Ο κύκλος 20 ομιλιών με τον γενικό τίτλο «Ο Μίτος της Αριάδνης – Ξετυλίγοντας την ιστορία της πόλης του Ηρακλείου, 20 χρόνια μετά», που οργάνωσε η Ηράκλεια Πρωτοβουλία έκλεισε το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου με την ομιλία της καθηγήτριας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρίας Κωνσταντουδάκη – Κιτρομηλίδου. Θέμα της ομιλίας ήταν: «Η βυζαντινή τέχνη της βενετικής Κρήτης: παράδοση και εξέλιξη, η κοινωνία και οι δημιουργοί».
Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στην εξέλιξη της ζωγραφικής στην Κρήτη κατά τον 15ο και 16ο αιώνα, στην αφομοίωση της Παλαιολόγειας τεχνοτροπίας από τους Κρήτες ζωγράφους αλλά και στις επιδράσεις της ιταλικής ζωγραφικής. Παρουσίασε πλήθος φωτογραφιών θαυμάσιων εικόνων, ζωγραφισμένων με βυζαντινή, δυτική ή μικτή τεχνοτροπία. Μίλησε για τους παραγγελιοδότες και παραγγελιοδόχους των έργων βάσει στοιχείων από τα βενετικά αρχεία, για την εξέλιξη των αισθητικών προτιμήσεων, για το πλήθος των 150 ζωγράφων στον Χάνδακα των 15.000 κατοίκων, την συντεχνία τους, για το πολιτιστικό περιβάλλον, για την εκτίμηση της κοινωνίας στην ιδιότητα του ζωγράφου αλλά και την αυτοσυνείδηση των ζωγράφων ως δημιουργών.
Την ομιλία παρακολούθησε ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Σπύρος Δανέλλης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Φασουλάκης, ενώ παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, γνωστοί συμπολίτες αρχαιολόγοι και εκπαιδευτικοί.
Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία ευχαριστεί το Ξενοδοχείο Ibis για τη φιλοξενία της κ. Κωνσταντουδάκη.
Η Πρόεδρος
Άννα Παπαχρονάκη