
Άλλωστε, μεγάλο μέρος των οφειλών παρέμενε ανείσπρακτο, γιατί πολλές επιχειρήσεις, με συσσωρευμένα προ πανδημίας χρέη, δεν αντέχουν να αποπληρώνουν ταυτόχρονα τις τρέχουσες υποχρεώσεις και τις μεγάλες μηνιαίες καταβολές που αντιστοιχούν στις ρυθμίσεις των 12 δόσεων.
Πρόβλεψη και για 10ετή παραγραφή των χρεών
Επιπλέον στην ίδια ρύθμιση θα περιλαμβάνεται η δυνατότητα δεκαετούς παραγραφής των οφειλών από 20 χρόνια που είναι σήμερα στα περισσότερα πρώην ταμεία.
Στην πράξη το ΚΕΑΟ θα διαγράφει χρέη που εκκρεμούν πριν από το 2011-2012.
Τα εν λόγω χρέη δεν έχουν βεβαιωθεί εγκαίρως από το αρμόδιο ασφαλιστικό Ταμείο εντός 10ετίας ή/και δεν έχουν ασκηθεί εγκαίρως διακοπτικά της παραγραφής αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Μετά λοιπόν από αρκετή .. «γκρίνια», ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να υιοθετηθεί νέο καθεστώς για όσους έχουν ασφαλιστικές οφειλές, αλλά και να εξορθολογιστεί και η διαδικασία παραγραφής.
enikonomia.gr