«Καλπάζει» το κόστος της ενέργειας – Νέο ρεκόρ τιμής για το φυσικό αέριο

Τα συμβόλαια φυσικού αερίου άγγιξαν σήμερα νέα ιστορικά υψηλά στην Ευρώπη, με τις καλπάζουσες τιμές να δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες στο κόστος προμήθειας ενέργειας εν όψει του χειμώνα.

Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), κατέγραψε στις 13.10 ώρα Ελλάδας άνοδο 16,36% στα 135,00 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh). Η τιμή του βρετανικού αερίου, με παράδοση τον επόμενο μήνα, κατέγραψε άλμα 18,15% στις 347,27 πένες ανά θερμική μονάδα.

Οι δύο αγορές κατέγραψαν νωρίτερα κέρδη πάνω από το 25%, και ανήλθαν αντίστοιχα στα 162,12 ευρώ και τις 407,82 πένες, λίγο πριν από τις 11:30 ώρα Ελλάδας, τιμές που αποτελούν ρεκόρ.

«Το σημερινό άλμα των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη είναι πραγματικά μοναδικό», σχολίασαν οι αναλυτές της Société Générale, «ποτέ πριν οι τιμές ενέργειας δεν είχαν αυξηθεί τόσο πολύ και τόσο γρήγορα».

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο αναλυτής της Commerzbank Κάρστεν Φριτς βλέπει σε αυτή την πολύ ισχυρή αύξηση των τιμών «μια κίνηση πανικού και φόβου» απέναντι στα χαμηλά αποθέματα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο.

Οι αναλυτές της ING προσθέτουν επίσης έναν συνδυασμό παραγόντων «υψηλών τιμών ηλεκτρισμού, περιορισμένης προσφοράς από τη Ρωσία και της πιθανότητας ενός ψυχρότερου χειμώνα».

Σύμφωνα με ειδικούς Capital Economics, οι τιμές «θα παραμείνουν πιθανόν αυξημένες σε σχέση με τα επίπεδα του παρελθόντος» μεσοπρόθεσμα.

Οι τιμές εκτινάχθηκαν εν μέρει λόγω της αυξημένης ζήτησης, ιδιαίτερα από την Ασία, καθώς οι οικονομίες βγαίνουν σταδιακά από τα lockdown λόγω κορωνοϊού. Ο σχετικά κρύος ευρωπαϊκός χειμώνας και άνοιξη που πέρασε προκάλεσε επίσης εξάντληση των προμηθειών.

Εν τω μεταξύ, η πτώση της εγχώριας παραγωγής και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑδημιούργησαν μια σφιχτή αγορά φυσικού αερίου και καθιστούν δύσκολη την ανανέωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα που έρχεται.

Η αύξηση του κόστους της ενέργειας έχει σημάνει συναγερμό στην ΕΕ, τόσο σε επίπεδο κρατών – μελών (Συμβούλιο της ΕΕ), όσο και στα θεσμικά όργανα, ήτοι Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την επόμενη εβδομάδα η Κομισιόν θα παρουσιάσει μια «εργαλειοθήκη» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αναλύοντας πρώτα τους λόγους που οδήγησαν στην αύξηση των τιμών και προτείνοντας μια δέσμη μέτρων ώστε να περιοριστεί ο αντίκτυπος στα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Αναφορικά με την πρόταση που κατέθεσε η Ισπανία και υποστηρίζεται από αρκετά άλλα κράτη – μέλη, ώστε να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια φυσικού αερίου, όπως συνέβη με τα εμβόλια, η Επίτροπος Σίμσον δήλωσε ότι είναι μια ιδέα που πρόκειται να εξεταστεί.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Ενέργειας οι εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού θα πρέπει να διενεργούν ελέγχους ώστε να μην υπάρξουν στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας.

Από την πλευρά της σλοβενικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Αντζε Λόγκαρ υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι το ζήτημα της αύξησης του ενεργειακού κόστους έχει συζητηθεί ήδη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων) στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα συζητηθεί εκ νέου στη σύνοδο της 21ης και 22ας Οκτωβρίουώστε να βρεθούν και μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες λύσεις.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα ότι το ζήτημα των υψηλών τιμών στην ενέργεια είναι σοβαρό και πρόσθεσε ότι είναι υψίστης σημασίας για την ΕΕ να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες μακροπρόθεσμα προκειμένου να αποφύγει μελλοντικές αυξήσεις.

«Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ ξεκάθαροι ότι οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύονται. Όμως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες οι τιμές έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια και παραμένουν σταθερές», εξήγησε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν την έναρξη της συνόδου ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία.

«Οπότε για εμάς είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι μακροπρόθεσμα με την ενέργεια είναι σημαντικό να επενδύσουμε σε ανανεώσιμες πηγές που μας προσφέρουν σταθερές τιμές και περισσότερη ανεξαρτησία, διότι το 90% του φυσικού αερίου εισάγεται στην ΕΕ», πρόσθεσε.

 

 

Πρώτο Θέμα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content