Υψηλές πληρότητες στον Τουρισμό και τον Σεπτέμβριο – Οι εισπράξεις θα ξεπεράσουν τα έσοδα του 2019

Τα έως τώρα στοιχεία στον χώρο του Τουρισμού, εμφανίζουν έσοδα τουλάχιστον 2 δισ ευρώ παραπάνω από το 2019, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα κρατικά ταμεία και τη δυναμική της εγχώριας τουριστικής αγοράς. 

Κατ’ αρχάς, τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ και της ΕΛΣΤΑΤ δεν δείχνουν να επιβεβαιώνουν τα όσα υποστήριζαν κάποιοι επαγγελματίες του κλάδου για “καθίζηση” του τζίρου τον Ιούλιο. Αν και υπάρχουν διαφορές από περιοχή σε περιοχή, καταλύματα κι εστίαση είδαν τα δηλωμένα ακαθάριστα έσοδα τους να φτάνουν στα 1,957 δισ. ευρώ, όντας αυξημένα κατά 5,8% σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο που πήγε “σφαίρα”. 

Τουρισμός: Σημαντικά υψηλότερος ο τζίρος σε σχέση με πέρυσι

Μπορεί οι… «ναυαρχίδες» της Μυκόνου και της Σαντορίνης να είδαν τον επίσημο τζίρο τους μειωμένο κατά περίπου 10,5 εκ ευρώ και 4 εκ ευρώ αντιστοίχως, σε σύγκριση με τον περσινό Ιούλιο, ωστόσο στις υπόλοιπες Κυκλάδες, στα νησιά του Β. Αιγαίου, στην Κρήτη, στα νησιά του Ιονίου (με εξαίρεση την Ιθάκη) αλλά και σε προορισμούς που θεωρούνται χειμερινοί- όπως η Καστοριά και η ορεινή Ναυπακτία- ο τζίρος ήταν σημαντικά ως και εντυπωσιακά υψηλότερος από πέρσι. 

Για παράδειγμα, στην Πρέβεζα με την ατελείωτη ακτογραμμή που μετατρέπεται σιγά- σιγά σε top προορισμό, ο τζίρος καταλυμάτων- εστίασης ήταν αυξημένος κατά 20,5%, στην ταλαιπωρημένη Εύβοια 13,7% πάνω από πέρσι, στην Ηλεία με τις “χρυσές” αμμουδιές 36,2%, ενώ μόνο στην Αττική ο τζίρος του Ιουλίου ξεπέρασε τα 571 εκ ευρώ, δηλαδή περίπου 38 εκ ευρώ παραπάνω από πέρσι!  

ΤτΕ: Στα 4,14 δισ. ευρώ οι εισπράξεις του Ιουλίου από τον Τουρισμό

Αντίστοιχα είναι τα στοιχεία από την ΤτΕ, που δείχνουν ότι συνολικά οι εισπράξεις του Ιουλίου από τον Τουρισμό έφτασαν τα 4,14 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 500 εκ ευρώ παραπάνω από πέρσι. Όσο για την εικόνα του 7μήνου είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξη: 10,3 δισ. ευρώ εισπράξεις έναντι 8,6 δισ. ευρώ πέρσι. «Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν τα έσοδα του 2019 (δηλαδή περίπου 18 δισ. ευρώ) αλλά υπάρχουν και εκτιμήσεις που κάνουν λόγο και για έσοδα της τάξης των 20 δισ. ευρώ. Αλλά αυτό μένει να το δούμε», δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρ. Τάσιος. 

Που βασίζεται αυτή η αισιοδοξία; Κατ’ αρχάς στα πρώτα στοιχεία για τον Αύγουστο. Για  το σύνολο των αεροδρομίων της χώρας, προκύπτει ότι η επιβατική κίνηση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 και του 2019 αυξήθηκε, ξεπερνώντας τα 50 εκατομμύρια διακινούμενους επιβάτες. Συγκεκριμένα, ο φετινός Αύγουστος κατέγραψε αύξηση διακίνησης επιβατών κατά 5,7% σε σύγκριση με το 2022 και κατά 10,8% σε σύγκριση με το 2019, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις ταξιδιωτικές δαπάνες.  

Κι αν για τον Αύγουστο, οι επιδόσεις και αποδόσεις ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενες, το φετινό στοίχημα για πολλούς θα κριθεί στην επέκταση της σεζόν, δηλαδή στο πώς θα πάνε ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος. Το ερώτημα αυτό έγινε ακόμα πιο πιεστικό μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και πολύ περισσότερο μετά το σοκ που προκάλεσαν εντός κι εκτός συνόρων οι εικόνες από τη “βυθισμένη” Θεσσαλία.  

Υψηλές πληρότητες το Σεπτέμβριο -Ολοταχώς για ρεκόρ εισπράξεων

Οι πρώτες ενδείξεις κρίνονται τουλάχιστον ενθαρρυντικές, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι οι πληρότητες θυμίζουν… καλοκαίρι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, ο Σεπτέμβριος κινείται με μέση πληρότητα 70%, ενώ και ο Οκτώβριος θα πάει καλά. Εστιάζοντας στις περιοχές που πρωταγωνιστούν αυτή την περίοδο, ο Γρ. Τάσιος υπογράμμισε ότι οι προορισμοί που κυριαρχεί το μαζικό μοντέλο εξακολουθούν να μαγνητίζουν τους ξένους επισκέπτες. Νότιο Αιγαίο, Ιόνιο και Χαλκιδική είναι οι γεωγραφικές περιοχές όπου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα καταγράφουν αφίξεις επισκεπτών. 

Από κοντά και η Κρήτη, με επιδόσεις υψηλότερες του 2019, η οποία έχει πληρότητες 90% το Σεπτέμβριο μένοντας “ανοικτή” και τον Οκτώβριο, ενώ και οδικοί παραθαλάσσιοι προορισμοί όπως η Πάργα  βιώνουν “θερμό” τουριστικά Σεπτέμβριο, καθώς τα 9 στα 10 καταλύματα είναι γεμάτα.  

Όσο για τις ροές ξένων επισκεπτών, σύμφωνα με το Airdata Tracker του ΙΝΣΕΤΕ, οι αεροπορικές θέσεις του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου είναι αυξημένες κατά 6,5% και 6,3% αντιστοίχως, σε σχέση με πέρσι. 

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content