Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του 30% των ηλεκτρονικών δαπανών απόκτησης αγαθών και υπηρεσιών από επαγγέλματα και τομείς της οικονομίας που παρουσιάζουν υψηλή φοροδιαφυγή, αναμόρφωση της φορολοταρίας με ένταξη και των χάρτινων αποδείξεων στην κλήρωση, αλλά και διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη φορολογική Αρχή και με συστήματα POS, είναι οι βασικές ρυθμίσεις που θα συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και θα κατατεθεί τον προσεχή Οκτώβριο στη Βουλή.
Πρόκειται για μια σειρά από δεσμεύσεις που συνδέονται με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και αποτελούν βασικά ορόσημα για την εκταμίευση της έξτρα δόσης του 2021, αλλά και των δόσεων του 2022. Η υλοποίηση των συγκεκριμένων δράσεων θα ανάψει το «πράσινο φως», ώστε οι θεσμοί να δώσουν την έγκρισή τους για να έρθουν οι δόσεις στη χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν επιταχύνει τους ρυθμούς για την προετοιμασία του νομοσχεδίου, ενώ η εφαρμογή των εν λόγω φορολογικών δράσεων θα αρχίσει να «τρέχει» από τον Ιανουάριο του 2022.
Η διάταξη για τις ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών και υπηρεσιών από συγκεκριμένους τομείς, τους οποίους θα προσδιορίσει το υπουργείο Οικονομικών, που θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη μείωση φόρου ως κίνητρο για την περιστολή της φοροδιαφυγής, αποτελεί βασικό πυρήνα του νομοσχεδίου, καθώς οδηγεί σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες μεταρρυθμιστικές δράσεις της φορολογικής πολιτικής, εκτιμάται ότι θα υπάρξει ένα ευρύτερο πλαίσιο, προκειμένου οι φορολογούμενοι να αξιοποιούν τα κίνητρα που τους δίδονται και να μη φοροδιαφεύγουν.
Έκπτωση
Το 30% των ποσών που θα έχει πληρώσει ο φορολογούμενος ετησίως με ηλεκτρονικό χρήμα για αγορές αγαθών ή αμοιβές παροχής υπηρεσιών σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημά του, με αποτέλεσμα στο εκκαθαριστικό της δήλωσης να κερδίζει μείωση φόρου. Το μέτρο θα εφαρμοστεί για συγκεκριμένα φορολογικά έτη – από το 2021 έως και το 2025. Η λίστα που θα περιλαμβάνει τις συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών είναι υπό επεξεργασία, ωστόσο πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι θα αφορά, μεταξύ άλλων:
– Συνεργεία αυτοκινήτων.
– Ενοικιαζόμενα δωμάτια.
– Ταβέρνες, μπαρ.
– Υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους.
– Ελαιοχρωματιστές.
– Κομμωτήρια, γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής.
– Ιδιαίτερα μαθήματα.
– Δικηγόρους, γιατρούς, τεχνικά γραφεία.
Αυτό σημαίνει ότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών και υπηρεσιών από τους συγκεκριμένους τομείς θα οδηγούν σε μεγαλύτερη μείωση φόρου ως κίνητρο για την περιστολή της φοροδιαφυγής. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 20.000 ευρώ εξοφλεί με ηλεκτρονικό τρόπο δαπάνες από επαγγελματίες με ροπή προς τη φοροδιαφυγή ύψους 8.000 ευρώ. Το 30% της δαπάνης των 8.000 ευρώ, δηλαδή 2.400 ευρώ, θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημά του, το οποίο μειώνεται στα 17.600 ευρώ. Ο φόρος για εισόδημα 20.000 ευρώ ανέρχεται σε 3.100 ευρώ, ενώ για εισόδημα 17.600 ευρώ σε 2.572 ευρώ. Κατά συνέπεια, ο φορολογούμενος θα έχει κέρδος 528 ευρώ.
Φορολοταρία
Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν αλλαγές στη φορολοταρία, καθώς σήμερα μόνο οι e-αποδείξεις από τις συναλλαγές των φορολογουμένων μετρούν στην κλήρωση. Το σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι στη νέα φορολοταρία να μπαίνουν και οι χάρτινες αποδείξεις, ενώ η βασική φιλοσοφία είναι «περισσότερα χρήματα σε λιγότερους τυχερούς». Μέσω μιας νέας πλατφόρμας για smartphones, οι φορολογούμενοι θα σκανάρουν και θα στέλνουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τις χάρτινες αποδείξεις. Η εφαρμογή θα διατίθεται από το Google Play και ο φορολογούμενος, μέσω του κινητού τηλεφώνου του, θα μπορεί να σκανάρει τον ειδικό κωδικό QR Code, που είναι πάνω στην απόδειξη. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, με αυτόν τον τρόπο θα «χτυπηθεί» η φοροδιαφυγή που πραγματοποιείται εξαιτίας των παράνομων λογισμικών ταμειακών μηχανών, αφού θα γίνεται αυτόματα έλεγχος προκειμένου να διαπιστώνεται η γνησιότητα της απόδειξης. Αυτό που ενδιαφέρει το υπουργείο Οικονομικών είναι να διασταυρώνεται αν η απόδειξη έχει εκδοθεί από νόμιμη ταμειακή μηχανή και όχι από μηχανή-«μαϊμού». Επίσης, εξετάζεται οι νικητές της φορολοταρίας να κερδίζουν ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Με το κίνητρο αυτό, υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν οι φορολογούμενοι που θα ζητούν αποδείξεις. Σημειώνεται ότι σήμερα 1.000 φορολογούμενοι κερδίζουν 1.000 ευρώ μηνιαίως.
enikos.gr