Ο ζωγράφος Γιώργος Σταθόπουλος, ένας σεμνός καλλιτέχνης με ελληνική και αναγνωρίσιμη ταυτότητα, συστήνεται στο Μονόγραμμα.
Γεννήθηκε το 1944 στην Καλλιθέα Τριχωνίδας. «Εκ χωρίου καταγόμενος» όπως έγραψε γι’ αυτόν ο Μάνος Χατζιδάκις «είναι αλήθεια αυτό που λέμε προικισμένος». Δύσκολα παιδικά χρόνια, πήγε σχολείο στο χωριό, βοηθώντας παράλληλα και στις αγροτικές δουλειές της οικογένειας.
Μαθητής ακόμη στο Γυμνάσιο Θέρμου, έφυγε από το χωριό του και τη δουλεία των καπνών, και ήρθε στην Αθήνα όπου συγγενείς του βρήκαν δουλειά σε μία διαφημιστική εταιρεία. Ένας σπουδαίος ζωγράφος, ο Σπύρος Πανουργιάς, περνώντας κατά τύχη από εκεί, εντόπισε αμέσως το ταλέντο του. Τον προέτρεψε να δώσει εξετάσεις στην Καλών Τεχνών, κάτι που τον ξάφνιασε, ωστόσο το έκανε. Δύο μήνες μετά, πέρασε να δει τα αποτελέσματα. Είχε περάσει στους τρεις πρώτους, με υποτροφία!
Το 1970 έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα. Δύσκολη αρχή. «Δεν σε περιμένει καμία γκαλερί, όταν τελειώσεις την Σχολή Καλών Τεχνών, είσαι άγνωστος και ασήμαντος και υπό αμφισβήτηση. Τότε διοργάνωναν διαγωνισμούς ζωγραφικής οι γκαλερί. Αν έπαιρνες μια διάκριση, το βραβείο ήταν να κάνεις μια έκθεση» λέει. Η συνέχεια υπήρξε ραγδαία, με πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ωστόσο … «Πάντα με ενδιέφερε ο τόπος μου, η συγκίνηση που έπαιρνα από τους δικούς μας ανθρώπους, που μιλάμε την ίδια γλώσσα, που έχουμε την ίδια εικόνα. Αλλά έτυχε να πάω και στη Αμερική όπου έχω κάνει έκθεση όπως και στις Βρυξέλλες. Αλλά δεν έστειλα δελτίο τύπου ότι … κατέκτησα την Αμερική και την Ευρώπη» λέει χαρακτηριστικά.
Αγαπημένα του θέματα το αστικό τοπίο, αλλά και αυτό της γυμνής, ιδανικά όμορφης, γυναίκας. «Είναι μια απλή ζωγραφική, με λαϊκά στοιχεία, επηρεασμένη από την ελληνική τέχνη, απ’ την ελληνική ζωγραφική και σαν αίσθηση, όχι μόνο χρώμα και σαν σχήμα, αλλά μ’ αρέσει να βγαίνει ένα φως απ’ τη δουλειά μου…» μας επισημαίνει.
Έχει κάνει πολλά εντυπωσιακά πορτραίτα και έχει εικονογραφήσει σειρά βιβλίων …«όταν λέω πολλά εννοώ ότι έχω εικονογραφήσει πάνω από εκατό βιβλία…» έχει κάνει εξώφυλλα φωνογραφικών δίσκων και αφίσες.
Η «Αθανασία», η «Ρωμαϊκή Αγορά» του Μάνου Χατζιδάκι είναι συνυφασμένες με τα ζωγραφικά του έργα. Έχει κάνει μέχρι και 20 εξώφυλλα του Χατζιδάκι. Η σχέση του μαζί του αλλά και τον Νίκο Γκάτσο, υπήρξε στενή και μακροχρόνια. Εξώφυλλα με έργα του βρίσκουμε επίσης στους δίσκους, Μίκη Θεοδωράκη, Νίκου Μαμαγκάκη, Μιχάλη Γρηγορίου, Σταύρου Ξαρχάκου, Απόστολου Καλδάρα, Σταύρου Κουγιουμτζή, και Χρήστου Νικολόπουλου.
Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία-μοντάζ Γιάννης Καραμπίνης, δημοσιογραφική επιμέλεια Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς, φωτογραφία Μαίρη Γκόβα, ηχοληψία Λάμπρος Γόβατζης, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης