Εντυπωσιακή η έκθεση με ψηφιακά έργα του Γκρέκο

Ένα σημαντικό εικαστικό γεγονός, η Έκθεση σύγχρονης εικαστικής τεχνολογίας, με ψηφιακές αναπαραγωγές υψηλής ανάλυσης έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου  που παρεχώρησαν κορυφαία Μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής (Τολέδου, Μαδρίτης, Βατικανού, Νέας Υόρκης, Ρώμης, Φλωρεντίας, Οξφόρδης, κ.ά.) ειδικά για την Έκθεση αυτή, εγκαινιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. 

  H Έκθεση με τίτλο με τίτλο «Απηχήσεις της αρχαιότητας στο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου» , θα διαρκέσει έως και τις 6 Οκτωβρίου 2019.  Σε αυτό το διάστημα  η  Βασιλική του Αγίου Μάρκου θα είναι ανοικτή στο κοινό καθημερινές και Σάββατα από τις 9.00’  έως τις 21.00΄ και τις Κυριακές από τις 10.00΄ έως τις 14.00΄. 

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της Έκθεσης,  θα πραγματοποιούνται επιμορφωτικές περιηγήσεις  στα Ελληνικά, Αγγλικά και Ιταλικά από την ιστορικό τέχνης κ. Δάφνη Κρέμα από τις 11.00΄ έως την 13.00΄ και από τις 18.00΄ έως τις 20.00΄ τις καθημερινές. 

(Τηλ. επικοινωνίας 6937820340, πρωινές ώρες 9.00΄-11.00΄, απογευματινές ώρες 16.00΄-18.00΄). 

Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε ΆμεΑ, ενώ και για τα έργά υπάρχει ειδική πρόβλεψη ώστε ο άξονας του οπτικού πεδίου να κρατιέται σε λίγο χαμηλότερο επίπεδο,  προκειμένου τα άτομα με κινητικά προβλήματα που βρίσκονται σε αναπηρικά αμαξίδια να έχουν καλύτερη πρόσληψη της εικόνας. 

Στο πλαίσιο της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν δύο ομιλίες για τον  Θεοτοκόπουλο. Η πρώτη θα λάβει χώρα σήμερα, Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, στις 20.00. Ομιλήτρια θα είναι η Δρ. Κορίνα Βουγιούκα, διδάσκουσα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Ο Ζωγράφος των χεριών, η μουσική στη ζωγραφική του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου». 

Η δεύτερη, από από τον  José Riello, επίκουρο καθηγητή στο  Universidad Autónoma de Madrid, με θέμα την  Βιβλιοθήκη του Θεοτοκόπουλου, θα γίνει στις 20 Σεπτεμβρίου  στις 20.00, στο Μικρό Θέατρο του Πολιτιστικού  Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου . 

Η Αξιοποίηση της Τεχνολογίας και οι συντελεστές της Έκθεσης

Η αξιοποίηση των μέσων της σύγχρονης τεχνολογίας στην Έκθεση προσφέρει και μοναδικές δυνατότητες, όπως η τριδιάστατη απεικόνιση γλυπτών, η ευχέρεια εστίασης σε λεπτομέρειες, ο συσχετισμός έργων κλπ. 

Στον τομέα αυτό καθοριστική υπήρξε η συμβολή του αναπληρωτή καθηγητή Κωνσταντίνου Μουστάκα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστήμιου Πάτρας και της ομάδας του και ιδιαίτερα των μελών της ομάδας Απεικόνισης Πληροφορίας και Εικονικής Πραγματικότητας (www.vvr.ece.upatras.gr) και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Δημητρίου Μπίτζα και Νικολάου Σταγάκη, οι οποίοι προσέφεραν  δωρεάν τις ψηφιακές εφαρμογές που λειτουργούν στον χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου.

Προκειμένου η Έκθεση να είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους νεότερους επισκέπτες, ο Χρήστος Σιντόρης από το Εργαστήριο Διαδραστικών Τεχνολογιών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών& Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστήμιο Πάτρας,  με επικεφαλής τον καθηγητή κύριο Νίκο Αβούρη, σχεδίασε ειδική ψηφιακή εφαρμογή παιγνιώδους λειτουργίας για κινητά τηλέφωνα, η οποία επιτρέπει τη διάδραση των επισκεπτών με τα εκθέματα. 

Λαμβάνοντας, κατά το δυνατόν, υπόψη τη σύγχρονη τάση οι εικαστικές εκθέσεις να είναι για τους επισκέπτες μια πολυαισθητηριακή εμπειρία και σε συνεργασία με την Δρ. Κορίνα Βουγιούκα, διδάσκουσα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, και τον συνθέτη Τάσο Ρωσόπουλο,  δημιουργήθηκαν «ηχοτοπία» που συνοδεύουν αρμονικά κάποια από τα έργα του Θεοτοκόπουλου. 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content