Η Ευρώπη στη χειρότερη ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου

Για την «χειρότερη ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου» στην Ευρώπη προειδοποιεί το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το γερμανικό Ινστιτούτο κάνει λόγο και για ζημιές εκατοντάδων δισεκατομμυρίων και προβλέπει συρρίκνωση της ανάπτυξης σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, η οποία θα αγγίζει διψήφια ποσοστά. Και σε παγκόσμιο επίπεδο, πέραν των οικονομικών επιπτώσεων, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε άλλωστε την πανδημία, τη χειρότερη απειλή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κάθε μήνας σε καραντίνα για τον κορωνοϊό κοστίζει 6% του ΑΕΠ

Κάθε μήνας με «λουκέτο» κοστίζει στις μεγαλύτερες χώρες περίπου 6% του ΑΕΠ τους, εξηγεί ο επικεφαλής του Ifo, Κλέμενς Φούεστ και αναδεικνύει ως σημαντικότερη προτεραιότητα την επαναλειτουργία της αγοράς με παράλληλη προσπάθεια επιβράδυνσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

«Αν οι επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές για περισσότερο από έναν μήνα, οι απώλειές τους θα φθάσουν σύντομα σε διαστάσεις που είναι γνωστές μόνο από φυσικές και οικονομικές καταστροφές στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προειδοποιεί ο οικονομολόγος.

Μεγαλύτερες οι απώλειες από την καραντίνα για τον κορωνοϊό στη Γερμανία

Σε ό,τι αφορά την Γερμανία, το Ifo υπολογίζει ότι εάν η αγορά παραμείνει κλειστή επί τρεις μήνες, οι απώλειες για το ΑΕΠ της χώρας θα ξεπεράσουν το 20%. Για την Ιταλία, το Ινστιτούτο του Μονάχου προβλέπει ότι εφόσον τελικά η οικονομία μείνει εν μέρει κλειστή επί δύο μήνες το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 8,0-13,1%, ενώ εάν το «λουκέτο» διαρκέσει τρεις μήνες, η αντίστοιχη μείωση θα φτάσει το 11,2-19,1%.

Στην Ισπανία, η οποία πλήττεται επίσης σοβαρά από τον κορωνοϊό, δύο μήνες μερική αναστολή των οικονομικών δραστηριοτήτων εκτιμάται ότι συνεπάγεται 8,1-13,8% μείωση του ΑΕΠ, ενώ τρεις μήνες σημαίνουν απώλειες 11,3-20,0%. Στη Γαλλία, οι δύο μήνες με την οικονομία εκτός λειτουργίας θα κοστίσουν μείωση της ανάπτυξης κατά 7,3-12,3%, ενώ οι τρεις μήνες 10,2-18,0%.

Εκτιμήσεις για πάνω από 20 εκατ. ανέργους στις ΗΠΑ

Αλλά και στις ΗΠΑ τα πράγματα είναι δύσκολα. Αμερικανικές εταιρείες καταργούσαν τον Μάρτιο θέσεις εργασίας με ρυθμό χωρίς προηγούμενο την τελευταία δεκαετία και τα νεότερα στοιχεία όσον αφορά τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σήμερα, αναμένεται να επαληθεύσουν πως η πανδημία του κορωνοϊού βυθίζει την οικονομία των ΗΠΑ σε κρίση.

Ο αριθμός των νέων ανέργων που καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα αναμένεται και πάλι να ανέλθει σε εκατομμύρια και να κυμανθεί ανάμεσα στα 2,8 και τα 5 εκατομμύρια κατά εκτιμήσεις, με τα επίσημα στοιχεία να αναμένονται εντός της ημέρας. Την περασμένη εβδομάδα οι τάξεις των ανέργων στις ΗΠΑ πύκνωσαν κατά 3,3 εκατομμύρια, αριθμό άνευ προηγουμένου.

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content