Μανώλης Κεφαλογιάννης:Επίλυση του Κυπριακού μόνο στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης μετά τη στάση της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς που ουσιαστικά τορπίλισαν την άτυπη πενταμερή συνάντηση που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με την ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά από την Επιτροπή να σχολιάσει τη στάση της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευρά που προσήλθαν στις συνομιλίες με την απαίτηση δημιουργίας δύο κρατών στην Κύπρο κόντρα στις αποφάσεις και στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μία απαίτηση που θα οδηγούσε ουσιαστικά στη διχοτόμηση της νήσου.

Ζητά, επίσης από την Επιτροπή να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες που θα συμβάλλουν στην επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της μόνης αποδεκτής λύσης της επανένωσης της Κύπρου δηλαδή της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία προσήλθαν στην άτυπη πενταμερή συνάντηση που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με στόχο τη δημιουργία συνθηκών που θα οδηγούσαν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού με απόλυτα εποικοδομητική στάση.

Μία επίλυση εντός του πλαισίου που έχει τεθεί ρητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ήτοι μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό λόγω της στάσης της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς οι οποίες αναλώθηκαν στην απαίτηση για την επίλυση του Κυπριακού με τη δημιουργία δύο κρατών ενάντια στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στις εντολές που είχε ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτιέρες από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, η Λευκωσία θα συνεχίσει με την ίδια συνέπεια να εργάζεται ώστε να εξευρεθεί λύση που θα επανενώσει την Κύπρο και δεν θα αγνοεί ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  •           Πως σχολιάζει την απαίτηση της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς για τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο ενάντια στις αποφάσεις και στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας;
  •           Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να συμβάλλει στην επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της μόνης αποδεκτής λύσης της επανένωσης της νήσου ήτοι της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας;»
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content