Τσίπρας: Απαιτείται ενότητα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας

 

 

Για εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο στα ελληνοτουρκικά και τις εξελίξεις στην περιοχή, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.

«Εχουμε μια Τουρκία που εντείνει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και εντός της ΑΟΖ, που προβαίνει σε απάνθρωπη εργαλειοποίηση μεταναστών και μια Τουρκία που έχει προσχωρήσει από καιρό σε μια αναθεωρητική λογική απέναντι στις διεθνείς συνθήκες και πρόσφατα μετέτρεψε σε τζαμιά την Αγιά Σοφιά και τη Μονή της Χώρας, μια Τουρκία που τις τελευταίες ημέρες παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα στο Καστελόριζο και απειλεί την Ελλάδα» είπε ξεκινώντας ο κ. Τσίπρας. «Απέναντι σ’ αυτή την προκλητικότητα, απαιτείται ενότητα αλλά και μια σαφής εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, όπως είπε, δεν διέκρινε εθνική στρατηγική από την ομιλία του πρωθυπουργού.

 

«Αν θέλετε πραγματικά εθνική συνεννόηση για να αντιμετωπιστεί αυτή η μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας που λέγεται ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα ζητήσετε άμεσα τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και θα καταγραφούν οι θέσεις όλων. Και αν θέλετε συνεννόηση για εθνική στρατηγική με σκοπό την επανεκκίνηση των διερευνητικών και την προσφυγή στη Χάγη, όπως εμείς επιθυμούμε, θα μιλήσετε ανοιχτά στον ελληνικό λαό, όπως μιλήσαμε εμείς με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Η δική σας παράταξη είναι αυτή που άπέρριψε το Ελσίνκι όταν είχαμε την ευκαιρία για λύση στη μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία. Η δική σας παράταξη ήταν αυτή που καθιέρωσε το δόγμα της πλήρους επήρειας για όλα τα ελληνικά νησιά στις διαπραγματεύσεις. Και εσείς μαζί με το ΚΙΝΑΛ ήσασταν, που ψηφίσατε τον νόμο Μανιάτη σύμφωνα με τον οποίο, ελλείψει συμφωνίας ΑΟΖ, τα όρια της υφαλοκρηπίδας – σε αυτήν την περίπτωση του Καστελορίζου – είναι στο απώτατο όριο της 100% επήρειας του νησιού. Εσείς έχετε καθορίσει αυτά τα όρια των εθνικών κόκκινων γραμμών. Και εμείς 4,5 χρόνια αυτά τα όρια τιμήσαμε και προασπίσαμε».

 

«Εμείς, όμως, σήμερα, παρά τις σοβαρές διαφωνίες μας με την Συμφωνία και την έλλειψη στρατηγικής σας, δεν προχωρούμε σε μια στάση στείρας και ισοπεδωτικής αντιπολίτευσης. Δεν μπορούμε να υπερψηφίσουμε αυτή τη Συμφωνία για όλους τους λόγους που ανέπτυξα. Και η ιστορία μακάρι να μη δικαιώσει τους φόβους μας. Δεν θα καταψηφίσουμε όμως διότι έχουμε πλήρη επίγνωση της σημασίας που θα έχει το να καταψηφίσουμε μια συμφωνία που ενδεχομένως πολύ σύντομα, έτσι όπως τα κάνετε, να κληθούμε εμείς να υλοποιήσουμε και να διαχειριστούμε, απέναντι στο παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο».

 

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content