“Τα κίτρινα γιλέκα μήνυμα προς όλους” – Ο Κ. Χατζηδάκης κρούει κώδωνα κινδύνου

«Ή πιστεύουμε σ’ αυτό που είμαστε, ή ας το εγκαταλείψουμε», λέει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Κωστής Χατζηδάκης με αφορμή το νέο βιβλίο του για την περιπέτεια των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και όχι μόνο. Τα «Κίτρινα Γιλέκα», σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., είναι ένα μήνυμα για όλους, και «πρωτίστως για εμάς και ακόμα πιο πολύ για τον ίδιο τον μεταρρυθμιστικό πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας». Γιατί, όπως επισημαίνει, «υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι εύκολα. Οχι, δεν είναι εύκολα! Πρέπει να εξηγείς, να κερδίζεις τα μυαλά και τις καρδιές των ανθρώπων, να θέτεις ρεαλιστικούς στόχους. Οσο λάθος είναι η δειλία και η μετάθεση των λύσεων προς το μέλλον, άλλο τόσο λάθος είναι η ελαφρότητα πως μπορεί κάποιος επειδή έχει ένα σχέδιο μπροστά του να το εφαρμόσει την άλλη μέρα το πρωί».

Το απέδειξε η μνημονιακή εμπειρία δέκα ετών. «Ευθύνη του πολιτικού δεν είναι μόνο να ακούει κάποιες ομάδες συμφερόντων, αλλά κυρίως να προτείνει λύσεις για τους πολλούς ανυπεράσπιστους Ελληνες. Σ’ αυτό, το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει αποτύχει. Δεν έπρεπε να προκύψει το μνημόνιο για να γίνουν μερικές αλλαγές που επί δεκαετίες συζητήθηκαν και αναβλήθηκαν στην Ελλάδα», επισημαίνει. Αλλαγές ή μεταρρυθμίσεις, ένας «καταραμένος» όρος που έχει φορτιστεί αρνητικά και είναι ένας απ’ τους λόγους που έγραψε το βιβλίο «Μεταρρυθμίσεων ανάβασις: Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως» (εκδ. Παπαζήση) που παρουσιάζουν σήμερα Δευτέρα στις 18.00 οι Κ. Μητσοτάκης, Στ. Θεοδωράκης και Γ. Παγουλάτος.

Δεν ήταν, βέβαια, ο μόνος, καθώς φαίνεται να πιστεύει ότι έχει φτάσει η ώρα της αλήθειας για όλους: «Δεν μπορούμε να μασάμε τα λόγια μας και πρέπει να δείξουμε ο καθένας ξεκάθαρα και με θάρρος τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα». Διατρέχοντας την πορεία των πραγμάτων τις τελευταίες δεκαετίες, «ακόμα και στο επίπεδο της νεολαίας υπήρξε μια σταδιακή αποϊδεολογικοποίηση. Στη γενιά τη δικιά μας είχε αναδειχθεί, 30 χρόνια πριν, το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το θέμα της σύνδεσης των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις και την αγορά εργασίας. Ολα αυτά δεν μπορούν να μένουν στην άκρη και στη συνέχεια να περιμένουμε πως οι νέοι θα μας ψηφίσουν». «Στον ψυχισμό ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας υπήρχε το απωθημένο της Αριστεράς», γράφει ο Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι θα την προτιμούσε πιο υπεύθυνη, αλλά της αναγνωρίζει ότι κέρδισε την ιδεολογική μάχη.

Οπως λέει στην «Κ», «παρίστανε την προοδευτική και έδειξε πως είναι πιο συντηρητική από τους συντηρητικούς. Ευθύνη όμως δική μας, του μεγάλου ευρωπαϊκού κεντροδεξιού κόμματος, είναι να δούμε τα πράγματα από την αρχή, να διδαχθούμε από τα λάθη μας και να εφαρμόσουμε μια σύγχρονη μεταρρυθμιστική ευρωπαϊκή πολιτική αύριο το πρωί. Γιατί αλλιώς θα φύγουν και οι υπόλοιποι νέοι, θα πάνε στο εξωτερικό, και η Ελλάδα θα γίνει μια χώρα γερόντων».

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content