Εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο – Μέτρα ανακοινώνονται από την Κυβέρνηση

Το νέο πλαίσιο για την επιβράβευση εξοικονόμησης ρεύματος παρουσιάζουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και η Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου.

Σύμφωνα με το σχέδιο υπουργεία, δήμοι κι άλλοι δημόσιοι φορείς που θα συμμορφωθούν με τις συστάσεις για μειωμένη κατανάλωση και το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την δυνατότητα να δώσει ακόμη και bonus, αλλά τα αυξημένα έξοδα θα καλύπτονται από τους προϋπολογισμούς τους.

Ο κ.Σκρέκας ανακοίνωσε ένα σχέδιο τριών σημείων για εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο:

*Συστηματοποίηση της εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο

*Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης κατανάλωσης ενέργειας σε δημόσια κτίρια
*Αμεσα μέτρα για μείωση 10% της κατανάλωσης ενέργειας και μεσοπρόθεσμα μέτρα με στόχο τη μείωση κατά 30% το έτος
Κίνητρα για την επίτευξη στόχων εξοικονόμησης ενέργειας
Παράλληλα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος μίλησε για ορθολογική διατήρηση και συντήρηση θέρμανσης, ψύξης, μέτρα για το φωτισμό και την ύδρευση, αλλά και μέτρα για κτιριακές παρέμβασης κατά 30% το έτος σε 2,5 εκατομμύρια τμ σε κτίρια στο Δημόσιο με το πρόγραμμα «Ηλέκτρα».

Σκυλάκης: Στόχος η εξοικονόμηση κατά μέσο όρο 10%
Το 2021 η δαπάνη έφθασε 800 εκατ. ευρώ χωρίς φόρους και τέλη και πρέπει να κάνουμε οικονομία.

Σε γενικές γραμμές τα μέτρα που προτείνουμε έιναι ουσιαστικές εξοικονομήσεις που θα έπρεπε ήδη να γίνονται και για περιβαλλοντικούς λόγους.

Από πλατφόρμα θα παρακολουθείται η κατανάλωση ενέργειας ανά κτίριο, οι υπεύθυνοι θα ορίζονται κατά περίπτωση πχ ο δήμαρχος για ένα δήμο κλπ.

Για να εφαρμοστούν τα μέτρα θα υπάρχει σύστημα υποβοήθησης help desk με ειδικούς σε θέματα εξοικονόμησης για να υποστηρίζονται οι φορείς στην προσπάθεια που θα κάνουν.
Θα υπάρχουν κίνητρα με ενισχύσεις. Η τελική απόφαση θα προκύψει από το βαθμό εφαρμογής των μέτρων και των αποτελεσμάτων που επιτυγχάνει. Οι φορείς που δεν πέτυχαν τους στόχους θα πρέπει να κάνουν οικονομίες από τους προϋπολογισμούς τους για να καλύψουν τους στόχους.

Γενικός στόχος της παρέμβασης είναι εξοικονόμηση κατά μέσο όρο 10%. Θα εξαρτηθεί ανά φορέα και θα ληφθεί αν υπάρχουν έκτακτες ανάγκες όπως πχ μια κακοκαιρία.

Για τους ΟΤΑ δεν είναι δουλειά του φορολογούμενου να καλύπτει τον οδοφωτισμό, εντάσσεται στα ανταποδοτικά τέλη.

 

 

Δείτε live την ενημέρωση

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content