Ραγδαίες ήταν χθες οι εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς λίγο πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας έγινε γνωστό πως δύο από τους στενότερους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, με τον πρωθυπουργό να τους ευχαριστεί για τη συνεργασία και να τις κάνει άμεσα αποδεκτές.
Οι παραιτήσεις έρχονται σε συνέχεια της αποκάλυψης πως το βράδυ της Κυριακής οι δύο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού βρέθηκαν σε κοινωνική εκδήλωση του επιχειρηματία Ευάγγελου Μαρινάκη, ενώ είχε προηγηθεί το δημοσίευμα (του «Βήματος») το οποίο είχε προκαλέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει σήμερα η στήλη Θεωρείο της «Κ», ήδη διακινούνται σενάρια για πιθανούς αντικαταστάτες τους, με τον Μάκη Βορίδη να ακούγεται για τη θέση Παπασταύρου και τους Γιώργο Μυλωνάκη και Μιχάλη Μπεκίρη για τη θέση του Μπρατάκου.
Το χρονικό
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο για «πόλεμο φθοράς της εκλεγμένης κυβέρνησης» στον οποίο παίρνουν μέρος και «οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα».
«Η συμμετοχή τους σε κοινωνική εκδήλωση εξέπεμψε το λάθος μήνυμα», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Η στρατηγική του Μαξίμου ήταν ξεκάθαρη: να καταγγείλει προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας, στην οποία ο Νίκος Ανδρουλάκης έπαιζε τον ρόλο του «πρόθυμου» υιοθετώντας ένα δημοσίευμα που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Ενδεικτικό της αντιπαράθεσης που ξεκίνησε την Κυριακή είναι πως το Μαξίμου ζήτησε από το σύνολο των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να αναρτήσουν στα προσωπικά τους κοινωνικά δίκτυα σκληρή απάντηση στο δημοσίευμα χαρακτηρίζοντάς το «fake news».
Με αυτή τη στρατηγική πήγε το Μαξίμου και στην πρόταση δυσπιστίας, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως «πρόθυμο». Και κάπου εκεί ήρθε το δημοσίευμα πως οι δύο κορυφαίοι υπουργοί βρέθηκαν στην κοινωνική εκδήλωση, δίνοντας το δικαίωμα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αντιστρέψει την κατηγορία. «Δύο στελέχη που έπιναν ποτά την Κυριακή το βράδυ; Δικοί σας υπουργοί ήταν με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά που έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Μετά την παραίτηση, κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως «η συμμετοχή τους σε κοινωνική εκδήλωση εξέπεμψε το λάθος μήνυμα». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Βουλή για την ομιλία του, ρωτήθηκε για τις παραιτήσεις λέγοντας: «Αυτά έχει η πολιτική, να ακούσετε την ομιλία μου».
Λίγο μετά τις παραιτήσεις ο Νίκος Ανδρουλάκης, σχολιάζοντας από το βήμα της Βουλής τις εξελίξεις, είπε πως «ο πυρήνας της διαφθοράς βρίσκεται στο Μαξίμου». Αμέσως μετά την παραίτηση των δύο υπουργών ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «για μια ακόμη φορά πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη. Οι αναγκαστικές “παραιτήσεις” των πιο στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαιώνουν τη διαπλοκή στην οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει βουτηχτεί. Μετά τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ήρθε σήμερα η σειρά των Γιάννη Μπρατάκου και Σταύρου Παπασταύρου. Καλή τύχη στους επόμενους». Η Νέα Αριστερά από την πλευρά της σημείωσε πως «κάθε φορά που ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται απολογούμενος για τις απόπειρες συγκάλυψης που ενορχηστρώνει, θυσιάζει και κάποιον από τους στενούς του συνεργάτες μήπως και γλιτώσει από την κοινωνική κατακραυγή. Το έπραξε και στην υπόθεση των παρακολουθήσεων με το ξήλωμα του κ. Δημητριάδη. Το κάνει τώρα με τους κ. Μπρατάκο και Παπασταύρου. Ενας όμως είναι εκείνος που έχει ασυλία και προστατεύεται πάση θυσία: ο κύριος Καραμανλής». Τέλος, το ΚΚΕ σχολίασε πως «οι παραιτήσεις δύο υπουργών της κυβέρνησης –και μάλιστα από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού– δεν αλλάζουν ούτε στο ελάχιστο την ουσία: αφενός τις αδιαμφισβήτητες σχέσεις και τα παζάρια της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, όσο κι αν όλα αυτά βαφτίζονται “κοινωνικές συναναστροφές”, αφετέρου το ανέκδοτο των ημερών, ότι δήθεν τα “οργανωμένα συμφέροντα” πολεμούν την κυβέρνηση της Ν.Δ.».
Καθημερινή