Στην εκπνοή του 2021, ο Ηρακλειώτης πρωτοπόρος δημοσιογράφος και πολυβραβευμένος συγγραφέας Νίκος Ψιλάκης, παρουσίασε το νέο ιστορικό μυθιστόρημά του που τιτλοφορείται “Η Κραυγή των Απόντων” (εκδ. Καρμάνωρ).
Ήδη από τα πρώτα του βήματα, το νέο βιβλίο αλλά και ο συγγραφέας του, έχουν αποσπάσει διθυράμβους από κορυφαίους βιβλιοκριτικούς, όπως:
Το νέο ιστορικό μυθιστόρημα του Κρητικού συγγραφέα Νίκου Ψιλάκη, που χαρακτηρίστηκε «βαθύς ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής» (Χριστόφορος Λιοντάκης, περ. «Φρέαρ») και το λογοτεχνικό έργο του «δοξάζει την ελληνική γλώσσα», αποτελώντας μιαν «επάξια συνέχεια από τα κρητικά μυθιστορήματα του Καζαντζάκη» (Κώστας Γεωργουσόπουλος, εφημ. «Τα Νέα») σε μια «γνήσια δημοτική λαλιά και μελωδική» (Κυριακή Μπεϊόγλου, εφημ. «Εφημερίδα των Συντακτών»), με πρωταγωνιστές αληθινούς ανθρώπους, που «σηκώνοντας το βάρος πολλών δυσβάσταχτων απουσιών, πασχίζουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους» (Τασούλα Επτακοίλη, εφημ. «Η Καθημερινή») .
Βασισμένη σε μαρτυρίες, χειρόγραφα και άγνωστα ντοκουμέντα, η Κραυγή των Απόντων μάς οδηγεί σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι που αρχίζει στις αρχές του 20ού αιώνα και τελειώνει –αν τελειώνει– τη δεκαετία του 1970, ξεδιπλώνοντας την ιστορία ενός απροσδόκητου έρωτα, αλλά και την ιστορία μιας χώρας, από τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι το οικονομικό κραχ, την άνοδο του ναζισμού και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με ιδιαίτερη αναφορά στη ναζιστική εισβολή στην Ελλάδα.
Όπως και στα προηγούμενα βιβλία του Νίκου Ψιλάκη, ο μύθος συνδιαλέγεται με την Ιστορία, και στο επίκεντρο βρίσκονται εκείνοι που υφίστανται τις συνέπειες των αποφάσεων τις οποίες λαμβάνουν οι ισχυροί.
Όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο:
Ένας Έλληνας φαντάρος βρίσκεται σε στρατόπεδο της γερμανικής Σιλεσίας, στο Γκαίρλιτς, και απασχολείται περιστασιακά στο φωτογραφείο του Γκύντερ Ζόμμερ μαθαίνοντας την τέχνη. Ένα χειμωνιάτικο απόγευμα οδηγεί μια νέα κοπέλα στο στούντιο. Είναι το πρώτο πορτρέτο που τολμά να βγάλει χωρίς τη βοήθεια του δασκάλου του. Όταν παρατηρεί τη φωτογραφία, προσέχει το θλιμμένο βλέμμα της κοπέλας. Μια απρόσμενη σχέση αρχίζει. Και μαζί της, μια περιπέτεια που θα σημαδεύσει τη ζωή τους για πάντα.
Η υπόθεση εκτυλίσσεται στα χρόνια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, τότε που ένα γεγονός πρωτόγνωρο για τα παγκόσμια στρατιωτικά χρονικά σημαδεύει την ελληνική ιστορία: Τη στιγμή που τα βουλγάρικα στρατεύματα καταλαμβάνουν αμαχητί τη Μακεδονία, το Τέταρτο Σώμα Στρατού παραδίδεται από τη φιλοβασιλική διοίκησή του σε ξένη δύναμη και εκπατρίζεται. Σχεδόν εφτά χιλιάδες μάχιμοι φορτώνονται σε τρένα και μεταφέρονται στη Γερμανία. Τυπικά είναι φιλοξενούμενοι του Κάιζερ. Στην πράξη, όμως, τα όρια ανάμεσα στη φιλοξενία και την αιχμαλωσία ή την ομηρία είναι παντελώς ασαφή. Η πόλη που τους υποδέχεται είναι όμορφη, αλλά πληρώνει κι αυτή τις συνέπειες του πολέμου. Τα τρόφιμα δυσεύρετα, οι άντρες στα χαρακώματα. Οι Έλληνες στρατιώτες ξαναδίνουν ζωή στον τόπο και ο έρωτας βρίσκει χαραμάδες ανοιχτές να τρυπώσει.
Ο συγγραφέας παρακολουθεί τις αντιφάσεις της ιστορίας, ανατέμνει τα συναισθήματα των ανθρώπων, δοξολογεί την αγάπη, την ελευθερία, τον έρωτα και προσπαθεί να κατανοήσει τον ψυχισμό του γονιού που βρίσκεται αντιμέτωπος με το παιδί του στον πόλεμο.
Ο Νίκος Ψιλάκης συνεχίζει να τιμά τον τόπο μας και ως δημοσιογράφος, ως ερευνητής, αλλά και ως συγγραφέας λογοτεχνικών, λαογραφικών και γαστρονομικών βιβλίων. Για το έργο του έχει τιμηθεί με πολυάριθμες διακρίσεις, μεταξύ των οποίων με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τη δίτομη έκδοση Μοναστήρια και Ερημητήρια της Κρήτης και το βραβείο Νίκος Καζαντζάκης (2003) για τη συνολική προσφορά του στα γράμματα. Από τις εκδόσεις Καρμάνωρ κυκλοφορούν και τα ιστορικά του μυθιστορήματα Κι οι θάλασσες σωπαίνουν (2018), ), Πολυφίλητη (2015) και Δυο φεγγάρια δρόμο (2013).