Παλαιότεροι και σύγχρονοι φωτογράφοι στο Πολύκεντρο

Με ένα πλουσιότατο φωτογραφικό αρχείο – αυτό του Μηνά Χουστουλάκη, η Ομάδα Εθελοντών Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου ξεκινά στις 30 Νοεμβρίου, στο Πολύκεντρο Νεολαίας (Ανδρόγεω 2 και ώρα 19.00), την παρουσίαση του έργου παλαιότερων και σύγχρονων φωτογράφων της Κρήτης. 

Στην πρώτη αυτή παρουσίαση, η Επιμελήτρια των Εθνογραφικών Συλλογών της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, κα Αγγελική Μπαλτατζή,  θα μιλήσει για το περιεχόμενο και την ιστορική αξία του αρχείου και θα «αναγνώσει» επιλεγμένες φωτογραφίες του «Αρχείου Μηνά  Χουστουλάκη»,  που χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αι. έως τη δεκαετία του 1980. Για τη ζωή και το έργο του δημιουργού θα παρουσιάσει συνοπτικά η κα Μαρία Χουστουλάκη.

Στο «Φωτογραφικό Αρχείο Μηνά Χουστουλάκη», που φυλάσσεται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης-, αποτυπώνονται, μέσα από  χιλιάδες φιλμ και εκατοντάδες τυπώματα, στιγμές  από τη ζωή -κυρίως- στο Ηράκλειο,  προσωπικότητες που πρωταγωνίστησαν στην πολιτική, θρησκευτική και κοινωνική ζωή, δημοφιλείς καλλιτέχνες που περιόδευσαν στα θέατρα της πόλης, τοπία, το έμψυχο δυναμικό της πόλης μέσα από οικογενειακά και ατομικά πορτρέτα. Στο αρχείο περιλαμβάνονται, επίσης, φωτογραφίες σημαντικών φωτογράφων της Κρήτης των τελών του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού αι., όπως των  Ραχμιζαδέ Μπεχαεντίν και Χαμζά Ρουστέμ, Γεώργιου Μαραγιάννη, Εμμανουήλ Ανδρουλάκη, αλλά   και νεώτερων φωτογράφων όπως των Ν. Λαμπρινίδη, Γώγου Χουστουλάκη (αδελφού του Μηνά) κ.ά. 

Υπενθυμίζουμε ότι η εκδήλωση είναι η πρώτη μιας σειράς με τίτλο «Ημέρες φωτογραφίας», που στοχεύει στο να αναδείξει το έργο σύγχρονων κυρίως Κρητών φωτογράφων, αλλά και εκείνο σημαντικών καλλιτεχνών που κατέγραψαν το ιστορικό παρελθόν του τόπου, με τον φωτογραφικό τους φακό. Την επιμέλεια της σειράς, εκ μέρους  της Ομάδας Πολιτισμού, έχει η κα Ελένη Φαραγκουλιτάκη. Η επόμενη προγραμματισμένη παρουσίαση αφορά στο έργο του γνωστού σύγχρονου καλλιτέχνη Μανώλη Παπαδάκη και θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου στο Πολύκεντρο Νεολαίας.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content