Ένας φιλόδοξος και επιτυχημένος εκδότης, που υπεραγαπάει τον τόπο του και διακατέχεται από το πάθος να δημιουργήσει και να του προσφέρει πολιτισμό, οΓιάννης Γαρεδάκης, εκδότης της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα» και ιδρυτής του «Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη», αυτοβιογραφείται στοΜονόγραμμα.
Μεγάλωσε στα Χανιά,στις φτωχογειτονιές της Σπλάντζιας και των Αγίων Αναργύρων, με τα τρία αδέλφια του και τους γονείς του. Φοίτησε στο μοναδικό εσωτερικό σχολείο που υπήρχε τότε, την Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης.
Στη συνέχεια φοιτά στη Θεολογική Σχολή της Αθήνας με σκοπό να εγγραφεί μετά στη Νομική, αλλά αναγκάζεται να εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο για λόγους οικονομικούς. Πήγε στο στρατό ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός για να έχει μια οικονομική ανεξαρτησία.
Τελειώνοντας το στρατιωτικό, μετά από μια στάση στην Αθήνα, όπου μαθαίνει τα μυστικά της δημοσιογραφίας από το συγκρότημα Λαμπράκη, κατεβαίνει και πάλι Χανιά, με σκοπό να αναβαθμίσει το ρόλο της εφημερίδας «Παρατηρητής».
«Κι έτσι βρέθηκα, τυχαία θα έλεγα, στο χώρο της Δημοσιογραφίας. Εκ των υστέρων λέω ότι ήμουν πάρα πολύ τυχερός γιατί βρέθηκα σ’ έναν χώρο τον οποίο υπεραγάπησα. Μου άρεσε πάρα πολύ η δουλειά και από την αρχή, έτσι με πολύ πάθος προσπαθούσα να προσαρμοστώ και να κάνω αυτά που χρειαζόταν».
Παράλληλα συνεργαζόταν ως ανταποκριτής στο αθηναϊκό «Βήµα» αλλά και τις εφημερίδες του Δ.Ο.Λαµπράκη.Το 1967 κάνει το μεγάλο βήμα. Τολμάει, παρά τη δικτατορία να εκδώσει τη δική του εφημερίδα, τα «Χανιώτικα Νέα». Με χρηματοδότη τον παππού του!
«Τον παρακάλεσα να πουλήσει ένα αγροτεμάχιο προκειμένου να πάρω μια βάση οικονομική για να ξεκινήσω. Ο παππούς μου, πούλησε ένα μεγάλο τμήμα της αγροτικής περιουσίας, τσάμπα θα έλεγα για την εποχή αλλά ήθελε να με βοηθήσει. Έτσι έγινε, πήρα τα πρώτα χρήματα και ξεκίνησα νοικιάζοντας μια λινοτυπική μηχανή από την Αθήνα».
Η εφημερίδα πέτυχε και η κυκλοφορία της εκτινάχτηκε στις ένδεκα με δώδεκα χιλιάδες φύλλα ημερησίως! Αυτό έδωσε την δυνατότητα στον Γιάννη Γαρεδάκη να κάνει πολλά πράγματα και το κυριότερο, να πάρει ένα καινούριο πιεστήριο.
Ανήσυχο πνεύμα, άρχισε να ερευνά και να αγοράζει παλαιά μηχανήματα διότι η ιδέα για να φτιαχτεί ένα Μουσείο Τυπογραφίας έχει ξεκινήσει από πολύ παλιά, από τότε που δούλευε στον «Παρατηρητή».
Η «μαγεία» των τότε εκδόσεων κατεγράφη στο μυαλό του και σιγά σιγά ωρίμαζε η απόφαση για την ίδρυση ενός Μουσείου Τυπογραφίας. Το Μουσείο που πήρε το όνομά του αλλά και της γυναίκας του Ελένης Γαρεδάκη.
Πρόκειται για το πρώτο Μουσείο Τυπογραφίας στην Ελλάδα και μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Μουσείων Τυπογραφίας. Είναι μοναδικό στο είδος του, πληρέστατο, διδακτικό και διαδραστικό.
Στο χώρο του πραγματοποιούνται συνέδρια, παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικές παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις, ενώ κάθε χρόνο διοργανώνει διεθνή διαγωνισμό αφίσας για την τυπογραφία.Το 2005 εγκαινιάστηκε επίσημα και το 2012 προστέθηκε σε αυτό νέα πτέρυγα.
Το 2015 εγκαινίασε μία ακόμα αίθουσα με σπάνιες εκδόσεις, από το εξωτερικό κυρίως, γκραβούρες, ξυλογραφίες κλπ. Στο χώρο της βιβλιοθήκης της εφημερίδας, υπάρχουν περί τις τρεις χιλιάδες βιβλία τα οποία αναφέρονται κατά 95% αποκλειστικά στην Κρήτη.
«Φιλοξενεί επίσης την ιστορία της εξέλιξης της Τυπογραφίας. Από τότε που σταμάτησε να είναι Τυπογραφία όπως τουλάχιστον την είχε εφεύρει ο Γουτεμβέργιος γιατί σιγά-σιγά μετά την λινοτυπία και την μονοτυπία ήρθε η φωτοσύνθεση, μια νέα μέθοδος γραφής και σύνθεσης των κειμένων και σελιδοποίησης. Η φωτοσύνθεση είχε λίγη διάρκεια γιατί ήρθαν τα κομπιούτερ μετά και άλλαξαν ριζικά τα πάντα. Και σήμερα η όποια εκτύπωση γίνεται μέσα από τα κομπιούτερ, όλα σελιδοποιούνται μέσω κομπιούτερ, στέλνονται αυτόματα στα πιεστήρια, στις μηχανές οι οποίες παράγουν τους τσίγκους, μπαίνουν στα πιεστήρια τα όφσετ και τυπώνονται τα πάντα είτε βιβλία είναι εκδόσεις είτε εφημερίδες».
προβολή (β’ μέρος): Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 – ΕΡΤ2 – ώρα: 17:30
Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Στέλιος Σγουράκης, συνεργάτης σκηνοθέτης Χρίστος Ακρίδας, δημοσιογραφική επιμέλεια Νέλλη Κατσαμά, Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς, φωτογραφία Μαίρη Γκόβα, ηχοληψία Λάμπρος Γόβατζης, μοντάζ Δημήτρης Μπλέτας, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης