Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη μια Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 25 Αυγούστου, η εναρκτήρια εκδήλωση  του Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη μια Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί» με την μουσικοθεατρική Παράσταση «Ερωτόκριτος, στσοι περαζόμενους καιρούς», στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης».

Το Φεστιβάλ «ανοίγει» για 8η συνεχή χρονιά, και το μεγαλύτερο μέρος των φετινών εκδηλώσεων είναι αφιερωμένο στην συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται έως τις 13 Σεπτεμβρίου.

Οι εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου

Σάββατο 27 Αυγούστου

Ώρα έναρξης 21:00

Κηποθέατρο  «Μάνος Χατζιδάκις»

Συναυλία : Haig Yazdjian-100 Χρόνια Μνήμης

 Είσοδος Ελεύθερη (χωρίς δελτία εισόδου ή προσκλήσεις

Η ανατολική Μεσόγειος χαρακτηρίζεται από μετακινήσεις και μεταναστεύσεις πληθυσμών, ήδη από την πρώιμη αρχαιότητα. Η ώσμωση των επί μέρους πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων που αναπόφευκτα συνέβη μεταξύ των λαών, έδωσε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα σε έναν πολιτισμό, τον οποίο επιτυχώς μπορούμε να ονομάσουμε πολιτισμό της Ανατολικής Μεσογείου. Οι αποδείξεις περίτρανες στην ενδυμασία, στα έθιμα, στον τρόπο ζωής και κυρίως στη μουσική. Ένας ουτίστας, ένας μουσικός που συγκεντρώνει όλα τα πολιτισμικά στοιχεία της Ανατολικής Μεσογείου είναι ο Haig Yazdjian. 

Γεννημένος στη Συρία από Αρμένιους γονείς και κάτοικος Ελλάδας τα τελευταία είκοσι χρόνια, ο Haig κουβαλάει στις αποσκευές του όλον τον μουσικό πλούτο της περιοχής που μεγάλωσε, μπολιασμένο με πολλούς μουσικούς ιδιωματισμούς της Δύσης. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που τον κάνουν οικουμενικό. Για τον Δήμο Ηρακλείου ο Haig Yazdjian και το συγκρότημα του παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Μέσα από τη μουσική θα αναδειχθεί το πολυπολιτισμικό περιβάλλον των αλησμόνητων πατρίδων, που ακόμα είναι ζωντανές, ακριβώς γιατί ποτέ δεν θα επιτρέψουμε να λησμονηθούν. Παράλληλα, για μια ακόμα φορά, το αξίωμα «η μουσική είναι η οικουμενική γλώσσα που ενώνει τους λαούς», θα βρει την πλήρη και απόλυτη δικαίωση του. 

Καλλιτέχνες & Συντελεστές: 

Haig Yazdjian: ούτι, τραγούδι Τάσος Πούλιος: κανονάκι Γιώργος Kοντογιάννης: λύρα Θάνος Χατζηαναγνώστου: κρουστά Γιάννης Παπαδόπουλος: πιάνο

Δείτε ηλεκτρονικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Κρήτη μια Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί» εδώ pastedGraphic.pnghttps://bit.ly/3pvveS0 

Δείτε το διαφημιστικό σποτ του Φεστιβάλ εδώ pastedGraphic.pnghttps://youtu.be/0Eruv0IIBq4

                                                      Κυριακή 28 Αυγούστου

Ώρα έναρξης 21:00

Κηποθέατρο  «Νίκος Καζαντζάκης»

Συναυλία : Νίκος Πλατύραχος «Οι σπόροι της Σμύρνης»

 Είσοδος Ελεύθερη (χωρίς δελτία εισόδου ή προσκλήσεις

Είναι κοινώς αποδεκτό και έχει χιλιοειπωθεί, πως οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής, έφεραν μαζί τους έναν ολόκληρο πολιτισμό. Έναν πολιτισμό που δεν χρειάστηκε αποσκευές, γιατί ακέραιος υπήρξε στην ψυχή των ξεριζωμένων και έφτασε στη μητέρα πατρίδα, σαν μια ζωτική ανάσα. Αυτός ο πολιτισμός κάρπισε σαν ένας σπόρος σε γόνιμο έδαφος. Στη γεωργία, στο εμπόριο, στις τέχνες και κυρίως στη μουσική. Από τη Μικρά Ασία ήρθε η κληματαριά, ήρθε όμως και ο Κόντογλου, ήρθε και ο Σεφέρης. Και ήρθαν οι δρόμοι, οι κλίμακες και τα όργανα που έφτιαξαν το λαϊκό και το ρεμπέτικο τραγούδι. 

Με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου, του συνόλου Φωνωδία, με το Polis Ensemble και υπό τη διεύθυνση άξιων μαέστρων και με κινηματογραφικές προβολές, θα απολαύσουμε τους καρπούς των σπόρων που φύτεψε η Μικρά Ασία στην Ελλάδα. 

Ερμηνεύουν: Τάσης Χριστογιαννόπουλος  

Φωνωδία, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Ιδομενέως 

Μαζί τους: Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου ΣΟΝΚΔΗ, POLIS ENSEMBLE Στέφανος Δορμπαράκης: κανονάκι Αλέξανδρος Καψοκαβάδης: κιθάρες, λαούτο, λαύτα Μανούσος Κλαπάκης: κρούστα Γιώργος Κοντογιάννης: λύρα Θεόδωρος Κουέλης: κοντραμπάσο Νίκος Παραουλάκης: νέι 

Μουσική Διεύθυνση: Νίκος Πλατύραχος 

Σολίστ στη λύρα: Γιώργος Γλυκοκόκαλος

Συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content