Μήνυμα συσπείρωσης και επαγρύπνησης στη βάση της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου έστειλε από το προσυνέδριο του κόμματος στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ομιλία του πρωθυπουργού είχε έντονο προεκλογικό χρώμα και σε πολλά σημεία της απευθύνθηκε στη βάση του κόμματος, με αποκορύφωμα την αποκάλυψη του εμβλήματος για τα 50 χρόνια της ΝΔ στην κορυφή του οποίου επανήλθαν ο πυρσός και η φλόγα. Μία κίνηση που στοχεύει στο συναίσθημα και τα ανακλαστικά των παραδοσιακών οπαδών και ψηφοφόρων του κόμματος.
Η μεγαλύτερη πίεση που δέχεται η ΝΔ είναι από τα δεξιά της
Η μεγαλύτερη εκλογική πίεση που δέχεται η γαλάζια παράταξη είναι από τα δεξιά της όπου μία σειρά από κόμματα προσπαθούν είτε να εκμεταλλευτούν το άνοιγμα της ΝΔ στο κέντρο είτε να ψαρέψουν στα θολά νερά του λαϊκισμού. Το μεγάλο στοίχημα για την Πειραιώς, όπως έχει γράψει το iefimerida.gr, είναι να αποτρέψει τις διαρροές προς αυτή την κατεύθυνση και να συσπειρώσει την συντηρητική της βάση. Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στα δεξιά κόμματα μιλώντας για «κομματίδια που βλέπουν τις κάλπες ως μεγεθυντικό φακό για το ανάστημα τους», τα κατηγόρησε ότι «κρύβουν τον αντιευρωπαϊσμό τους κάτω από δήθεν πατριωτικά συνθήματα» και μίλησε για «ψευτοπατριωτισμό που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο του απατεώνα».
Δεν ήταν τυχαία η ομιλία Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη
Η επιλογή της Θεσσαλονίκης για να ανοίξει μέτωπο με τα κόμματα που κινούνται δεξιότερα της ΝΔ δεν ήταν τυχαία, καθώς στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά τους. Ο πρωθυπουργός αντιπαρέβαλε τα επιτεύγματα της κυβέρνησης του στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, την διαχείριση του μεταναστευτικού και την εξωτερική πολιτική της χώρας, υπενθυμίζοντας το απρόβλεπτο της τουρκικής συμπεριφοράς, παρά την νηνεμία που επικρατεί αυτή την περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Δεν είναι κάλπες που πρέπει να γίνουν αφορμή τυφλής διαμαρτυρίας. Διότι σε τέτοιες περιπτώσεις άλλο σήμα θέλει συχνά να στείλει ο ψηφοφόρος και άλλο είναι τελικά αυτό που επιστρέφεται με το αποτέλεσμα», προειδοποίησε.
Πως η ΝΔ θα αντιμετωπίσει τη «χαλαρή ψήφο» στις ευρωεκλογές
Για να αποφύγει εκπλήξεις από την «χαλαρή ψήφο» ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει να προχωρήσει στις ευρωεκλογές θέτοντας σκληρά διλήμματα και δίνοντας στην κάλπη χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών. «Η όποια αμφισβήτηση του πολιτικού σκηνικού μπορεί να κλονίσει κατακτήσεις που τώρα θεωρούνται δεδομένες, περιορίζοντας την ορμή του τόπου προς τα εμπρός», όπως προειδοποίησε. Μίλησε, επίσης, για μετωπική αντιπαράθεση που «θα έχει φόντο ευρωπαϊκό, αλλά θα έχει και περιεχόμενο εθνικό» και ζήτησε από τους πολίτες να κρίνουν ποιο «ποιο είναι το κόμμα εκείνο που θα διεκδικήσει πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα της πατρίδας στα δύσκολα μέτωπα των Βρυξελλών».
«Καρφιά» Μητσοτάκη κατά Κασσελάκη
Από τα βέλη του πρωθυπουργού δεν ξέφυγε και ο κ. Κασσελάκης με αφορμή τις εταιρείες που έχει στο εξωτερικό και την δικαστική έρευνα που έχει ξεκινήσει για το γεγονός ότι τις διατηρεί στην κατοχή του, παρά την αντίθετη πρόβλεψη του νόμου για τους πολιτικούς αρχηγούς.
«Στον ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξαν το 2016 έναν νόμο εναντίον του Μητσοτάκη, αλλά τελικά αυτός στρίμωξε τον Κασσελάκη. Επί μήνες ερωτάται αν έχει εταιρείες στο εξωτερικό, κάτι που απαγορεύει ρητά η ισχύουσα διάταξη, θυμίζω η διάταξη που ψηφίστηκε το 2016 από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι εκείνος πώς απαντά; Λέγοντας ότι θα ρωτήσει τους δικηγόρους του. Όμως στο μεταξύ, προσέξτε, οι εταιρείες αυτές δανείζουν το κόμμα του», σημείωσε. Και υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ούτε το ηθικό πλεονέκτημα ούτε το κράτος δικαίου μπορεί να κάνει σημαίες του».
Πηγή: iefimerida.gr