Οργιάζει η ονοματολογία για τα Ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων

Ένα ακόμη δημοσίευμα βλέπει σήμερα το φως με ονόματα  στελεχών των διαφόρων κομμάτων που φέρονται να πλαισιώνουν τα υπό κατάρτιση ευρωψηφοδέλτια. Το δημοσίευμα προέρχεται από το Euro2day και αναφέρει τα εξής:

Σε… αναζήτηση υποψηφίων για τις ευρωεκλογές βρίσκονται τα κομματικά επιτελεία, με το ενδιαφέρον να είναι μεγάλο ακόμα και από «βαριά» ονόματα της πολιτικής. Την ίδια στιγμή τα κόμματα καλούνται να βρουν τη χρυσή τομή μεταξύ των εσωκομματικών ισορροπιών και της ανάγκης για ανανέωση των ψηφοδελτίων με «φρέσκα» πρόσωπα.

Η ονοματολογία έχει φουντώσει, ενώ κλείδωσαν ήδη οι πρώτες υποψηφιότητες για το Ευρωκοινοβούλιο. Πολλά, βέβαια, θα κριθούν από το χρόνο προκήρυξης των εθνικών εκλογών, καθώς υπάρχουν υποψήφιοι που δεν έχουν ακόμα αποφασίσει σε ποια «μάχη» θα δοκιμαστούν.

Στο ΣΥΡΙΖΑ από τους έξι ευρωβουλευτές, που είχαν εκλεγεί, οι τρεις έχουν αποχωρήσει από το κόμμα (οι Νίκος Χουντής, Σοφία Σακοράφα και Κώστας Χρυσόγονος). Επομένως αυτή τη στιγμή το κυβερνών κόμμα έχει μείνει με τρεις ευρωβουλευτές: τους Δημήτρη Παπαδημούλη, Στέλιο Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα. Δεδομένο είναι πως οι Δημήτρης Παπαδημούλης και Στέλιος Κούλογλου θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, ενώ πιθανότατα το ίδιο θα συμβεί και με την Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Ψηλά παίζει το όνομα του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος είχε εκλεγεί στην ευρωβουλή το 2014 στη συνέχεια όμως επέστρεψε στην Αθήνα για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιοι και πολιτικοί που διετέλεσαν μέλη του υπουργικού συμβουλίου όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Λυδία Κονιόρδου και ο Γιάννης Μουζάλας.

Παράλληλα αναζητούνται πρόσωπα, που θα σηματοδοτούν το άνοιγμα στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, με τα ονόματα να διαδέχονται το ένα το άλλο. Επίσης θα συμπεριληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο πρόσωπα που έχουν ασχοληθεί με εργασιακά και συνδικαλιστικά ζητήματα, στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα. Το τελευταίο διάστημα μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται έντονα είναι του Διονύση Τεμπονέρα.

ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Στη Νέα Δημοκρατία στόχος είναι η ανανέωση του ευρωψηφοδελτίου και για το σκοπό αυτό αναζητούνται νέα πρόσωπα. Παράλληλα θα υπάρξουν και «ανταλλαγές», καθώς νυν βουλευτές ετοιμάζονται για Βρυξέλλες και αντίστοιχα ευρωβουλευτές σχεδιάζουν να δώσουν τη μάχη του σταυρού στις εθνικές εκλογές.

Επικεφαλής του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου θα είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος μετά από πολυετή «θητεία» στην ελληνική πολιτική σκηνή ετοιμάζεται για τις Βελγική πρωτεύουσα. Επίσης υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές θα βάλει η γαλάζια τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής Άννα- Μισέλ Ασημακοπούλου, ενώ ακούγεται δυνατά και το όνομα του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Κώστα Δέρβου.

Από τους νυν ευρωβουλευτές δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη, η οποία θα πολιτευτεί στη Α’ Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες αναφέρουν πως ενδεχομένως και ο Γιώργος Κύρτσος θα κατέβει είτε στην Α Αθηνών είτε σε κάποιον από τους τομείς της Β Αθηνών (που πλέον έχει σπάσει σε τρία «κομμάτια»). Επίσης από τους παλαιότερους ευρωβουλευτές (από το 1999 έως το 2014) η Ρόδη Κράτσα δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια, καθώς θα δοκιμαστεί στην περιφέρεια των Ιονίων νήσων.

Από τους υπόλοιπους γαλάζιους ευρωβουλευτές παραμένει ανοιχτό το ποιοι θα μετακομίσουν στην εγχώρια πολιτική σκηνή ανάλογα βέβαια με το πότε θα γίνουν εθνικές εκλογές. Για παράδειγμα δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Θοδωρής Ζαγοράκης θα παραμείνει στην ευρωβουλή ή θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη για να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

ΣΤΟ ΚΙΝΑΛ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για το ευρωψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής και ήδη έχουν γίνει προπαρασκευαστικές συζητήσεις. Κλειδωμένες φαίνεται πως είναι οι υποψηφιότητες του νυν δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και του συγγραφέα Νίκου Παπανδρέου (αδελφού του Γιώργου Παπανδρέου). Ψηλά παίζει το ενδεχόμενο να μπουν στη “μάχη” των ευρωεκλογών ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Επίσης θεωρείται πιθανό να είναι υποψήφια η Συλβάνα Ράπτη.

«Περίπλοκα» είναι τα πράγματα όσον αφορά στους νυν ευρωβουλευτές, καθώς η Φώφη Γεννηματά έχει καλέσει το Νίκο Ανδρουλάκη και την Εύα Καϊλή να κατέβουν στις εθνικές εκλογές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει πει πως θα είναι υποψήφιος σε όποιες εκλογές προηγηθούν και επομένως το θέμα μένει ανοιχτό. Ανάλογη θέση φαίνεται πως έχει και η Εύα Καϊλή, το όνομα της οποίας έχει ακουστεί έντονα για τη Θεσσαλονίκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content