Η αιφνίδια απόσυρση της Φώφης Γεννηματά περιπλέκει το παιχνίδι – όχι μόνο εντός του ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά και συνολικά στο πολιτικό σκηνικό, καθώς 40 χρόνια μετά από την ιστορική νίκη του 1981 ο διάδοχος του ΠΑΣΟΚ, που είναι το τρίτο κόμμα της Βουλής, θα μπορούσε να είναι ένας δυνητικός εταίρος για τη Νέα Δημοκρατία, μιας και ο εκλογικός νόμος Θεοδωρικάκου υπό προϋποθέσεις προβλέπει 40% για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας.
Η εκλογή στο ΚΙΝ.ΑΛ. αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο Αλέξης Τσίπρας έχει ως βασικό σύνθημα για να συντηρήσει την εικόνα του «κόμματος εξουσίας» την «προοδευτική διακυβέρνηση», κάτι που προϋποθέτει ένα Κίνημα Αλλαγής διατεθειμένο να παίξει στο παιχνίδι – έστω και στα λόγια.
Οι υποψήφιοι είναι ήδη έξι (Λοβέρδος και Καστανίδης έχουν συγκεντρώσει και καταθέσει τις απαιτούμενες υπογραφές,ο Ανδρουλάκης έχει συγκεντρώσει πολύ περισσότερες από τις απαιτούμενες, ενώ Γερουλάνος, Κεγκέρογλου και Χρηστίδης τις αναζητούν με περιθώριο ως την Πέμπτη το απόγευμα), τη στιγμή που στελέχη τα οποία αναφέρονται στον Γιώργο Παπανδρέου δίνουν την εικόνα ότι «υπό προϋποθέσεις, το σκέφτεται».
Ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που οι τρεις νέοι υποψήφιοι θέλουν να καλύψουν το κενό της Γεννηματά, χωρίς η… ίδια να θέλει να καλυφθεί. Η καθυστέρηση στο ζήτημα της συλλογής των υπογραφών προέκυψε από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος όταν οι δύο βασικοί υποψήφιοι, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Νίκος Ανδρουλάκης, έχοντας στο μάτι τον δεύτερο γύρο της εκλογής, επέλεξαν να φανούν μεγάθυμοι απέναντι στον Χάρη Καστανίδη και να μην επιμείνουν στη συλλογή 5.000 υπογραφών αποκλειστικά από κομματικά μέλη προκειμένου να είναι κάποιος υποψήφιος, κάτι που θα απέκλειε την υποψηφιότητα Καστανίδη.
Τα επιτελεία Λοβέρδου και Ανδρουλάκη εκτιμούσαν πως ο Καστανίδης ψαλίδιζε την επιρροή του «προεδρικού μπλοκ», κάτι που σε συνδυασμό με το αίτημα περί ανανέωσης θα μπορούσε να αφήσει τη Φώφη Γεννηματά ακόμα και εκτός δεύτερου γύρου.
Δεν θα μάθουμε ποτέ αν αυτοί οι υπολογισμοί είχαν κάποια βάση, καθώς σχεδόν αμέσως μετά προέκυψε η υποτροπή της ασθένειας της προέδρου του κόμματος, η οποία διαμηνύει σε όλους τους συνομιλητές της ότι πλέον μοναδικό της μέλημα είναι η ενότητα του χώρου, κάτι που σημαίνει ότι η ίδια δεν πρόκειται να εμπλακεί στη διαδικασία της εκλογής· άλλωστε, δεν επιθυμεί να θεωρείται «ομαδάρχης», ενώ από τις 12 Δεκεμβρίου δεν θα είναι πια στην καρέκλα του προέδρου.
Ωστόσο, η κυρία Γεννηματά είχε λάβει 41,27% και 86.330 ψήφους στην εκλογή του Νοεμβρίου του 2017. Διαθέτει την πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής και όλα αυτά τα στελέχη δεν θέλουν να μείνουν «άστεγα», ενώ πολλοί έχουν βλέψεις για βουλευτική υποψηφιότητα που θεωρούν ότι δεν υπηρετούνται ούτε από τον Ανδρέα Λοβέρδο ούτε από τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς η καχυποψία είναι έντονη και η πόλωση μεταξύ των στελεχών των υποψηφίων σε υψηλά επίπεδα.
Οι τρεις υποψηφιότητες που προέκυψαν μετά την απόσυρση της Φώφης Γεννηματά (Κεγκέρογλου, Γερουλάνος, Χρηστίδης) αποβλέπουν αποκλειστικά στο προεδρικό μπλοκ και τις 20.000 υπογραφές που είχαν συγκεντρωθεί υπέρ της υποψηφιότητας της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ., παρά το γεγονός ότι η ίδια θέλει πλέον να αρθεί υπεράνω της εσωκομματικής αριθμητικής.
Το προεδρικό μπλοκ και ο Λοβέρδος
Από τους τρεις προεδρικούς, παρότι ο Γερουλάνος δεν είχε εκφράσει δημοσίως τη στήριξή του στην υποψηφιότητα Γεννηματά, η οποία τον είχε αφήσει εκτός λίστας στην Α’ Αθηνών, παρά την επιτυχημένη για τα μέτρα του Κινήματος Αλλαγής υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθηναίων, εκτιμάται ότι αυτός μπορεί να «χτυπήσει» τον Νίκο Ανδρουλάκη στο πεδίο της «ανανέωσης», πράγμα που εκ των πραγμάτων δίνει πόντους στον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος έχει μία διακριτή πολιτική θέση, με την έννοια ότι έχει βάλει στη δημόσια συζήτηση την «επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ», η οποία συγκινεί αρκετούς ψηφοφόρους από τη βάση της Φώφης Γεννηματά. Παράλληλα, ο πρώην υπουργός φροντίζει να κάνει συμβολικές κινήσεις, όπως η ύπαρξη 1.000 νέων κομματικών μελών μεταξύ των 5.200 υπογραφών που κατέθεσε μαζί την υποψηφιότητά του.
Ο Λοβέρδος δεν κρύβει ότι υπό τη δική του ηγεσία το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να περιλαμβάνεται στους συνομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ. Μια τέτοια εξέλιξη αναμφίβολα θα ήταν άβολη για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα έπρεπε να περιορίσει το αφήγημά του περί «προοδευτικης διακυβέρνησης» στο ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη.
Από την άλλη πλευρά, είναι πολλοί στο Κίνημα Αλλαγής – όχι τόσο μεταξύ των ψηφοφόρων όσο κυρίως των στελεχών – αυτοί που εκτιμούν πως η πτώση από το 44% του 2009 στο 4,7% του 2015 οφείλεται στη συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία και δεν θα ήθελαν μια επανάληψή της, παρά το γεγονός ότι αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι έτσι πριμοδοτούν την αυτοδυναμία του σημερινού κυβερνώντος κόμματος.
Στα 38 του ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε πάρει το 25% των ψήφων στην εκλογή του 2017: 51.736 ψήφους τις οποίες ανέβασε σε 66.483 στον δεύτερο γύρο, ενώ η Φώφη Γεννηματά είχε πάρει μόλις 1.000 περισσότερες, γεγονός που υποδείκνυε ότι στο εκλογικό σώμα εκείνης της συγκυρίας η πρόεδρος είχε πάρα πολλούς φίλους, αλλά και αρκετούς αντιπάλους.
Αμέσως μετά την αναγκαστική απόσυρσή της και υπό το σοκ που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της επιβάρυνσης της υγείας της, πολλά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη προσκείμενα στη Φώφη Γεννηματά, παρότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν διαθέτει εκεί πολλούς φίλους, στοιχημάτιζαν ότι θα εκλεγόταν και μάλιστα από τον πρώτο γύρο, κατηγορώντας τον παράλληλα για «πολιτική αποκλεισμών» και προεξοφλώντας ότι «θα μίκραινε το ΚΙΝ.ΑΛ.».
Η σκιά του Γιώργου Παπανδρέου
Σήμερα, όλες εκείνες οι εκτιμήσεις έχουν ξεπεραστεί, με τις τρεις «προεδρικές» υποψηφιότητες αλλά και τη σκιά του Γιώργου Παπανδρέου να πλανάται. Ο πρώην πρωθυπουργός προχώρησε το Σάββατο το βράδυ στην ανακοίνωση μίας πρωτοβουλίας για την ενότητα και την προοπτική του κόμματος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, και ξεκίνησε σειρά επαφών με τους υποψηφίους αρχηγούς του κόμματος. Σύμφωνα με συνεργάτες του, δέχεται τηλεφωνήματα στελεχών απ’ όλη την Ελλάδα, μέσω των οποίων πιέζεται «να πάρει θέση για την παράταξη ώστε να αποφευχθεί το τσίρκο των έξι υποψηφιοτήτων που διαλύει το ΚΙΝ.ΑΛ.».
Οι συνεργάτες του κάθονταν σε αναμμένα κάρβουνα περιμένοντας την Παρασκευή την απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ, της κομματικής επιτροπής για την τήρηση του καταστατικού. Αν αποφασιζόταν ότι έπρεπε να δηλωθούν άμεσα οι υποψηφιότητες και οι υποψήφιοι είχαν πέντε ημέρες για να τις συγκεντρώσουν, τότε δεν υπήρχε ζήτημα έστω και συζήτησης για κάθοδο του Γιώργου Παπανδρέου.
Εντέλει, με «ευμενούς ουδετερότητας» προς τη Φώφη Γεννηματά, γνωρίζοντας παράλληλα ότι στελέχη του, όπως ο Μιχάλης Καρχιμάκης, είχαν από νωρίς ταχθεί δημοσίως υπέρ του Χάρη Καστανίδη και δούλευαν για την προώθηση της υποψηφιότητάς του. Εξ ου και σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει όταν φαινόταν να έχουν οριστικοποιηθεί οι υποψηφιότητες, αντιμετώπιζε «αφ’ υψηλού» τους υποψηφίους.
Με το βάρος του μνημονίου
Στα 69 του ο πρώην πρωθυπουργός κουβαλά το βάρος ότι υπήρξε ο άνθρωπος που έβαλε την Ελλάδα στα μνημόνια. Χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια και τέσσερις μήνες από το Καστελόριζο για να φτάσει να υπογράψει το δικό του μνημόνιο ο Αλέξης Τσίπρας, ώστε να αποδειχθεί ότι η χώρα δεν είχε διαφορετική λύση. Αλλά αυτό δεν είχε καμία θετική συνέπεια στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ.
«Το σκέφτεται πολύ σοβαρά», είπε την Παρασκευή στενός συνεργάτης του, πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του «εκσυγχρονισμού», προσθέτοντας ότι «κοιτάζει να δει αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μία υποψηφιότητα που δεν θα εξαρτάται από τη συλλογή υπογραφών, τη διαδικαστικολογία και την ανταλλαγή υπαινιγμών».
Παρά το γεγονός ότι από τις συναντήσεις του πρώην πρωθυπουργού δεν βγήκε «λευκός καπνός» – με την έννοια ότι κανένας υποψήφιος δεν υπέστειλε τη σημαία – συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού εκτιμούν ότι εφόσον ο Γιώργος Παπανδρέου το αποφασίσει, τότε οι υποψηφιότητες θα μειωθούν και στην κούρσα θα μείνουν απέναντί του μόνο ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός -η απήχηση του οποίου δεν μετράται στις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιούνται εδώ και εννέα χρόνια, από την στιγμή που παραιτήθηκε- προβληματίζεται και για το κατά πόσο τα εκατοντάδες τηλεφωνήματα από στελέχη για τα οποία μιλούν οι συνεργάτες του θα εκφραστούν μέσα στις επόμενες ημέρες και σε δημόσιες δηλώσεις, κάτι που θα τον «απελευθέρωνε» για να δηλώσει «παρών»…
Πρώτο Θέμα