Ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Επισκέφθηκε τα περίπτερα, προανήγγειλε ανάπτυξη για όλους

Για παρεμβάσεις οι οποίες θα αφορούν στο σύνολο της κοινωνίας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις πρώτες του τοποθετήσεις στην Θεσσαλονίκη κατά τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης.

Ο πρωθυπουργός περιόδευσε στα περίπτερα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στα περίπτερα της ΔΕΘ λίγο πριν από τις 10:30 το πρωί. Η 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα με κεντρικό θεματικό άξονα το τρίπτυχο Παρελθόν – Παρόν- Μέλλον στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο Πρωθυπουργός με τον διοικητή της Αρχής Γιώργο Πιτσιλή, παρουσίασαν εφαρμογών του e.forologia και του mybysiness support . Στον πρωθυπουργό παρουσιάστηκε η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, η myaade. Η πλατφόρμα θα παρουσιαστεί σε ανοικτή εκδήλωση την ερχόμενη Πέμπτη.

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 11:00 ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην τελετή εγκαινίων της ΔΕΘ ενώ στην συνέχεια έδωσε το «παρών» στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΘ-Helexpo.

Το «παρών» στην συνεδρίαση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός πάρα τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα στρατηγικών επενδύσεων και ΣΔΙΤ Νίκος Παπαθανάσης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου και Στράτος Σιμόπουλος καθώς και η βουλευτής Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη.

Ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε επίσης στην τελετή αγιασμού της έκθεσης μετά το πέρας της οποίας, όπως μεταδίδει το thestival.gr ευχήθηκε «καλή έκθεση» χαρακτηρίζοντας την γιορτή για την Θεσσαλονίκη, με τον κ. Μητσοτάκης να απαντά: «Ευχαριστώ που με μνημονεύετε».

Νωρίτερα κατά την διάρκεια τοποθέτησής του στην γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων προανήγγειλε μία σειρά παρεμβάσεων ενώ είπε πως σήμερα κατά την ομιλία του θα ακουστούν «ενδιαφέροντα πράγματα».

«Θέλω να σας μεταφέρω το μήνυμα να έχετε εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Μπορώ να σας πω με απόλυτη βεβαιότητα ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός μεγάλου, σημαντικού αναπτυξιακού κύκλου για τη χώρα μας» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό του στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση «έχει αποδείξει ότι, παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, στηρίζει την ελληνική επιχειρηματικότητα, διότι με αυτόν τον τρόπο στηρίζει και τον κόσμο της εργασίας», προσθέτοντας ότι τα Επιμελητήρια αποτελούν σύμμαχο στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας.

«Δαπανήσαμε σημαντικότατους πόρους για να θωρακίσουμε τη χώρα απέναντι σε μία πρωτοφανή υγειονομική αλλά και οικονομική κρίση», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι με τη βοήθεια των μέτρων στήριξης «ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται σήμερα στην Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος την τελευταία δεκαετία».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο νέος κύκλος μεγέθυνσης της οικονομίας θα πρέπει να έχει διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το παρελθόν, με έμφαση στην συμπεριληπτικότητα και τη συμμετοχή της νέας γενιάς στο μέρισμα της ανάπτυξης.

«Η μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση είναι αυτή η ανάπτυξη να είναι μία ανάπτυξη για όλους και το μέρισμα της ανάπτυξης να είναι ένα μέρισμα το οποίο θα αφορά όλους, πρωτίστως τη νέα γένια», τόνισε.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η πολιτεία θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια «για να πείσουμε και τους πιο καχύποπτους ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής αλλά και αποτελεσματικός» και κάλεσε τις επιχειρήσεις να συμβάλουν στην εκστρατεία πειθούς.

«Ο μαζικός εμβολιασμός είναι το μόνο εργαλείο που έχουμε για να βάλουμε οριστικούς τίτλους τέλους στην περιπέτεια της πανδημίας», επισήμανε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι το εμβόλιο είναι το όπλο για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

«Τα στατιστικά στοιχεία από όλον τον κόσμο λένε ξεκάθαρα ότι οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να αρρωστήσουν σοβαρά και ενδεχομένως να χάσουν τη ζωή τους. Εννιά στους δέκα συμπολίτες μας οι οποίοι σήμερα είναι διασωληνωμένοι στα ελληνικά νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο επίκεντρο οι νέοι και η απασχόληση – Παρεμβάσεις και για τις ανατιμήσεις

Με ξεκάθαρο αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο, εκπλήξεις ακόμη και ως προς την χωροταξία των παρισταμένων στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, αλλά και με το σύνθημα «Η Ελλάδα αλλάζει», αναμένεται απόψε η καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες το κέντρο βάρους της πρωθυπουργικής ομιλίας είναι εστιασμένο στους νέους, κάτι, που σύμφωνα με πληροφορίες θα αποτυπωθεί και στο σκηνικό, που θα στηθεί στο Βελλίδειο, μιας και στις πρώτες δύο γραμμές καθισμάτων θα βρίσκονται νέοι και όχι ως είθισται, υπουργοί και λοιπά κυβερνητικά στελέχη.

Βασικοί άξονες της αποψινής πρωθυπουργικής παρέμβασης αποτελούν τα οικονομικά μέτρα για την φορολόγηση και την εργασία, οι πρόνοιες ειδικού χαρακτήρα για τους νέους, αλλά και όλους όσοι θα πληγούν από το κύμα ανατιμήσεων σε ενέργεια, καύσιμα, και αγαθά πρώτης ανάγκης, καθώς και οι παρεμβάσεις σε υποδομές και όχι μόνον στην Θεσσαλονίκη και στην Βόρειο Ελλάδα εν γένει.

Είναι σαφές πως εν αντιθέσει με την περσινή ΔΕΘ, όπου η ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν εστιασμένη στα ελληνοτουρκικά και την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, τα προτάγματα της φετινής είναι η Οικονομία, η ανάπτυξη και οι μεταρρυθμίσεις. Εν είδει συνοπτικής ανασκόπησης, μάλιστα, ο πρωθυπουργός θα υπενθυμίσει ότι αν και η κυβέρνηση του διαχειρίζονταν κρίσεις τους 19 από τους 26 συνολικά μήνες της έως τώρα διακυβέρνησης, «ο απολογισμός είναι θετικός. Η ανάπτυξη θα κινηθεί αρκετά πάνω από το 3,6%, που ήταν η αρχική πρόβλεψη για το 2021».

Υπενθυμίζεται ότι απόψε, στις 20:00, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στα εγκαίνια της 85ης ΔΕΘ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Ικανοποίηση για τον δείκτη απασχόλησης εν μέσω πανδημίας

Εξάλλου, στο κυβερνητικό επιτελείο δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τον δείκτη της απασχόλησης εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. «Στη διάρκεια της πανδημίας όχι μόνο δεν είχαμε λουκέτα κι απολύσεις αλλά τον Ιούνιο του 2019 είχαμε 3.909.738 θέσεις απασχόλησης, ενώ τον Ιούνιο του 2021 είχαμε 3.981.468 θέσεις. Δηλαδή επιπλέον 71.730 νέες θέσεις από την εποχή προ πανδημίας. Επίσης έχουμε σήμερα 46.000 επιχειρήσεις περισσότερες ενώ οι καταθέσεις είναι κατά 34 δισ. ευρώ περισσότερες εκ των οποίων τα 19 δισ. ευρώ είναι από νοικοκυριά», αναμένεται να σημειώσει ο πρωθυπουργός, για να συμπεράνει πως «αυτή η θετική πορεία δημιουργεί τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο» για τις παρεμβάσεις, που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση.

Περιγράφοντας, μάλιστα, τις εν λόγω παρεμβάσεις, ο πρωθυπουργός θα επιμείνει πως αυτές δεν είναι αποσπασματικές, αλλά συνθέτουν μία ολοκληρωμένη παρέμβαση με σαφή στόχευση: «Παράλληλα με την ενίσχυση κάποιων στρωμάτων, ως μέρισμα από τη θετική πορεία της οικονομίας, συνδέονται με ακόμη πιο δυναμική ανάπτυξη βοηθώντας τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους και τις επιχειρήσεις αφενός στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους και αφετέρου δημιουργώντας κίνητρα για αύξηση της απασχόλησης, ώστε να μειωθεί κι άλλο η ανεργία. Κίνητρα υπάρχουν, επίσης, για επενδύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν νέες δουλειές. Κεντρικός στόχος και η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας με περισσότερο πράσινο πρόσημο και εξωστρεφή προσανατολισμό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, που ούτως ή άλλως αποτελούν μία από τις βασικές στοχεύσεις της κυβερνητικής του πρακτικής και ειδικότερα τη μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία, που θα διαπερνά όλους τους κλάδους και όχι μόνον κάποιες μεμονωμένες περιοχές. Μεταρρυθμίσεις, όπως θα επισημάνει ο πρωθυπουργός στο ΕΣΥ, την Δικαιοσύνη, αλλά και στο πεδίο της ψηφιοποίησης του Κράτους. «Όλα αυτά θα δημιουργήσουν ένα νέο περιβάλλον που παράλληλα με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και τις επενδύσεις, που ετοιμάζονται και τις μεταρρυθμίσεις, θα αλλάξουν τη χώρα», πρόκειται να υπογραμμίσει ο κ. Μητσοτάκης.

Ειδικό κεφάλαιο οι νέοι

Συγκεκριμένα και όπως προαναφέρθηκε, ειδικό κεφάλαιο στην αποψινή πρωθυπουργική ομιλία θα είναι οι νέοι. Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτήν θα περιληφθούν ειδικά μέτρα ενίσχυσης των νέων, ώστε να διευρυνθούν οι ευκαιρίες για απασχόληση, αλλά και να ενισχυθεί η πρόσβαση τους στην γνώση και τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα. Στόχος της κυβερνητικής πρωτοβουλίας είναι να δοθεί ώθηση στην νέα γενιά για την απόκτηση απαραίτητων σύγχρονων δεξιοτήτων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς αυτή αποτελεί παγκόσμια τάση, αλλά και να ενισχυθεί η νεανική επιχειρηματικότητα και κυρίως η καινοτομία, μέσω νεοφυών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, στην ομιλία του Πρωθυπουργού αναμένεται να υπάρξουν ειδικές εξαγγελίες για σύγχρονα προγράμματα κατάρτισης, αλλά και για την επιδότηση start-up επιχειρήσεων.

Παράλληλα, στο τραπέζι των συσκέψεων μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και οικονομικού επιτελείου βρίσκονται, κατά πληροφορίες, και μέτρα όπως η επέκταση της ψηφιακής κάρτας παροχών 150 ευρώ (Freedom Pass) για νέους 18-24 που έχουν εμβολιαστεί και στην ηλικιακή ομάδα 12-17 ως μια μορφή ηθικής ανταπόδοσης της κοινωνικής ευθύνης του εμβολιασμού τους, όπως και ειδικά κίνητρα προς τις επιχειρήσεις, ώστε να προσλαμβάνουν νέους ηλικίας 18-29 ετών.

Επιπλέον, ανάμεσα στα οικονομικά μέτρα για τους φόρους και την εργασία θα υπάρχει και ειδικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, καθώς και μέτρα για τις ανατιμήσεις, που αναμένονται μέσω παρεμβάσεων σε ΦΠΑ και λογαριασμούς, που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται κατά πληροφορίες να ανακοινώσει την δρομολόγηση νέων έργων για την Βόρειο Ελλάδα. Για την Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα, αναμένεται να αναφερθεί σε 5 έργα στους τομείς της Υγείας, των αστικών αναπλάσεων, του αθλητισμού καθώς και της επιχειρηματικότητας.
protothema.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content