Ο μουσικός παραγωγός Γιάννης Πετρίδης στο Μονόγραμμα

Ο Γιάννης Πετρίδης από τους μακροβιότερους μουσικούς παραγωγούς στην Ελλάδα, μας ξετυλίγει στο Μονόγραμμα τη συναρπαστική μουσική διαδρομή της ζωής του, που είναι η ίδια η ιστορία της μουσικής στη χώρα μας.

Παιδί της Αθήνας, παιδί του κέντρου της Αθήνας, o Γιάννης Πετρίδης, από μικρός ξεχνιόταν μέσα στους κινηματογράφους, άκουγε Δεύτερο Πρόγραμμα και ξένους ραδιοφωνικούς  σταθμούς.

Η στρατιωτική θητεία του στα τέλη της δεκαετίας του ’60 στη Λάρισα συνέπεσε και με την έναρξη της ενασχόλησής του με τη μουσική στο ραδιόφωνο, που κράτησε μια ζωή. Κάνοντας τις εκπομπές του ραδιοφωνικού στα σταθμού Λαρίσης, προσφερόταν να κάνει τη μουσική επιμέλεια σε θεατρικές παραστάσεις στη Στρατιά. Ολόκληρη η περιοχή της Θεσσαλίας άκουγε μουσική και τραγούδια που η Αθήνα άκουγε μόνο από τον αμερικάνικο σταθμό!

Στην Αθήνα, ξεκίνησε κάνοντας στο ραδιόφωνο, τις διαφημιστικές εκπομπές τύπου: «Η Musicbox παρουσιάζει». Αυτές ήταν οι πρώτες του εκπομπές στο ραδιόφωνο, και τα πρώτα χρήματα που απόκτησε ακριβώς μετά το τέλος της θητείας του.

Κάπως έτσι ξεκίνησε λοιπόν, η θρυλική εκπομπή του, που ονομάστηκε «Pop Club» κι αργότερα «από τις 4 στις 5», μια εκπομπή που κράτησε 40 χρόνια και εν πολλοίς διαμόρφωσε το μουσικό αισθητήριο της νεολαίας και του ελληνικού κοινού. Κάθε μέρα στις 4.00. Από το ’75 μέχρι το 2013, που έπεσε το «μαύρο» στην ΕΡΤ.

Την ενασχόλησή του με την δημοσιογραφία τη χρωστάει στον Λευτέρη Παπαδόπουλο που το έστειλε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ ,όπου κρατούσε μια μόνιμη σελίδα.

Το 1978 αποφασίζει μαζί με τον Κώστα Ζουγρή να εκδώσει το περιοδικό ΠΟΠ & ΡΟΚ με θέματά του, όλες τις μουσικές εξελίξεις της ξένης κυρίως μουσικής μέχρι το 1998, όπου και αποχώρησε.

Η εκπομπή στην ΕΡΤ κινδύνευσε να κοπεί την εποχή του έντονου αντιαμερικανισμού από «φρουρούς» της ελληνικής παράδοσης. Μειώθηκαν δραματικά οι ώρες ,με εντολή στις ώρες που απέμειναν να ακούγονται όσο το δυνατόν περισσότερα ελληνικά τραγούδια. Ήταν έτοιμος να τη σταματήσει όταν ανέλαβε έρχεται διευθυντής στη Ραδιοφωνία, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο οποίος έδωσε εντολή να συνεχίσει η εκπομπή όμως ήταν στην αρχική της μορφή.

Έχει πάρει συνεντεύξεις από πολλούς γνωστούς Έλληνες, όπως Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Σαββόπουλο, αλλά και από ένα πολύ μεγάλο αριθμό ξένων καλλιτεχνών.

Ήταν ο dj και όχι μόνο, στο ιστορικό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη, στη Βουλιαγμένη.

Διετέλεσε διευθυντής της Virgin Ελλάδας για 22 περίπου χρόνια. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του στη δισκογραφία, ήρθε πολύ κοντά και με πάρα πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες και μαζί έβγαλαν πολύ σημαντικούς δίσκους.

Είναι κάτοχος μίας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές μουσικές συλλογές στον κόσμο. Τα πρώτα του δισκάκια που αγόρασα από το Μοναστηράκι ήταν από καλλιτέχνες του ελληνικού τραγουδιού που θαύμαζε, κυρίως του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι. Επίσης αγόραζε δίσκους από δεύτερο χέρι, όλα τα σπάνια κομμάτια που μπορούσε να βρει, από τα καταστήματα των μεγάλων πόλεων της Ευρώπης.

Μία άλλη από τις σπουδαίες στιγμές στη ζωή του ήταν, όταν σε ένα συνέδριο, στις Κάννες, συνάντησε εκπρόσωπο του “Rock and Roll Hall of Fame” μετά από πρόταση του οποίου, απέκτησε δικαίωμα ψήφου, σχετικά με το ποιοι καλλιτέχνες θα μπαίνουν κάθε χρόνο τιμητικά, στο Rock and Roll Hall of Fame.

Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Γιάννης Ξανθόπουλος, φωτογραφία Στάθης Γκόβας, ηχοληψία Νίκος Παναγοηλιόπουλος, μοντάζ Σταμάτης Μαργέτης, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης

 

Προβολή (Ε): Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021 – ΕΡΤ2 – ώρα: 20:00

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content