Τι αλλάζει με τις τριετίες και τον κατώτατο μισθό μετά την απόφαση του ΣτΕ

Μπορούν οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό να προσβλέπουν σε αυξήσεις των αποδοχών τους λόγω προϋπηρεσίας μετά την χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας;

Νομικοί συμφωνούν ότι η απόφαση δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο, γι’ αυτό ο πήχης των προσδοκιών θα πρέπει να μένει πολύ χαμηλά. Δύο πράγματα μόνο είναι απολύτως ξεκάθαρα: όσοι είχαν συμπληρώσει την απαιτούμενη προϋπηρεσία πριν από τον Φεβρουάριο του 2012, δικαιούνται τις προσαυξήσεις των τριετιών. Όσοι έπιασαν για πρώτη φορά δουλειά μετά το 2012, δεν δικαιούνται καμία προσαύξηση και ο μισθός τους θα “ξεπαγώσει” μόνο όταν η ανεργία στην Ελλάδα πέσει κάτω από το 10%.

Άρα, στη μόνη “μαζική” αύξηση στην οποία μπορούν να προσβλέπουν οι εργαζόμενοι με τον κατώτατο μισθό από εδώ και στο εξής, είναι αυτή που θα δοθεί από την 1η Μαΐου.

Ζητείται να γίνει νομοθετική ρύθμιση

Πάντως, εκπρόσωποι του νομικού κόσμου στρέφονται πλέον στο υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση καθώς η απόφαση του ΣτΕ αν και αναμενόταν επί περισσότερα από δύο χρόνια, πρακτικά δεν ξεκαθάρισε το τοπίο, κάτι που ζητείται να γίνει με νομοθετική ρύθμιση. Τι θα μπορούσε να προβλέπει αυτή; Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να προβλέπει το “ξεπάγωμα” των τριετιών για την περίοδο μετά την 1/1/2012.

Το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για το θέμα, η οποία όμως επικεντρώνεται στην πολιτική διάσταση, απαντώντας ουσιαστικά στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Είναι πραγματικά ακατανόητα όσα υποστηρίζονται από το ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν “χαστούκια” στην κυβέρνηση, λόγω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τριετίες των εργαζομένων. Είναι γνωστό σε όλους ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε παρέμβει από το 2019 στο ΣτΕ υπέρ της επίδικης εγκυκλίου, τασσόμενη εναντίον της προσφυγής των εργοδοτικών ενώσεων!

Η θέση αυτή επαναλήφθηκε πρόσφατα σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με αφορμή την απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ας σταματήσει, λοιπόν, η προσπάθεια για σύγχυση και συσκότιση των εργαζομένων. Η θέση της κυβέρνησης για το θέμα είναι κρυστάλλινη. Και οι απαντήσεις μας για όλα αυτά δίνονται και θα δοθούν στην πράξη με τη σημαντική μείωση της ανεργίας σε σχέση με το 2019, την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, τον τριπλασιασμό του ρυθμού των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για νέες δουλειές και τη νέα, ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού που επίκειται.

Εργαζόμενοι Ιδιωτικός Τομέας

Πώς διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός

Στην πράξη, ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται σήμερα στα 663 ευρώ χωρίς καμία 3ετία, στα 729 ευρώ αν υπάρχει μια 3ετία και στα 795 ευρώ για τρεις τριετίες. Πάνω από τα 9 χρόνια, οι αποδοχές ανεβαίνουν στα 862 ευρώ. Αυτά αφορούν στον άγαμο, καθώς για τον παντρεμένο προστίθεται άλλο ένα 10ευρω.

Προσοχή όμως: οι προσαυξήσεις λόγω τριετιών αφορούν μόνο αυτόν που είχε συμπληρώσει τα χρόνια πριν από το 2012 και όχι μετά. Όπου βρέθηκε ο κατώτατος μισθός του καθενός το 2012, εκεί και έχει κλειδώσει και αυτό δεν θα αλλάξει παρά μόνο αν η ανεργία πέσει κάτω από το 10% (σ.σ κάτι που δεν προβλέπεται να γίνει παρά ύστερα από τουλάχιστον 3-4 χρόνια).

Το ρίσκο και τα οφέλη από την ένταξη εταιριών στις 120 δόσεις

Από την 1η Μαίου, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί ενδεχομένως και πάνω από τα 700 ευρώ. Φυσικά, θα αυξηθούν και τα ποσά με τις τριετίες:

1. Για 0-3 χρόνια, με ποσοστό αύξησης 6% θα έχουμε κατώτατο μισθό 703 ευρώ

2. Για 4-6 χρόνια, με ποσοστό αύξησης 6% θα έχουμε κατώτατο μισθό 773 ευρώ

3. Για 7-9 χρόνια, με ποσοστό αύξησης 6% θα έχουμε κατώτατο μισθό 843 ευρώ

Αυτά τα ποσά όμως και πάλι θα μπορούν να τα διεκδικήσουν μόνο όσοι έχουν προϋπηρεσία πριν από το 2012.

 

 

thetoc.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content