Ταυτόχρονα με το κυβερνητικό έργο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στρέφει το επόμενο διάστημα την προσοχή του και στο κόμμα, καθώς εκκρεμεί η εκλογή νέου γραμματέα.
Η επιστροφή του πρωθυπουργού από την Κίνα θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για την τελική απόφαση που θα επικυρωθεί στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής που προσδιορίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το αργότερο μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. Ο Παύλος Μαρινάκης διέγραψε μία πολύ επιτυχημένη πορεία στην συγκεκριμένη θέση όπου παρέμεινε μέχρι τώρα ασκώντας τους τελευταίους μήνες και τα καθήκοντα του κυβερνητικού εκπροσώπου. Πλέον, μετά την ολοκλήρωση και της εκλογικής μάχης στην τοπική αυτοδιοίκηση, ήρθε η ώρα για την αλλαγή σκυτάλης και αναζητείται το κατάλληλο πρόσωπο που θα συνεχίσει τη δουλειά στο κόμμα.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει τις εισηγήσεις των στενών συνεργατών του και αναμένει πλέον την τελική λίστα με τα ονόματα που θα του παρουσιάσουν οι κκ Παπασταύρου, Μπρατάκος, Νέζης και Μαρινάκης, ώστε να προχωρήσει στην τελική επιλογή. Στο παρασκήνιο έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις το τελευταίο διάστημα και ένα πρώτο αποτέλεσμα αυτών είναι ο νέος γραμματέας να προέρχεται από την κοινοβουλευτική ομάδα και όχι από τα πολιτικά στελέχη της ΝΔ. Συνεργάτες του πρωθυπουργού σκιαγραφώντας το προφίλ για τον διάδοχο του κ. Μαρινάκη σημειώνουν ότι θα πρέπει να ξέρει πρόσωπα και πράγματα στον κομματικό μηχανισμό και να έχει επαφή με την ανθρωπογεωγραφία της ΝΔ, όρεξη για σκληρή δουλειά και κυρίως «να τρέχει, να τρέχει, να τρέχει», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά. Ειδικά ενόψει των ευρωεκλογών απαιτείται η μέγιστη κινητοποίηση και θα χρειαστεί να γυρίσει όλη τη χώρα αρκετές φορές για να το επιτύχει.
Τα ονόματα που βρίσκονται ψηλά στη λίστα
Όσον αφορά τα ονόματα που έχουν ακουστεί ψηλά στη λίστα βρίσκονται η Μαρία Συρεγγέλα και η Ζέτα Μακρή, ειδικά αν αποφασιστεί τη θέση να αναλάβει γυναίκα, ενώ είχε ακουστεί και το όνομα της Ζωής Ράπτη, χωρίς πλέον να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Στα υπόψιν είναι και τα ονόματα του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Σπανάκη και του υφυπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κώτσηρα, που εκτιμάται ότι πληρούν όλα τα κριτήρια για την θέση. Το γεγονός, όμως, ότι συμμετέχουν στην κυβέρνηση αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, καθώς η αποχώρηση για το κόμμα θα σημάνει την ανάγκη για αλλαγές, έστω περιορισμένες, στο υπουργικό σχήμα, κάτι που δεν επιθυμεί τη δεδομένη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης.
Τελική απόφαση για το σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες ευρωεκλογές
Σε δεύτερο χρόνο, μετά την εκλογή νέου γραμματέα, τοποθετούν κυβερνητικές πηγές την τελική απόφαση για το σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες ευρωεκλογές. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν επί του παρόντος να μιλούν για τις επόμενες κάλπες διότι θεωρούν ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από τις εκλογικές αναμετρήσεις και τους ενδιαφέρει η επίλυση των προβλημάτων που τους απασχολούν στην καθημερινότητα τους. Στο συρτάρι του κ. Μητσοτάκη βρίσκεται ήδη η εισήγηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου, η οποία περιέχει τρία σενάρια και απομένει η απόφαση του πρωθυπουργού όταν κρίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή.
Το πρώτο προβλέπει να διατηρηθεί το ισχύον σύστημα με την χώρα να αποτελεί μία ενιαία περιφέρεια. Η δεύτερη περίπτωση είναι η κατάτμηση σε 5 περιφέρειες και η τρίτη σε 7. Στην περίπτωση που έχουμε κατάτμηση σε περιφέρειες εξετάζεται αν για τον αριθμό των εδρών κάθε κόμματος θα μετράει η πανελλαδική επίδοση ή η επίδοση ανά περιφέρεια.
Πηγή: iefimerida.gr