Πίτσος: Βήμα για επαναλειτουργία των γραμμών παραγωγής

Δεκτή έγινε η πρόταση της Pyramis για την αγορά μέρους του παραγωγικού εξοπλισμού του εργοστασίου της «Πίτσος» και το αμέσως προσεχές διάστημα η εταιρεία θα προχωρήσει σε επένδυση δύο γραμμών παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την επιστολή που απηύθυνε η εταιρεία Pyramis προς τον υπουργό Ανάπτυξης, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο Άδωνις Γεωργιάδης εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι επετεύχθη «το μεγάλο βήμα για την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων της ‘Πίτσος’». «Είμαι υπερήφανος που άλλη μια πρωτοβουλία μας πιάνει τόπο, για να δημιουργούν εκ νέου θέσεις εργασίας που χάθηκαν. Συνεχίζουμε» έγραψε ο κ. Γεωργιάδης σε σχετική ανάρτησή του.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής προς τον υπουργό που υπογράφει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pyramis, Νικόλαος Μπακατσέλος.

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

θα ήθελα να σας ενημερώσω και εγγράφως σχετικά με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης που αφορά στην εξαγορά του εξοπλισμού του εργοστασίου Πίτσος στο Ρέντη.

Όπως ενημερώθηκα σήμερα από την διοίκηση της εταιρείας η πρόταση μας για αγορά μέρους του παραγωγικού εξοπλισμού του εργοστασίου έχει γίνει δεκτή.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε στην αποσαφήνιση του περιεχομένου της συμφωνίας και στην υλοποίηση της επένδυσης από πλευράς μας, δύο γραμμών παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών.

Θα ήθελα για ακόμη μία φορά να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον και τις προσπάθειές που έχετε κάνει εξαρχής ώστε να στηρίξετε αυτό το εγχείρημα. Σας διαβεβαιώνω πως με τη βοήθειας σας θα υλοποιήσουμε το όραμά μας για την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της πατρίδας μας και την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και των ικανοτήτων των πρώην εργαζομένων της Πίτσος».

Η ιστορία της «Πίτσος»

Η εταιρεία «Πίτσος» ιδρύθηκε το 1865 από την οικογένεια Πίτσου και επρόκειτο αρχικά για ένα μικρό κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Περικλέους, όπου κατασκευάζονταν μικρές οικιακές συσκευές τη εποχής, όπως ψυγεία νερού και αργότερα γκαζιέρες και θερμάστρες, αλλά και θερμοσίφωνες λαδιού. Τα χρόνια του Μεσοπολέμου η επιχείρηση μετακόμισε στους Αμπελόκηπους και μερικά χρόνια αργότερα τα ηνία ανέλαβε η δεύτερη γενιά εκπροσωπούμενη από τον Απόστολο Πίτσο.

Με τον εξηλεκτρισμό της Ελλάδας και κυρίως των αστικών κέντρων και ενώ ήδη είχαν εισέλθει στην παραγωγή «λευκών» ηλεκτρικών συσκευών δύο άλλες ελληνικές εταιρείες, η IZOLA και η ESKIMO, η «Πίτσος» αποφασίζει να κατασκευάσει εργοστάσιο στην περιοχή του Ρέντη και το 1959 ξεκινά την παραγωγή ηλεκτρικών ψυγείων. Στη συνέχεια προχωρά στην παραγωγή καταψυκτών, ηλεκτρικών κουζινών – οι οποίες αποτέλεσαν μέχρι σήμερα το ατού της-  ενώ έφτασε να κατασκευάζει ακόμη και τηλεοράσεις -συναρμολόγηση- αλλά και ένα τρίτροχο.

Στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 ο Απόστολος Πίτσος ξεκινά συνεργασία με τη Siemens. Το 1977 και ενώ είχε προηγηθεί μια μεγάλη απεργία στην εταιρεία, ο γερμανικός όμιλος Bosch-Siemens Hausgeräte GmbH εξαγοράζει το 60% της ελληνικής εταιρείας και η Siemens A.E. Hellas εξαγόρασε το 20%. Η είσοδος των Γερμανών στην «Πίτσος» βάζει σε τροχιά ανόδου την εταιρεία. Στο εργοστάσιο ψυγείων στου Ρέντη θα ξεκινήσει η παραγωγή των ψυγείων NO FROST, ενώ λίγα χρόνια αργότερα θα ξεκινήσει η παραγωγή ψυγειοκαταψυκτών. Το 1996 θα υπάρξει μετονομασία της εταιρείας σε BSP ΑΒΕ (από τα αρχικά των προϊόντων Bosch, Siemens, Pitsos) και το 2001 μετονομασία της εταιρείας σε BSH Οικιακές Συσκευές Α.Β.Ε.  Τον Σεπτέμβριο του 2014, η εταιρεία που ελέγχονταν από την Bosch και τη Siemens κατά 50%-50%, πέρασε στον έλεγχο της Bosch η οποία εξαγόρασε το ποσοστό της Siemens.

Δύο χρόνια νωρίτερα, το 2012, η ελληνική Βουλή υπερψήφισε (164 υπέρ, 75 κατά, 1 παρών) διάταξη κύρωσης συμβιβασμού της Siemens με το ελληνικό Δημόσιο, διευθετώντας την υπόθεση της λειτουργίας των «μαύρων» ταμείων της Siemens. Με βάση αυτή τη συμφωνία, η Siemens δεσμευόταν να υλοποιήσει επένδυση 60 εκατ. ευρώ που θα απασχολούσε 700 εργαζόμενους. Στο κείμενο της συμφωνίας, η επένδυση δεν κατονομαζόταν, αλλά όλοι θεωρούσαν ότι αφορούσε τη μετεγκατάσταση το εργοστασίου της BSH που βρίσκονταν στου Ρέντη στη Μαγούλα Αττικής. Προς την κατεύθυνση αυτή, η BSH είχε αποκτήσει το ακίνητο αλλά δεν είχε λάβει τις σχετικές άδειες. Ο μετέπειτα δήμαρχος ήταν αντίθετος στη δημιουργία του εργοστασίου στην περιοχή καθώς το οικόπεδο βρίσκεται κοντά στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Η BHS αναθεώρησε τα σχέδιά της και προχώρησε στην πώληση του οικοπέδου, ματαιώνοντας την επένδυση.

Η πρώτη φορά που η BHS ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το εργοστάσιο της «Πίτσος» στην Ελλάδα ήταν το 2017, λέγοντας ότι θα το πράξει στο τέλος του 2018. Ωστόσο τον Μάιο και τον Ιούλιο του 2018 ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην απόφαση για «λουκέτο» στην «Πίτσος» στις αρχές του 2021.

Η παραγωγή στο εργοστάσιο είχε σταματήσει από τον περασμένο Νοέμβριο και στα τέλη Μαρτίου υπεγράφη η συμφωνία ομαδικής απόλυσης των τελευταίων εργαζομένων στο εργοστάσιο – περί τα 200 άτομα- συμφωνία που περιλάμβανε σημαντικές αποζημιώσεις, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχαν εφαρμοστεί διάφορα προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

 

 

 

moneyreview.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content