Προκρίνοντας την ανάγκη για εμπέδωση της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, που επιβάλλουν οι δύσκολες συνθήκες που δημιουργούνται εξαιτίας των συνεχιζόμενων πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε με κατηγορηματικότητας την εκλογική σεναριολογία που επανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή σφοδρή αντιπαράθεση που είχαν στη Βουλή με αφορμή τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον περιορισμό των συνεπειών της ακρίβειας.
Παρά το γεγονός ότι μια ακόμη δημοσκόπηση -της Metron Analysis για το Mega- επιβεβαίωσε το ευκρινές προβάδισμα που διατηρούν η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Μητσοτάκης έναντι του κ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός επέλεξε να ξεκαθαρίσει το πεδίο, επικαλούμενος την κρισιμότητα των στιγμών που απαιτούν, όπως είπε, εθνική συσπείρωση. «Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας όσο και αν μαλλιάζει η γλώσσα σας», υπογράμμισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας αντέτεινε ότι η εκλογολογία δεν προκαλείται από το δικό του αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αλλά από σχετικές διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου, ανάμεσα στις οποίες είναι και τα περί επικείμενης νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου. «Βλέπω ότι έχετε μεγάλη αναταραχή. Οι εκλογές κ. Τσίπρα θα γίνουν στο τέλος τα τετραετίας με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο», απάντησε ο πρωθυπουργός. «Αλλά αφού εσείς θεωρείτε ότι θα είστε πρώτο κόμμα τι σας νοιάζει ο εκλογικός νόμος;», αναρωτήθηκε, αλλά για «να μην υπάρχουν παρανοήσεις», όπως είπε, εξήγησε ότι «οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο νόμο της απλής αναλογικής και οι επόμενες με τον νόμο που εμείς έχουμε ψηφίσει».
«Σε τέτοιες ώρες δεν μπορεί να ακούγονται φωνές για πρόωρες εκλογές», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Είναι ώρες συσπείρωσης και όχι αντιπαράθεσης. (…) Αφήστε κατά μέρους αυτό το αίτημα απελπισίας. Εκλογές θα γίνουν -όπως σας το έχω πει πολλές φορές- όπως ορίζει το Σύνταγμα, στο τέλος τετραετίας. Μη ζητάτε λοιπόν εκλογές γιατί δεν θα γίνουν και γιατί όταν γίνουν θα τις χάσετε».
«Σήμερα αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι πολιτική σταθερότητα», τόνισε. «Δεν χρειάζεται πειραματισμούς και εφήμερες συμμαχίες. Την στρατηγική αυτή υπηρετεί ο εκλογικός νόμος που φέραμε. Η δική μας κυβέρνηση είναι κυβέρνηση ενός κόμματος αλλά έχει ενσωματώσει ευρύτερες δυνάμεις και πρόσωπα. Με αυτή την ευρύτερη συμπεριληπτική πολιτική θα πορευτούμε εφόσον μας δώσει την εμπιστοσύνη του ο λαός και μετά τις επόμενες εκλογές».
«Σε σχέση με θέματα εκλογών δεν έχει νόημα να κάνουμε τα κοκοράκια» επανήλθε ο κ. Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι οι περισσότεροι υπουργοί σας έχουν κατεβάσει τα μολύβια και σχεδιάζουν την εκλογική τους στρατηγική». Πρόσθεσε ότι το κυβερνών κόμμα βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα, αναφέροντας: «Παρουσιάσατε τον κ. Χρυσοχοϊδη ως υποψήφιο βουλευτή. Αν ο σχεδιασμός σας για εκλογές είναι στο τέλος της τετραετίας γιατί τα κάνετε όλα αυτά;».
Στις 9,5 μονάδες το γαλάζιο προβάδισμα
Λίγες ώρες αργότερα είδε το φως της δημοσιότητας μια ακόμη δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα 7,6 μονάδων στην πρόθεση ψήφου, αν η δύναμη που συγκεντρώνει εμφανίζεται μειωμένη κατά 1,5% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρίας (Metron Analysis).
Ειδικότερα στο ερώτημα αν οι εκλογές γίνονταν την επόμενη Κυριακή, το 27%απάντησε ότι θα ψήφιζε τη Νέα Δημοκρατία, το 19,4% ΣΥΡΙΖΑ, το 13,2% ΚΙΝΑΛ, το 5% ΚΚΕ, το 4,7% Ελληνική Λύση, το 3,5% ΜέΡΑ25 και το 2,3% το κόμμα Έλληνες για την Πατρίδα.
Στην εκτίμηση ψήφου, ωστόσο, το κυβερνών κόμμα προηγείται με 9,5 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς η ΝΔ υπολογίζεται ότι συγκεντρώνει 34,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,6%, το ΚΙΝΑΛ ανεβαίνει στο 16,7%, το ΚΚΕ 6,3%, η Ελληνική Λύση 5,9%, το ΜέΡΑ 25 4,4% και το κόμμα Έλληνες για την Πατρίδα 2,9%.
Στη ίδια μέτρηση, καταλληλότερος πρωθυπουργός για τους ερωτηθέντες είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 30% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με το μισό ποσοστό ακριβώς (15%).
Στην αξιολόγηση της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θετική εικόνα για την κυβέρνηση έχει ο ένας στους τρεις πολίτες και αρνητική το 59%. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η αξιολόγηση ωστόσο είναι πολύ χειρότερη: μόλις το 15% τον κρίνει θετικά, ενώ το 75% αρνητικά.
Πρώτο Θέμα