Παρουσίαση βιβλίου για το χωριό Κεράσα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κερασών «Η Φανερωμένη» διοργανώνει την παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Ανδριώτη «Κεράσα Ηρακλείου (13ος – 21ος αιώνας) Μια μελέτη περίπτωσης», την Παρασκευή 26 Ιουλίου στις 8:00 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του συλλόγου (παλιό δημοτικό σχολείο) στα Κεράσα.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο Νίκος Ανδριώτης.
Χαιρετισμός από τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης.
Ομιλητές :
Μιχαήλ Βελεγράκης (του Ιωάννη), Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ ΙΤΕ
Αναστασία Πρατικάκη, ΕΔΙΠ, Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης
Νικόλαος Βελεγράκης (του Δημητρίου), Διδάκτωρ Γλωσσολογίας University College London, Καθηγητής Κολλεγίου Αθηνών
Η μελέτη χωρίζεται σε τέσσερα μέρη που αναφέρονται στον χώρο, την ιστορική εξέλιξη (13ος – 20ός αι.), την αυτοδιοίκηση και την αγροτική οικονομία. Στο πρώτο μέρος εξετάζεται το φυσικό, αγροτικό και οικισμένο περιβάλλον, το συγκοινωνιακό δίκτυο. Στο δεύτερο μέρος με την ιστορική εξέλιξη του οικισμού διαλέγεται η ιστορία της Κρήτης μέχρι και τον 19ο αι. και της Ελλάδας κατά τον 20ό αι. Το τρίτο μέρος που αναφέρεται στην αυτοδιοίκηση, εξετάζει την εξέλιξη του θεσμού από τα μέσα του 19ου αι μέχρι την εφαρμογή του προγράμματος “Καλλικράτης” το 2010 σε όλες τις εκφάνσεις του (θεσμική εξέλιξη, αρμοδιότητες, φορολογία, κοινοτικά έργα, μέριμνα για την εκπαίδευση και την υγεία, θεσμός της προσωπικής εργασίας). Στο τέταρτο μέρος, μετά από μία σύντομη εισαγωγή στην οικονομία της Κρήτης από την περίοδο της βενετικής κυριαρχίας μέχρι τον 19ο αι., μνημονεύονται οι κυριότερες αγροτικές ασχολίες (σιτηρά, ελαιοκαλλιέργεια, αμπελοκαλλιέργεια, κτηνοτροφία, δενδροκαλλιέργεια), με έμφαση στις δύο κύριες ασχολίες στα Κεράσα και στην ευρύτερη περιοχή που ήταν η ελιά και το αμπέλι.
Στη μελέτη αυτή γίνεται για πρώτη φορά συστηματική χρήση πρωτογενούς υλικού (πρακτικά κοινοτικού συμβουλίου, άλλα βιβλία καταχωρήσεων, λυτά έγγραφα) από το κοινοτικό αρχείο που διασώθηκε στον χώρο του παλαιού γραφείου της κοινότητας.
Το βιβλίο αποτελέσει οδηγό και υπόδειγμα για μελέτες που αφορούν την ιστορία οικισμών της Κρήτης, αλλά και ευρύτερα της Ελλάδας. Πέρα από την επισήμανση της ισχύουσας νομοθεσίας, σχετικά με τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης ή υποστηρικτικών της γεωργίας δομών, προτείνονται -με αφορμή την περίπτωση των Κερασών- πηγές που αφορούν στην εξέλιξη του πληθυσμού, στατιστικά στοιχεία για τη γεωργία και την κτηνοτροφία, τις οικοδομές και άλλα ποιοτικά στοιχεία για τον πληθυσμό (απασχόληση, μόρφωση κ.ά.).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content