Σεραφείμ Τσόκα: “Θεέ μου, πώς ζήσαμε!”

Πολύ θετικές είναι οι κριτικές για το βιβλίο του πρώην Περιφερειάρχη Κρήτης Σεραφείμ Τσόκα που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις “Φερενίκη” και τιτλοφορείται “Θεέ μου, πώς ζήσαμε – Ο Ασπρόπυργος στη δίνη του εμφυλίου πολέμου”.

Γέννημα Θρέμμα του Ασπρόπυργου ο κ. Τσόκας, έχει συλλέξει και παρουσιάζει στο βιβλίο του πλήθος άγνωστων μέχρι σήμερα ιστορικών στοιχείων της περιόδου που πραγματεύεται. Η παρουσίαση γίνεται με τρόπο υποδειγματικό, που δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις, και με ένα έντονο λογοτεχνικό άρωμα που καθιστά ευχάριστη αλλά και συναρπαστική την ανάγνωση.

Άξιος επαίνου ο κ. Τσόκας γι’ αυτή την ουσιαστική συμβολή του στην ανάδειξη της πραγματικής Ιστορίας του τόπου του, χωρίς ωραιοποιήσεις, αλλά με τρόπο που αποδεικνύει την αγάπη του προς τον Ασπρόπυργο και το σεβασμό του στην ιστορική αλήθεια.

Στην επίσημη παρουσίαση του βιβλίου παρέστησαν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης κ.α. γνωστές προσωπικότητες.

Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα ο συγγραφέας σημειώνει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

«Το βιβλίο που κρατάτε στη χέρια σας αφηγείται την ιστορία της γενέτειράς μου, του Ασπρόπυργου, κατά τα δύσκολα χρόνια της κατοχής και ειδικότερα του εμφυλίου πολέμου, που άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της στην κοινωνία μας και ιδιαίτερα στην οικογένεια της μητέρας μου. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας άοκνης προσπάθειας που διήρκεσε επτά χρόνια, τα οποία μεταφράζονται σε εκατοντάδες ώρες συνεντεύξεων, έρευνας και καταγραφής. Πολλές από τις συνεντεύξεις έγιναν χρονικά στην «κόψη του ξυραφιού», καθώς άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας που έζησαν τα γεγονότα και μου τα διηγήθηκαν, έφυγαν λίγο μετά τις συναντήσεις μας, από τη ζωή. Οι απομαγνητοφωνήσεις των συνεντεύξεων, ωστόσο, ήρθαν για μένα να τους ξαναδώσουν ζωή· τούς έδωσαν και πάλι φωνή για να μιλήσουν για όσα δεν πρέπει να ξεχαστούν, για όσα δεν πρέπει να ξαναβιώσει ο τόπος.»
Ο Σεραφείμ Τσόκας, με αφορμή την δολοφονία του παππού του Σεραφείμ Καμπόλη και της γιαγιάς του Κλειούς από το ΕΑΜ το 1944, ανατέμνει με νέα στοιχεία μία ιστορική περίοδο όπου το σκότος επικράτησε του φωτός. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στον πρόλογό του: Επιθυμία και ευχή μου είναι να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά και σε καμία μορφή, ότι συνέβη. Για να μην ακουστούν ξανά οι στίχοι του Άγγελου Σικελιανού:
«Αχ, πώς το πάθαν τούτο τα παιδιά μας;
Αδέλφια να σκοτώνουνε τ αδέλφια!…
Τα παιδιά μου να σφάζουν τα παιδιά μου!» 
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content